Nuuska

Nuuska joukkuelajien keskuudessa

Miten nuuskaaminen näkyy joukkuelajien keskuudessa? Aihetta pohtivat Fressiksen kesätyöntekjät Emilia ja Miisa.

Nuuska joukkuelajien keskuudessa

Olemme Fressis.fi:n kesätyöntekijät Miisa ja Emilia. Haastattelimme muutamia suunnilleen ikäisiämme nuoria liittyen heidän harrastuksiinsa ja nuuskan käyttöön. Nuoret kertoivat haastattelussa, millainen nuuskan käyttökulttuuri on heidän harrastuksensa parissa. Kokosimme haastateltavien tulokset yhteen ja pohdimme heidän vastauksiaan. Tämän artikkelin pohdinnat ovat siis meidän, mutta pohja niille tuli haastateltavien nuorten vastauksista.

Millaisia vastauksia saimme?

Haastattelimme yhdessä nuoria, jotka ovat 15–18-vuotiaita. Haastateltavat kertoivat harrastavansa jääkiekkoa, sählyä, uintia ja jalkapalloa. Haastattelimme poikia ja tyttöjä, joista enemmistö oli poikia. Saimme mielenkiintoisia tuloksia nuorten ja heidän harrastustensa joukkueiden nuuskan käytöstä sekä suhtautumisesta siihen.

Noin puolet kertoivat käyttävänsä joko aktiivisesti tai satunnaisesti nuuskaa ja puolet taas kertoivat, etteivät käytä ollenkaan. Kysyimme myös käyttävätkö nuorten joukkuekaverit nuuskaa ja saimme kuulla, että monet vastaajien joukkuekavereista käyttävät nuuskaa. Oli vain muutama, jotka kertoivat, ettei omat joukkuekaverit käytä.

Miten ja miksi nuuskaaminen on alkanut?

Kysyimme nuorilta syitä heidän nuuskan käyttämiselleen ja vastaukset olivat hyvin erilaisia keskenään. Osa vastaajista ei osannut edes selittää, miksi he ovat päättäneet aloittaa nuuskan käyttämisen ja kuvailivat, että käyttämisestä on vain tullut huono tapa. Osa vastaajista kertoi, että heidän oli tarkoitus ensin vain kokeilla nuuskaa, mutta satunnainen kokeilu on johtanut aktiiviseen käyttöön. Nuoret mainitsivat myös, että ovat yrittäneet lopettaa tai vähentää käyttöä pikkuhiljaa, mutta eivät kuitenkaan ole vielä löytäneet hyviä keinoja nuuskaan käytön lopettamiselle. Satunnaisesti nuuskaa käyttävät kertoivat mielenkiintoisia ääripäästä toiseen meneviä perusteluja käytölleen. Näitä olivat esimerkiksi onnistumisen jälkeinen nuuskalla itsensä palkitseminen ja loukkaantumisen jälkeinen nuuskalla stressin ja turhautumisen lieventäminen.

Mielestämme palkintona tai lohdutuskeinona kannattaa kuitenkin käyttää jotain muuta keinoa kuin nikotiinituotteita, uskomme, että usein satunnainen käyttö johtaa aktiiviseen käyttöön.

Joukkuelajin merkitys nuuskan käyttämiseen

Suuri osa haastatteluun vastanneista nuorista harrastaa jotain joukkuelajia ja kaikista suosituin laji vastanneiden keskuudessa oli jääkiekko. Pohdittuamme tulimme siihen tulokseen, että joukkuelajia harrastaessa nuuskan käyttö voi yleistyä, koska nuoret saattavat kokea ryhmäpainetta joukkueensa sisällä. Toisaalta joukkuelajia harrastaessa joukkuekavereista tulee usein todella läheisiä ja silloin kieltäytyminen jonkun tarjotessa nuuskaa ei välttämättä tunnu niin pahalta. Joukkuelaji voi vaikuttaa mielestämme myös nuuskan saatavuuteen, koska jos joku joukkuekaveri käyttää nuuskaa, on heidän kauttaan todennäköisesti helppo saada neuvoa siitä, että mistä nuuskaa voisi saada.

Miksi satunnainen kokeilu ei aina johda aktiiviseen käyttöön?

Osa haastatteluun vastanneista kertoi, että satunnainen nuuskan kokeilu oli johtanut riippuvuuteen, mutta vastanneista osa oli pystynyt pysymään satunnaisissa kokeiluissa. Mietimme selitystä siihen, miksi osa nuorista on onnistunut pysymään ainoastaan kokeiluissa. Pohdimme, että nuoret eivät ole halukkaita käyttämään rahojaan nuuskan ostamiseen, kokevat ikäviä tuntemuksia kokeillessaan nuuskaa tai eivät koe ryhmäpaineen aiheuttamaa tarvetta käyttää nuuskaa. On hienoa, että osa nuorista on päättänyt pysyä nuuskan käytöstä erossa, vaikka onkin kokeillut miltä nuuskan käyttö tuntuu.

