NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mies17v

Nuuskan käytön terveyshaitat pidemmällä aikavälillä

Hei
Olen tässä pohtinut sitä, että milloin ”pidempi aikaiset haitat” tulevat näkyviin nuuskankäytössä? Käytin nuuskaa noin 10kk todella satunnaisesti, enkä lähinnä huomannut suussa muuta kuin ikenen satunnaista kulumista. Joinain aikoina käytin aktiivisemmin, toisina harvemmin. Nyt olen ollut jo 2kk käyttämättä mutta ne pidempiaikaiset haitat pelottaa.

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Tosi hienoa, että olet lopettanut nuuskan käytön!

Sinua mietityttää kuitenkin vielä nuuskan käytön aiheuttamat mahdolliset haitat. Kerroit, että nuuskan käyttösi on ollut satunnaista ja kestänyt alle vuoden. Nuuskan käytön haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti ja sen vuoksi haittojen ilmenemistä pidemmällä aikavälillä on valitettavasti vaikea tarkkaan arvioida. Sinulla ei kuitenkaan liene syytä sen suurempaan huoleen, koska nuuskan käyttö on ollut satunnaista ja melko lyhytaikaista, ja olet nyt lopettanut nuuskan käytön.

Kerroit, että huomasit nuuskaa käyttäessäsi jonkinlaisia oireita ikenissä. Nuuskan käytön aiheuttamat haitat näkyvätkin yleensä ensimmäisenä juuri suussa. Tavallisin nuuskan käytön aiheuttama vaurio on limakalvovaurio, joka ilmestyy siihen kohtaan, jossa nuuskaa pidetään. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa pysyviä muutoksia suuhun, kuten hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Lievemmät limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskan käytön lopettaa. Sinullakin ikenien oireet ovat luultavasti hävinneet käytön lopettamisen myötä.

Suun terveyden lisäksi nuuskan käyttö vaikuttaa toki haitallisesti koko kehon terveyteen. Säännöllisesti ja pidempään käytettynä se voi lisätä myös riskiä mm. 2 tyypin diabeteksen tai suun ja nielun alueen syöpien kehittymiselle. Mutta kuten aiemmin todettu, sinulla nuuskan käyttö on ollut melko lyhytaikaista ja satunnaista, joten vakavampia haittoja tästä tuskin on aiheutunut. Terveytesi ja hyvinvointisi kannalta on erittäin hyvä päätös, että jatkossakin pysyttelet erossa nuuskasta ja muista nikotiinituotteista!

Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?