Seksi

Mitä nuoret kysyivät turvallisemmasta seksistä kesällä 2020?

Nuoret saivat kysyä Kesäkumi-kampanjan asiantuntijoilta mitä vaan seksistä ja seksuaalisuudesta niin Instassa, Jodelissa kuin chateissa. Tähän artikkeliin on koottu vastaukset polttavimpiin kysymyksiin

Mitä nuoret kysyivät turvallisemmasta seksistä kesällä 2020?

Sopivan kondomin valinta

Meneekö normaalikokoinen kondomi kaikkiin peniksiin? Mistä tietää millaisia kondomeja pitää ostaa?

Yksi kondomimalli ei sovi kaikille. Oikean kokoinen kumi istuu napakasti peniksen päällä, eikä tunnu löysältä tai purista niin, että se uhkaa rullautua pois paikoiltaan. Väärän kokoinen kondomi haittaa nautintoa, eikä se suojaa kunnolla. Tästä syystä oikean kokoisen kondomin löytäminen on tärkeää. Kortsuja on olemassa eri kokoisina, -muotoisina ja -paksuisina – parhaiten itselle sopivat kondomit löytyvätkin kokeilemalla erilaisia!

Kondomin ehkäisyteho

Hajoaako kondomi helposti yhdynnän aikana? Ovatko kondomit luotettavia?

Kondomi suojaa tehokkaasti seksitaudeilta ja raskaudelta vain, jos sitä käytetään ja säilytetään oikein.

Kondomia tulee käyttää seksissä alusta loppuun saakka, myös suuseksissä. Kondomin rikkoutumista voi ehkäistä käyttämällä oikean kokoista kondomia, välttämättä terävien asioiden (kuten hampaiden tai kynsien) osumista kondomiin sekä varmistamalla, ettei kondomin kärkeen jää ilmaa. Lisäksi vesi- tai silikonipohjaisen liukkarin käyttö on erittäin suositeltavaa, koska se ehkäisee hankausta ja siten kumin rikkoutumista.

Jotta kondomit eivät pääsisi haurastumaan, ne pitää säilyttää kuivassa ja huoneenlämpöisessä paikassa auringolta ja pakkaselta suojattuna. Ethän myöskään käytä vanhentuneita kumeja!

Haasteet kondomin käytössä

Miksi jollain ei seiso kondomin kanssa?

Kondomin laittaminen saattaa jännittää, turhauttaa tai aiheuttaa suorituspaineita. Homma kannattaakin hoitaa rauhallisesti ilman hätäilyä. Kondomin pukemista on hyvä harjoitella etukäteen itsekseen, jolloin varsinaisessa seksitilanteessa saatetaan välttyä ylimääräiseltä sähläämiseltä.

Jos syy ei ole suorituspaineissa, se voi piillä kondomin koossa. Liikaa puristava kondomi on omiaan heikentämään nautintoa. Tai jos kondomi tuntuu vievän liikaa tuntoa, kannattaa kokeilla ohuempia kondomeja.

Toisaalta erektion hetkellinen heikentyminen kondomin asettamisen aikana on normaalia. Asia voi korjaantua jatkamalla hyväilyä kumppanin kanssa.

Seksitautien tarttuminen

Voiko seksitaudin saada anaaliseksistä tai suuseksistä? Tarvitseeko suojia käyttää, jos kumpikaan ei ole ennen harrastanut seksiä?

Seksitaudit tarttuvat seksissä limakalvojen tai ihon kosketuksessa ja eritteiden vaihtuessa – eli suojaamattomassa seksissä. Yleisimmät tartuntatavat ovat emätinyhdyntä, anaaliseksi ja suuseksi, mutta seksitaudit voivat tarttua myös suojaamattomista seksivälineistä. Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoat ehkäisymenetelmät, jotka suojaavat seksitaudeilta.

