Nuuska

Nuuska joukkuelajien keskuudessa

Miten nuuskaaminen näkyy joukkuelajien keskuudessa? Aihetta pohtivat Fressiksen kesätyöntekjät Emilia ja Miisa.

Nuuska joukkuelajien keskuudessa

Olemme Fressis.fi:n kesätyöntekijät Miisa ja Emilia. Haastattelimme muutamia suunnilleen ikäisiämme nuoria liittyen heidän harrastuksiinsa ja nuuskan käyttöön. Nuoret kertoivat haastattelussa, millainen nuuskan käyttökulttuuri on heidän harrastuksensa parissa. Kokosimme haastateltavien tulokset yhteen ja pohdimme heidän vastauksiaan. Tämän artikkelin pohdinnat ovat siis meidän, mutta pohja niille tuli haastateltavien nuorten vastauksista.

Millaisia vastauksia saimme?

Haastattelimme yhdessä nuoria, jotka ovat 15–18-vuotiaita. Haastateltavat kertoivat harrastavansa jääkiekkoa, sählyä, uintia ja jalkapalloa. Haastattelimme poikia ja tyttöjä, joista enemmistö oli poikia. Saimme mielenkiintoisia tuloksia nuorten ja heidän harrastustensa joukkueiden nuuskan käytöstä sekä suhtautumisesta siihen.

Noin puolet kertoivat käyttävänsä joko aktiivisesti tai satunnaisesti nuuskaa ja puolet taas kertoivat, etteivät käytä ollenkaan. Kysyimme myös käyttävätkö nuorten joukkuekaverit nuuskaa ja saimme kuulla, että monet vastaajien joukkuekavereista käyttävät nuuskaa. Oli vain muutama, jotka kertoivat, ettei omat joukkuekaverit käytä.

Miten ja miksi nuuskaaminen on alkanut?

Kysyimme nuorilta syitä heidän nuuskan käyttämiselleen ja vastaukset olivat hyvin erilaisia keskenään. Osa vastaajista ei osannut edes selittää, miksi he ovat päättäneet aloittaa nuuskan käyttämisen ja kuvailivat, että käyttämisestä on vain tullut huono tapa. Osa vastaajista kertoi, että heidän oli tarkoitus ensin vain kokeilla nuuskaa, mutta satunnainen kokeilu on johtanut aktiiviseen käyttöön. Nuoret mainitsivat myös, että ovat yrittäneet lopettaa tai vähentää käyttöä pikkuhiljaa, mutta eivät kuitenkaan ole vielä löytäneet hyviä keinoja nuuskaan käytön lopettamiselle. Satunnaisesti nuuskaa käyttävät kertoivat mielenkiintoisia ääripäästä toiseen meneviä perusteluja käytölleen. Näitä olivat esimerkiksi onnistumisen jälkeinen nuuskalla itsensä palkitseminen ja loukkaantumisen jälkeinen nuuskalla stressin ja turhautumisen lieventäminen.

Mielestämme palkintona tai lohdutuskeinona kannattaa kuitenkin käyttää jotain muuta keinoa kuin nikotiinituotteita, uskomme, että usein satunnainen käyttö johtaa aktiiviseen käyttöön.

Joukkuelajin merkitys nuuskan käyttämiseen

Suuri osa haastatteluun vastanneista nuorista harrastaa jotain joukkuelajia ja kaikista suosituin laji vastanneiden keskuudessa oli jääkiekko. Pohdittuamme tulimme siihen tulokseen, että joukkuelajia harrastaessa nuuskan käyttö voi yleistyä, koska nuoret saattavat kokea ryhmäpainetta joukkueensa sisällä. Toisaalta joukkuelajia harrastaessa joukkuekavereista tulee usein todella läheisiä ja silloin kieltäytyminen jonkun tarjotessa nuuskaa ei välttämättä tunnu niin pahalta. Joukkuelaji voi vaikuttaa mielestämme myös nuuskan saatavuuteen, koska jos joku joukkuekaveri käyttää nuuskaa, on heidän kauttaan todennäköisesti helppo saada neuvoa siitä, että mistä nuuskaa voisi saada.

