Lopettamisen tukiNuuska
Nimimerkki: Nuuskamuikkunen2002

Nuuskan haitat ja käytön lopettaminen

Täs nyt oon käyttäny pari vuotta nuuskaa. Ja vaihtanu eri merkkien välillä sen mukaan mitä on millonii saanu. Nyt kuitenki ilmesty haavoja ylä huuleen ja ikeneen. (Ennen ei niin pahoja tullut) Netistä etsiessäni suusyöpä ensimmäinen ehdotus/pelote. Onko syytä hakea lääkärille vai odottaa vain kärsivällisesti? Olisi myös kiva päästä eroon tuosta myrkystä. Mikä on paras tapa päästä eroon?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tosi hienoa, että haluat päästä eroon nuuskasta. Se on päätös, missä ehdottomasti kannattaa pysyä!

Kysyit ensin ylähuuleen ja ikeneen ilmestyneistä haavoista. Nuuska tosiaan ärsyttää suun limakalvoja ja nuuskan aiheuttavat vauriot näkyvät suussa yksilöllisesti. Näin ikeniäsi näkemättä on vaikea sanoa tarkkaan, onko haavaumat aiheutuneet juuri nuuskan käytöstä vai jostain muusta. Suun haavaumien syy olisikin ihan hyvä selvittää hammaslääkärin vastaanotolla, varsinkin jos sinulla on ollut haavaumia jo pidempään. Hammaslääkärin kanssa voit luottamuksellisesti keskustella nuuskan käytöstä ja saada tarvittaessa myös vinkkejä nuuskan käytön lopettamisen tueksi. Todennäköisimmin kyse ei ole mistään vakavasta, sillä esimerkiksi suusyöpä on nuorilla todella harvinainen.

Nuuskan aiheuttamat suun limakalvovauriot paranevat useimmiten sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Eli ehdottomasti kannustaisin sinua lopettamaan nuuskan käytön. Muutenkin on hyvä pitää huolta suun terveydestä puhdistamalla hammasvälit päivittäin esimerkiksi hammaslankaimella tai -väliharjalla ja harjata hampaat fluorihammastahnalla kahdesti päivässä.

Kysyit myös vinkkejä nuuskan käytön lopettamiseen. Joillekin sopii paremmin, että lopettaa heti kokonaan ja osalle toimii paremmin se, että esimerkiksi vähentää vähitellen nuuskan käyttökertoja. Tärkeintä on tehdä päätös lopettaa nuuskan käyttö ja pysyä siinä. Vinkkejä vierotusoireiden helpottamiseen ja nuuskan käytön lopettamiseen valmistautumiseen löydät Fressiksen sivuilta. Tukea nuuskan käytön lopettamiseen on saatavilla myös ilmaisesta mobiilisovelluksesta, Erovirastosta.

Tsemppiä nuuskan käytön lopettamiseen ja kivaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?