LiikeNuuska

Nuuskan hajukin ällöttää

Lätkäammattilaisen urasta haaveileva Elias Terävä, 16, on nähnyt lätkäpiireissä paljon nuuskan käyttöä, mutta ei voisi itse kuvitellakaan nuuskaavansa.

Nuuskan hajukin ällöttää

”Suurin syy nuuskaamattomuudelleni on ehkä isäni nuuskan käyttö. Nuuskapurkin avaamiseen liittyvä haju ällötti jo pienenä! Isän hampaiden väleihin valunut nuuska hävetti!

Vanhempani ovat painostaneet, että en koskaan kokeilisi itse nuuskaa. Kyllähän isäkin nuuskaamisen vaarat tietää, mutta ei ole pystynyt sitä lopettamaan.

Perheemme on liikunnallinen. Nappulasta lähtien olen haaveillut jääkiekkourasta ja edennyt kaikessa lätkäharrastus edellä. Niissä piireissä olen nähnyt nuuskaa useinkin.”

En voisi seurustella tupakoivan tytön kanssa

”Moni on tarjonnut nuuskaa, mutta siitä kieltäytyminen ei ole tuntunut nololta. Nuuska ei kuulu tapoihini. Ekan kieltäytymisen jälkeen kaverit ovat yleensä hoksanneet olla tarjoamatta uudelleen.

Nuuskaajienkin mielestä nuuska aiheuttaa harmia. Nuuskaan menee paljon rahaa, ja nuuskan loppuessa mielialat vaihtelevat. Suuhun levitessä se kuulemma maistuu samalta, kuin haisee.

Tupakka on minulle ehdoton NO! En voisi kuvitellakaan polttavani tupakkaa tai seurustelevani tupakoivan tytön kanssa. Kaveripiirissäni ei ole ainuttakaan tupakoitsijaa, olisihan tupakoiminen urheilullisissa porukoissa noloakin. Juhlissa tupakoitsijat tunnistaa hajusta.”

Jääkiekkoammattilaiseksi tai muu työ urheilun parista

”Nikotiinitonta sähkötupakkaa olen maistanut, ja jäin siitä kiinni vanhemmilleni. Luottamuksen särkyminen tuntui ikävältä. Silloin en vielä tiennyt sähkötupakan sisältävän aineita, joista ei ole tarpeeksi tietoa. Kyllähän se rupesikin yskittämään ja kurkkua polttamaan. En halua minkään huonontavan kuntoani.

Opiskelen Solvallan urheiluopistossa liikuntaneuvojaksi. Ekaa kertaa elämässäni voin sanoa koulun olevan kivaa! Arkiviikot asun koululla, josta kuljen äidin kyydeillä lätkätreeneihin ja peleihin.

Tärkeintä minulle on harjoittelun ja ravinnon tasapaino. Koulussamme puhutaan paljon kehon nesteytyksestä, ravinnosta ja hyvinvoinnista. Opiskelujen myötä olen alkanut ymmärtää myös unen arvon. Arkisin menen nukkumaan kymmeneltä.

Haaveenani on pelata jääkiekkoa ammatiksi, mutta työ urheilun parissa on hyvä kakkosvaihtoehto.”

 

Katso myös artikkeli Jos haluaa huipulle, ei voi käyttää nuuskaa ja video Wassim: loukkaantumiset urheilussa ja tyttöystävä saivat lopettamaan nuuskan käytön

Teksti ja kuva: Lilli Ollikainen

Hyvä syy lopettaa tupakan ja nuuskan käyttö

Pyöräytä pyörää niin saat hyvän syyn pysyä erossa nikotiinituotteista!

Pyöräytä pyörää
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Tosi hienoa, että olet lopettanut nuuskan käytön!

Sinua mietityttää kuitenkin vielä nuuskan käytön aiheuttamat mahdolliset haitat. Kerroit, että nuuskan käyttösi on ollut satunnaista ja kestänyt alle vuoden. Nuuskan käytön haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti ja sen vuoksi haittojen ilmenemistä pidemmällä aikavälillä on valitettavasti vaikea tarkkaan arvioida. Sinulla ei kuitenkaan liene syytä sen suurempaan huoleen, koska nuuskan käyttö on ollut satunnaista ja melko lyhytaikaista, ja olet nyt lopettanut nuuskan käytön.