Miksi satunnainen kokeilu ei aina johda aktiiviseen käyttöön?

Osa haastatteluun vastanneista kertoi, että satunnainen nuuskan kokeilu oli johtanut riippuvuuteen, mutta vastanneista osa oli pystynyt pysymään satunnaisissa kokeiluissa. Mietimme selitystä siihen, miksi osa nuorista on onnistunut pysymään ainoastaan kokeiluissa. Pohdimme, että nuoret eivät ole halukkaita käyttämään rahojaan nuuskan ostamiseen, kokevat ikäviä tuntemuksia kokeillessaan nuuskaa tai eivät koe ryhmäpaineen aiheuttamaa tarvetta käyttää nuuskaa. On hienoa, että osa nuorista on päättänyt pysyä nuuskan käytöstä erossa, vaikka onkin kokeillut miltä nuuskan käyttö tuntuu.

Ryhmäpaineen vaikutus

Haastattelujemme myötä päädyimme siihen, että nuuskan käyttö ei ole välttämättä asia, jonka nuoret ovat ihan itsekseen aloittaneet. Tarkoitamme sitä, että nuorille on luultavasti tarjottu nuuskaa ja he ovat ottaneet, koska ryhmäpaine on ollut niin suuri.

Haastattelussa yksi kertoi, että hänelle tarjotaan silloin tällöin nuuskaa, mutta ei itse osta. Voisimme kuvitella, että mikäli esimerkiksi vaihtaa joukkuetta, voi tulla ulkopuolinen olo nuuskasta kieltäytyessä ja haluaa päästä hyväksytyksi muiden keskuudessa. Uuteen joukkueeseen vaihtaminen voi luoda muitakin paineita, mutta mikäli joku vielä tarjoaa ottamaan nuuskaa, niin voi luulla sen olevan keino tulla osaksi joukkuetta. Otetaan esimerkiksi tilanne, jossa koko joukkue valmentajaa myöten käyttäisi nuuskaa, voi olla todella hankalaa olla itse aloittamatta nuuskaamista. Joko painostuksen takia, tai vain siksi, ettei halua olla ainut erilainen. Nuoret ovat muutenkin siinä iässä, että ryhmään kuuluminen voi olla todella tärkeä asia.

Teksti kesätyöntekijät Emilia ja Miisa

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: Jape
Ikä: Yli 18v
Onko normaalia että jo viikon käytön jälkeen ien on vaaleampi nuuskaamisen johdosta? Moi. Onko normaalia että jo viikon käytön jälkeen ien on vaaleampi nuuskaaminen johdosta? Voiko syöpä tulla jo kuukauden aikana?
Fressis

Hei!

Hyvä että olet katsonut huulen alle nuuskaamisen jälkeen. Valitettavasti on normaalia, että jo viikossa nuuska voi alkaa aiheuttaa limakalvon ja ikenen ärsytystä. Siihen kohdalle, jossa nuuskapussia suussa pitää, syntyy hiljalleen norsunnahkamainen muutos, joka voi joskus voi olla myös valkea. Myös ien voi alkaa vetäytymään siitä kohdasta jossa nuuskaa pidetään. Limakalvo yleensä palautuu mikäli nuuskaamisen lopettaa, mutta valitettavasti ikenen vetäytyminen jää pysyväksi vaurioksi. Suosittelemmekin olemaan nuuskaamatta, jotta vältyt tällaisilta ikäviltä muutoksilta suussasi. Nuuska sisältää myös paljon nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, jolloin nuuskaamista voi olla vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Siksi on sitä parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa lopetat nuuskaamisen, etkä käytä muitakaan tupakka- ja nikotiinituotteita.

Tupakkatuotteiden, kuten tupakan tai nuuskan käyttö, on tunnettu syövän riskitekijä, mutta syövän kehittyminen on usein hidas tapahtuma ja vaatii yleensä useiden vuosien tai vuosikymmenten tupakkatuotteiden käytön. Syövän kehittyminen on muutenkin monimutkainen tapahtumasarja, ja siihen vaikuttavat omien elintapojen lisäksi mm. ympäristö-, ja perintötekijät sekä sattuma. Sinun ei siis tarvitse olla vielä huolissasi siitä, että sinulle olisi tullut syöpää nuuskaamisen johdosta. On kuitenkin selvää, että jos et käytä tupakka- ja nikotiinituotteita, pienennät riskiäsi sairastua syöpään myöhemmin elämässäsi. Voit halutessasi lukea lisää syövästä Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Lopettamisen tukiNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Jennysvoices: ”Tunnistatko tupakka- ja nikotiinituotteiden piilomainonnan?”

