MieliYleinen

Oletko koskaan ajatellut, että saatat toimia vapaaehtoisena tietämättäsi?

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen!

Oletko koskaan ajatellut, että saatat toimia vapaaehtoisena tietämättäsi?

Vapaaehtoistoiminnassa pääset itse auttamaan, oppimaan ja tekemään sinulle tärkeitä asioita. Toiminnan kautta pystyt laajentamaan omia verkostojasi ja saat mahdollisuuden vaikuttaa. Vapaaehtoisena voi toimia esimerkiksi järjestöissä, mutta voit toimia myös itsenäisesti ja oikeastaan missä vain! Oletko siis koskaan ajatellut, että saatat toimia vapaaehtoisena tietämättäsi?

Tiesitkö, että vapaaehtoistoimintaa on kaikki sellainen toiminta, jota teet ilman rahallista korvausta, jonkun muun kuin perheenjäsenesi hyväksi.

Vinkkejä itsenäiseen vapaaehtoistoimintaan:

Voisiko naapurustossasi olla joku, jota voisit auttaa pienessä arjen arkareessa? Naapuriapua voi  tehdä monenlaista, voit vaikka:

  • Opettaa älypuhelimen käyttämisessä.
  • Auttaa kauppakassien kantamisessa.
  • Viedä naapurin koiran lenkille tai lähteä kaveriksi kävelylle.

Sosiaalisessa mediassa voit myös haastaa muita mukaan tekemään hyviä tekoja!

Vinkkejä porukalla tehtävään vapaaehtoistoimintaan:

Jos et halua toimia yksin, voit pyytää kaveria mukaasi tai ehdottaa koulussa, että voisitte tehdä yhdessä luokan kanssa vapaaehtoisteon.

  • Ottakaa yhteyttä palvelutaloon ja kysykää, miten voisitte auttaa tai piristää talon arkea. Siellä voi lukea päivän lehteä, puhua säästä, laulaa tai pelata korteilla.
  • Ottakaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojeluyhdistykseeen ja tarjotkaa auttavia käsiä kissan rapsutukseen.
  • Pitäkää siivoustalkoot! Siivoustalkoot on helppo tapa osallistua ja voitte pitää ne melkein missä vain. Esimerkiksi keräämällä kaupungin torilta pois tupakantumpit – samalla tekisitte myös ympäristöteon!

Tiesitkö, että myös Fressiksessä toimii vapaaehtoisia?

Fressiksen vapaaehtoistoiminta on nuorten terveyden edistämistä digitaalisesti. Meidän vapaaehtoiset timanttimme toimivat niin kehittäjinä kuin somepilotteina.

Kehittäjät pääsevät osallistumaan Fressiksen suunnitteluun sekä kehittämiseen ja somepilotit saavat tuottaa sisältöjä Fressiksen sosiaaliseen mediaan. Oman vapaaehtoistoiminnan sisältö muokataan jokaisen toiveiden ja kiinnostusten mukaan. Vapaaehtoisten tuottamien ja kehittämien sisältöjen avulla saamme tehtyä nuorilta nuorille materiaaleja, jotka on taatusti kiinnostavampia! Jos sinulla on intoa olla mukana, saat lisätietoja laittamalla sähköpostia osoitteeseen: hanna.louhivesi@cancer.fi.

Justimus: ”Mikään ei ole meille pyhää”

Justimuksen Sami, Juho ja Joose ammentavat energiaa terveistä elintavoista.

LCMDF: Itsensä löytäneet

LCMDF on aina toteuttanut itseään DIY-hengessä. ”Me ei tultu tänne miellyttään ketään. Me toimitaan ite tän projektin pomoina. Me päätetään”, Emma sanoo.

Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysymyksessäsi toit esiin, ettet uskalla kertoa seksuaalisesta suuntautumisestasi äidillesi. Tätä samaa pohtii moni muukin samassa tilanteessa elävä ihminen. Seksuaalinen suuntautuminen kertoo, keneen ihminen ihastuu tai rakastuu tai ketä kohtaan tuntee vetovoimaa. Seksuaalinen suuntautuminen on jokaisen henkilökohtainen ominaisuus ja kaikki tavat elää ja olla seksuaalinen ihminen ovat yhtä hyviä.

Mieti mitkä ovat asioita tai pelkoja, jotka estävät sinua ottamasta asian puheeksi äitisi kanssa. Tällaisen asian pohtimiseen usein tarvitaan apua ja sitä saa esim. anonyymisti Väestöliiton verkkoneuvontapalveluissa tai Sinuiksi-neuvontapalveluissa. Et ole asian kanssa yksin. Samaa on pohtinut esimerkiksi nimimerkki MH Fressiksen kysy asiantuntijalta –palstalla.

Kysymyksessäsi toit myös esiin sen, että äitisi ei suhtaudu kovin positiivisesti pelaamiseesi. Pelaamisen suhteen sinun kannattaa myös jutella äitisi kanssa ja sopia yhteiset pelisäännöt hänen kanssaan. Löydätte tukea sääntöjen tekemiseen esimerkiksi EHYT Ry:n sivulta.

Tsemppiä syksyyn!

Fressis

Justimus: Jalat maassa ja pää kunnossa

Justimus naurattaa Youtubessa kahjoilla sketseillä. Omassa elämässään Sami, Juho ja Joose ovat superhyviä tyyppejä, jotka vaalivat terveitä elämäntapoja.

Minkä ohjeen antaisitte nuorelle itsellenne, LCMDF-bändin Emma ja Mia?

LCMDF-bändin sisarukset Emma ja Mia kertovat arjestaan ja arkirytmistään.

LCMDF: ”On hyvä olla oman tiensä kulkija”

Kulttimaineeseen jo vuonna 2008 singahtanut LCMDF näyttää muillekin mimmeille tietä musa-alalle ja haaveilee gaalasta, jossa palkittaisiin ”kaikki parhaat muijat”.