Ryhmäpaineen vaikutus

Haastattelujemme myötä päädyimme siihen, että nuuskan käyttö ei ole välttämättä asia, jonka nuoret ovat ihan itsekseen aloittaneet. Tarkoitamme sitä, että nuorille on luultavasti tarjottu nuuskaa ja he ovat ottaneet, koska ryhmäpaine on ollut niin suuri.

Haastattelussa yksi kertoi, että hänelle tarjotaan silloin tällöin nuuskaa, mutta ei itse osta. Voisimme kuvitella, että mikäli esimerkiksi vaihtaa joukkuetta, voi tulla ulkopuolinen olo nuuskasta kieltäytyessä ja haluaa päästä hyväksytyksi muiden keskuudessa. Uuteen joukkueeseen vaihtaminen voi luoda muitakin paineita, mutta mikäli joku vielä tarjoaa ottamaan nuuskaa, niin voi luulla sen olevan keino tulla osaksi joukkuetta. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa koko joukkue valmentajaa myöten käyttäisi nuuskaa, voi olla todella hankalaa olla itse aloittamatta nuuskaamista. Joko painostuksen takia, tai vain siksi, ettei halua olla ainut erilainen. Nuoret ovat muutenkin siinä iässä, että ryhmään kuuluminen voi olla todella tärkeä asia.

Teksti kesätyöntekijät Emilia ja Miisa

Katso myös

Artikkeli
Lopettamisen tukiNikotiinipussitNuuskaSähkösavukeTupakka

Hei Lopeta! 👏👏

Onko marraskuu sinun kuukautesi päästä eroon nikotiinikoukusta?

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Nuuska
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä jos nuuskaa menee silmään? Mitä tehdä jos nuuskaa menee silmään?
Fressis

Moikka!

Jos nuuskaa menee silmään, suosittelen huuhtelemaan silmän juoksevalla vedellä. Näin olet varmaan tehnytkin. Nuuskassa on aineita, jotka voivat ärsyttää silmää, joten silmä voi olla tapahtuneen jälkeen hieman arka.

Viestistäsi ei käy tarkemmin ilmi tapahtunutta, mutta uskoisin että tilanne on kohdallasi varmaan jo helpottanut, kun tämän vastauksen saat. Jos silmässä tuntuu arkuutta/kipua tai muuta ikävää oireilua, suosittelen soittamaan vielä omalle terveysasemalle ja kysymään sieltä neuvoa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Mannet
Ikä: 13-15v
Onko energiapusseissa ikärajaa? Onko energiapusseissa ikärajaa
Fressis

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi! Tarkoitat energiapusseilla varmaankin nuuskan tai nikotiinipussien tapaan käytettäviä pusseja, jotka sisältävät kofeiinia tai muita piristeitä. Käytän nyt tässä vastauksessa tästä nimitystä energianuuska. Energianuuska koostuu yleensä kasvikuiduista, vedestä, suolasta sekä soodasta ja siihen on lisätty myös piristäviä aineita, kuten kofeiinia, teetä ja rohdoskasvi ginsengiä.  Lisäksi energianuuska sisältää makeutusaineita, säilöntäaineita ja makuaineita ja joskus myös vitamiineja, antioksidantteja ja mineraaleja. Energianuuskan myyntiä ja käyttöä rajoitetaan tupakan vastikkeen tavoin. Energianuuskan mainostaminen ja myynnin edistäminen, eli esimerkiksi esillä pitäminen kaupoissa, on kiellettyä, eivätkä monet kaupat myy energianuuskaa alle 15-vuotiaille. Energianuuskalle ei ole kuitenkaan virallista ikärajaa.

Energianuuskan käyttöä ei kuitenkaan suositella alle 15-vuotiaille, muun muassa siksi koska niiden sisältämä kofeiini on vahva piriste. Lasten ja nuorten keho reagoi piristeisiin vahvemmin kuin aikuisten. Energianuuskan sisältämästä kofeiinista voi aiheutua monenlaista haittaa. Se voi esimerkiksi vaikeuttaa nukahtamista, heikentää unen laatua ja lyhentää yöunta. Kofeiiniherkälle voi ilmaantua levottomuutta, pahoinvointia, vapinaa, sydämentykytystä tai hermostuneisuutta. Todella suurina määrinä kofeiini voi aiheuttaa jopa myrkytysoireita kuten kouristuksia. Kofeiinia voi kertyä elimistöön huomaamatta liian isoja määriä, jos energianuuskan lisäksi juo esimerkiksi kolajuomia, energiajuomia, kahvia tai teetä. Runsas, ja säännöllinen kofeiinituotteiden käyttö voi johtaa myös kofeiiniriippuvuuteen. Nuorille riippuvuus muodostuu aikuisia herkemmin.

Energianuuska voi heikentää myös suun terveyttä. Mistään terveystuotteesta ei siis ole kyse, vaikka niistä syntyvät mielikuvat voivat niin väittääkin. Kannustankin sinua pitämään omasta terveydestäsi huolta ja pohtimaan onko tällaisten tuotteiden käyttö sinulle tarpeellista tai järkevää.

Kivaa kesää sinulle <3

Oliko vastauksesta hyötyä?