Kerroit, että huomasit nuuskaa käyttäessäsi jonkinlaisia oireita ikenissä. Nuuskan käytön aiheuttamat haitat näkyvätkin yleensä ensimmäisenä juuri suussa. Tavallisin nuuskan käytön aiheuttama vaurio on limakalvovaurio, joka ilmestyy siihen kohtaan, jossa nuuskaa pidetään. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa pysyviä muutoksia suuhun, kuten hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Lievemmät limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskan käytön lopettaa. Sinullakin ikenien oireet ovat luultavasti hävinneet käytön lopettamisen myötä.

Suun terveyden lisäksi nuuskan käyttö vaikuttaa toki haitallisesti koko kehon terveyteen. Säännöllisesti ja pidempään käytettynä se voi lisätä myös riskiä mm. 2 tyypin diabeteksen tai suun ja nielun alueen syöpien kehittymiselle. Mutta kuten aiemmin todettu, sinulla nuuskan käyttö on ollut melko lyhytaikaista ja satunnaista, joten vakavampia haittoja tästä tuskin on aiheutunut. Terveytesi ja hyvinvointisi kannalta on erittäin hyvä päätös, että jatkossakin pysyttelet erossa nuuskasta ja muista nikotiinituotteista!

Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa syksyä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka!

Koululiikunnassa tehdään ja kokeillaan erilaisia liikuntalajeja ja -harjoituksia, ja valitettavasti kaikki eivät aina tykkää kaikesta. Myöskään opettaja ei aina voi vaikuttaa siihen, mitä asioita liikuntatunneilla tehdään, koska tietyt jutut on tehtävä opetussuunnitelman mukaisesti.

Ikävä kuulla, että pitkän matkan juokseminen harmittaa sinua noin paljon. Onneksi liikuntatunneilla tehtävät jutut kuitenkin vaihtelevat, joten toivottavasti jokin toinen liikuntalaji olisi sinulle mieluisampi ja tuottaisi hyvää mieltä ja oloa. Jos et koe liikunnan iloa liikuntatunneilla, voisitko harrastaa vapaa-ajalla jotain sellaista liikuntaa, josta pitäisit? Liikuntamuotoja ja -lajeja on monia. Myös arkiliikunta, kuten pyöräileminen tai käveleminen kouluun, tai portaiden valitseminen hissin sijaan on hyvä tapa lisätä päiviin liikkumista.

Lisää liikkumisesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Aurinkoista syksyä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi mukavia tapoja liikkua 😊

Lasten ja nuorten liikkumissuosituksissa suositellaan reipasta, rasittavaa ja monipuolista liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Kertomasi perusteella tämä täyttyy sinulla varmaankin monena päivänä lenkkien ja välituntipelien parissa. Todennäköisesti liikut siis pääsääntöisesti ihan riittävästi 😊 Tärkeää on myös se, että liikut tavoilla, joista itse tykkäät ja sinulle tulee hyvä mieli.

On myös hyvä muistaa, että ”liikuntaharrastuksia” voi täydentää arjessa liikkumisella. Päivittäinen liikkuminen voi siis rakentua lenkkeilyn ja pelailun lisäksi esimerkiksi koulumatkojen kulkemisesta kävellen/pyörällä tai portaiden käytöstä hissin sijaan.

Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa syksyä!

Fressis

Namikolinx: ”Vihasin koululiikuntaa”

Videolla Namikolinx kertoo koululiikunnan aiheuttamista negatiivista fiiliksistä ja siitä, miten hän kokee, ettei ole kovin liikunnallinen ihminen. Ala-asteella hän suorastaan kieltäytyi osallistumasta liikuntatunneille, mutta mitä tapahtui, kun lukioaikaan hän...

Julia Ahonen: ”Motivaatiota & Vinkkejä liikuntaan”

Julia Ahoinen kertoo Youtube-vidoellaan liikkumisen motivaation löytämisestä. Julia pohtii, miten motivoitua liikkumaan ja millaisia muutoksia rutiineihin voi tehdä helpoti. Kun liikkeen lisäämiseen lähtee pienillä teoilla, kuten rappusten valinnalla hissin...