Youtube-videollaan Jenny Pitkänen, eli Jennysvoices kertoo, miten paljon ja erilaisissa tilanteissa tupakka- ja nikotiinituotteita valmistavat yritykset pyrkivät koukuttamaan nuoria tuotteisiinsa. Katso Youtube-video tai lue tekstivastine alta saadaksesi tietoa myös...

Kysymys
NikotiinituotteetNuuskaTupakka
Nimimerkki: Shh
Ikä: 13-15v
Voiko saada nikotiinimyrkytyksen, jos käyttää nuuskaa ja tupakkaa samaan aikaan? Jos käytän nuuskaa ja tupakkaa samaan aikaan niin tuleeko nikotiini myrkytys
Fressis

Moi Shh,

Mietit voiko siitä tulla nikotiinimyrkytys, jos käyttää nuuskaa ja tupakkaa samaan aikaan.

Molemmat, tupakka ja nuuska, ovat terveydelle monilla tavoin todella haitallisia tuotteita, ja nikotiinimyrkytys on vain yksi mahdollisista haitoista. Kun käyttää useampaa nikotiinituotetta yhtä aikaa, myrkytyksen mahdollisuus tietysti kasvaa. Myrkytysoireita voi saada pienistäkin määristä nikotiinia, mikäli keho ei ole tottunut nikotiiniin. Vaikka keho olisi siihen tottunut, voi myrkytysoireita tulla, jos saa kerralla suuren annoksen nikotiinia.

Se, kuinka paljon nikotiinia eri tuotteista imeytyy verenkiertoon, riippuu monesta asiasta, esimerkiksi siitä kuinka paljon nikotiinia tuote sisältää (aina tätä ei ilmoiteta tuoteselosteessa), miten kauan tuotetta käytetään (nuuskaa pidetään huulessa tai savua keuhkoissa) ja miten usein tuotteita käytetään. Mitä vahvempia, mitä pidempään kerrallaan ja mitä tiheämmin tuotteita käytetään, sitä enemmän nikotiinia imeytyy kehoon.

Nikotiini on tosiaan vahva myrkky ja voi aiheuttaa myrkytysoireita kuten pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä ja vapinaa. Oletkohan kokenut tällaisia oireita? Lievät oireet menevät ohi yleensä itsekseen, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Vakavampia oireita voi myös esiintyä, esimerkiksi verenpaine voi laskea rajusti ja pulssi voi joko olla todella korkea tai matala. Toisilla tulee rytmihäiriöitä tai hengitysvaikeuksia. Mikäli kokee tällaisia oireita, on hakeuduttava nopeasti sairaalahoitoon tai soittaa hätänumeroon 112.

Nikotiini- ja tupakkatuotteet aiheuttavat tosiaan monia muitakin terveyshaittoja ja niiden sisältämä nikotiini pitää elimistöä jatkuvassa rasitustilassa. Nikotiini aiheuttaa vahvaa riippuvuutta, nostaa sykettä ja verenpainetta, supistaa verisuonia ja aiheuttaa riskin sairastua moniin sairauksiin. Nikotiini myös heikentää aivojen toimintaa ja voi haitata oppimista ja keskittymistä. Suosittelemme siis ehdottomasti lopettamaan nuuskan ja tupakan käytön. Tukea lopettamiseen voi saada esimerkiksi maksuttomasta Erovirasto -sovelluksesta. Mikäli motivaatio lopettaa on vielä hukassa, voit myös lukea artikkelin Kuusi syytä lopettaa nuuskaaminen tai pyöräyttää itsellesi syyn lopettaa Hyvä syy -hyrrästä.

Halutessasi voit lukea lisää nuuskasta ja nikotiinista Fressiksen tietopankista.

Kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?