Jos kummallakaan seksin osapuolella ei ole aiempia seksikumppaneita, heillä ei voi olla seksitautia. Ehkäisyä kannattaa silti käyttää, mikäli halutaan välttyä raskaudelta.

Seksitaudista parantuminen

Voiko seksitaudeista parantua? Onko klamydia vaarallinen?

Bakteerien aiheuttamat seksitaudit – klamydia, tippuri ja kuppa – voidaan parantaa lääkkeillä. Hoitamattomina kyseiset seksitaudit voivat olla terveydelle vaarallisia. Esimerkiksi klamydia voi hoitamattomana aiheuttaa naisille sisäsynnytintulehduksen ja lapsettomuutta tai kohdun ulkopuolisen raskauden. Miehille klamydia voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen.

Virusten aiheuttamista seksitaudeista puolestaan ei pääse eroon, mutta oireita voidaan lievittää lääkityksellä. Tällaisia seksitauteja ovat hiv, herpes ja hepatiitit. Poikkeuksena on HPV eli papilloomavirus, joka paranee suurimmalla osalla ihan itsestään muutamassa vuodessa.

 

Kesäkumi-kampanja on jo vuodesta 1995 kannustanut nuoria huolehtimaan seksuaaliterveydestään sekä käyttämään seksissä kondomia ja/tai suuseksisuojaa. Kampanja tunnetaan parhaiten joka vuosi julkaistavasta kesäkumibiisistä, joka oli tänä vuonna Tuure Boeliuksen Hengitä. Muilta osin vuoden 2020 Kesäkumi-kampanja oli kuitenkin varsin poikkeuksellinen, kiitos koronan. Koska tapahtumat peruuntuivat, Kesäkumeja ei päästy jakamaan festareilla eikä suorittamaan kondomiajokorttia Seksikiskalla. Sen sijaan tietoa jaettiin ja nuoria kohdattiin eri somekanavilla. Kampanjan toteuttavat yhteistyössä YleX, Suomen Punainen Risti, Väestöliitto, Syöpäjärjestöt ja Sotilaskotiliitto. 

Katso myös

Video
Seksi

Kun haluat olla ihan kahdestaan, käytä kondomia

Suojaamaton seksi ja seksitautien leviäminen ei ole pelkästään kahden henkilön välinen asia. Seksitautien tarttumisessa voi olla osallisena myös muita seksikumppaneita. Kun haluaa olla ihan kahdestaan, kannattaa käyttää kondomia. Myös...

Fressis

Artikkeli
Seksi

Mikä kondomi sopii minulle? 6 faktaa kondomista

Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa seksitaudeilta. Luulitko tietäväsi kaiken tarvittavan kondomin käytöstä? Lue juttu ja ylläty.

Artikkeli
Seksi

8 vinkkiä – jos suuseksi kiinnostaa, kokeile sitä näin

Suuseksin on tarkoitus tuottaa nautintoa molemmille. Mitä asioita suuseksistä olisi hyvä tietää?

Artikkeli
Seksi

HPV-infektio – kaikki, mitä olet aina halunnut kysyä HPV:sta 

Voiko alle 15-vuotiaalla olla HPV:n aiheuttama syöpä suussa? Missä iässä voi vielä ottaa HPV-rokotteen? HPV-infektioni parani itsestään – onko enää ikinä ok harrastaa seksiä ilman kondomia? Tästä jutusta löydät useimmin kysytyt kysymykset ihmisen papillooma viruksesta. 

Artikkeli
SeksiYleinen

Tuure Boelius: tämän haluan sanoa kesäkumibiisillä

Kesäkumibiisissä kysytään lupa koskettamisen, ja se on Tuure Boeliuksen mukaan yksi tärkeä Hengitä-biisin sanoma.

Artikkeli
Seksi

Suuseksisuoja kondomista – tee se itse näin

Lähes kaikki seksitaudit tarttuvat suun limakalvojen kautta. Siksi on tärkeää muistaa suojautua myös suuseksin aikana.