Seksi
Nimimerkki: Kokemuksetta

Olenko kehityksestä jäljessä jos seksi ei kiinnosta minua?

Minkä ikäisenä yleensä aloitetaan masturbointi? Entä seksi toisen ihmisen kanssa? Miten vanhana ihmiset yleensä lopettavat niiden tekemisen, vai tehdäänkö niitä kuolemaan asti? Olen jo olevinaan aikuinen enkä ole vielä pussannut tai edes pitänyt ketään kädestä… Seksin olemassaolon opin yläasteella koulukirjasta, mutten ole vieläkään kovin kiinnostunut sen kokeilusta. Masturboinnin mahdollisuuden tajusin vasta 18-vuotiaana, jotenkin olin kai aina ohittanut maininnat siitä. Sen jälkeen olen sitä välillä kokeillut muttei se erityisen ihmeellistä ole. Olenko jotenkin kehityksessä jäljessä?

Moi!

Kiitos paljon viestistäsi! Esität siinä monta hyvää kysymystä liittyen pohdintoihisi seksuaalisesta kehityksestä ja seksin aloittamisen ajankohdasta.

Seksielämän aloittamisen hetki vaihtelee yksilökohtaisesti, minkä vuoksi itseä ei kannata vertailla muihin. Toki välillä julkaistaan erilaisia keskiarvoja siitä, missä iässä ihmiset ovat esim. aloittaneet masturboinnin tai olleet yhdynnässä ensimmäisen kerran, mutta näitä lukuja ei kannata liikaa tuijottaa. Jotkut aloittavat masturboinnin eli sooloseksin lapsena, toiset teini-iässä, jotkut aikuisuudessa ja jotkut eivät koskaan. Yhtä lailla myös siinä on runsaasti eroja, milloin kukakin kokee olevansa valmis seksiin toisen kanssa.

Lisäksi on heitä, joita seksuaalinen kanssakäyminen ei kiinnosta koskaan tai se kiinnostaa vain hyvin vähän. Tätä kutsutaan aseksuaalisuudeksi, joka on luonnollinen osa seksuaalisuuden moninaisuuden kirjoa. Voit lukea aiheesta lisää täältä. Näin ollen ei voi sanoa, että oikeastaan kukaan olisi seksuaalisesta kehityksestä jäljessä. Ei ole olemassa mitään oikeaa ikää aloittaa seksielämää, eikä seksin harrastaminen ole mittari aikuisuudelle.

Samoin se vaihtelee hyvin paljon, mihin ikään asti seksiä harrastetaan. Mikäänhän ei estä, etteikö sitä harrastettaisi viimeisiin elinpäiviin saakka. Seksin harrastamisen ja nautinnon saamisen tavat voivat kuitenkin muuttaa muotoaan eri elämänvaiheissa ja iän karttuessa. Vanhemmalla iällä osa alkaa panostaa esimerkiksi yhdynnän sijaan muihin läheisyyden muotoihin, kuten kädestä pitelyyn, silittelyyn ja hyväilyyn.

Kerroit kokeilleesi masturbointia muutaman kerran, mutta et ole kokenut sitä kovinkaan ihmeelliseksi. Itsetyydytyksessä on kyse omaan seksuaalisuuteen ja kehoon tutustumisesta ja nautinnon tuottamisesta itselle. Pelkkä mekaaninen hyväily ei välttämättä tuota juurikaan mielihyvää, vaan lisäksi tarvitaan mieltä kiihottavia asioita. Jos ei kuitenkaan koe masturbointia omaksi jutukseen, ei sitä tietenkään tarvitse tehdä.

Suosittelen sinua pohtimaan ja tutustumaan rauhassa siihen, millaisia asioita sinä haluat ja mitkä (seksuaaliset ja ei-seksuaaliset) asiat tuottavat sinulle nautintoa. Kaipaatko kokemuksia? Millaisia kokemuksia kaipaat? Kaipaatko seksiä? Miltä ajatus seksin harrastamisesta tuntuu? On hyvä muistaa, että seksiä voi harrastaa monin eri tavoin ja se tarkoittaa hieman eri asioita eri ihmisille. Voit lukea aiheesta lisää artikkelista ”Mitä seksi on?

Itseään ei tarvitse pakottaa mihinkään sellaiseen, mikä ei aidosti kiinnosta ja tuota mielihyvää. Voi olla, että alat jossain kohtaa kaivata läheisyyttä ja seksiä jossakin muodossa, mutta voi myös olla, että näin ei käy. Onneksi sinulla on koko elämä aikaa tutustua itseesi, haaveisiisi, kehoosi ja nautintoosi. Anna itsellesi se aika, jonka tarvitset. Tärkeintä on, että olet itse tyytyväinen tilanteeseesi sekä sinut itsesi ja seksuaalisuutesi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?