Onko haitallista, jos on kuukautiset ja juo alkoholia?
Onko haitallista jos on kuukautiset ja juo alkoholia? Eli tekeekö alkoholi minkälaisia vaikutuksia silloin?
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!
Kuukautiset eivät muuta alkoholin vaikutusta ainakaan mitenkään merkittävissä määrin ja alkoholi on haitallista kuukautiskierron vaiheesta riippumatta. Onkin hyvä, että pohdit alkoholin mahdollisia haittavaikutuksia! Alkoholilla on sekä lyhyemmällä (eli käytön yhteydessä) että pidemmällä aikavälillä ilmeneviä haittavaikutuksia. Alkoholi on erityisen haitallista lapsille ja nuorille, koska heidän aivonsa ja elimistönsä vasta kasvavat ja kehittyvät.
Alkoholi lamaa aivojen toimintaa. Mitä suurempi on käytetyn alkoholin määrä, sitä selvemmin alkoholin vaikutuksetkin ilmenevät. Alkoholi voi toisaalta lisätä sosiaalisuutta ja vähentää jännitystä, mutta humalatilassa puhe alkaa sammaltamaan ja ihminen on alttiimpi tapaturmille tasapainon ja motoriikan heikentyessä. Alkoholi vaikuttaa myös omaan harkintakykyyn ja oman toiminnan seurauksien arviointiin, jolloin saattaa tulla tehneeksi asioita, joita ei todellakaan kannattaisi tehdä ja jotka harmittavat jälkikäteen. Humalatila voi aiheuttaa myös muistikatkoksia ja pahimmillaan runsaat alkoholimäärät voivat johtaa alkoholimyrkytykseen, joka vaatii sairaalahoitoa. Vahvassa humalatilassa ihminen ei enää pysty huolehtimaan itsestään ja seuraukset voivat olla hyvin vakavat.
Alkoholi huonontaa myös unenlaatua ja vaikuttaa mielialaan. Alkoholin käyttö voi aiheuttaa ahdistus- ja masennusoireita ja siksi se on erityisen huono keino hoitaa huonoa mielialaa tai vaikeuksia elämässä. Lisäksi alkoholissa on paljon energiaa, jolloin se voi vaikeuttaa painonhallintaa. Monissa alkoholijuomissa on alkoholin lisäksi uskomaton määrä sokeria. Pitkällä aikavälillä alkoholin käyttö on riski monille vakaville sairauksille kuten maksa- ja haimasairauksille, joillekin syöville sekä sydän- ja verisuonitaudeille. Lisäksi alkoholi on riippuvuutta aiheuttava aine, jolloin sen käytön rajaamisessa ja lopettamisessa voikin tulla ongelmaa.
Erityisesti lasten ja nuorten aivoille ja elimistölle alkoholi ei sovi. Aivot kehittyvät jopa 25-vuotiaaksi saakka, joten teini-iässäkin aivot ovat vielä keskeneräiset. Lapset ja nuoret ovatkin alttiimpia alkoholin haitallisille vaikutuksille. Olisi myös todella surullista, jos alkoholinkäytön vuoksi sattuisi jokin tapaturma tai muu ikävä tapahtuma, joka voisi vaikuttaa elämään haitallisesti pitkäänkin. Me täällä Fressiksessä kannustammekin nauttimaan elämästä ilman alkoholia! Alkoholin vaikutuksista voit lukea lisää Fressiksen tietopankista.
Mukavaa kevättä!