Rytmi
Nimimerkki: Yötyttö

Nukahtamisen vaikeus

Hei, olen 13 vuotias tyttö, ja ihan normaalilta ehkä vaikutan. En pidä ollenkaan päihteistä, nuuskasta enkä alkoholista, eikä tämä viesti edes niistä kerro. Tämä kertoo öistä, ja unen saannista. Olen siis seiskaluokalla, ja ongelmana on se, että en saa yöllä unta. Nukun yöllä aina alle 5 h. Menen nukkumaan aina aikaisintaan yhdeltä aamuyöstä, koska en saa unta. Viihdyn paremmin pimeässä, ja hiljaisessa, kuin valoisassa päivässä. Oon miettinyt, että voiko arkielämän vaihtaa yöelämään? Sillätavalla, että eläisin kuten yöeläimet, eli nukkuisin päivät, ja valvoisin yöt. Meidän äidillehän tämä asia sopii, ja ollaan siitä monesti puhuttu. En ole vain varma, että pitääkö siitä ilmoittaa johonkin, vai mitä pitäisi tehdä.

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi! 

Harmillista kuulla, ettet saa unta öisin. Vaikka unentarve onkin yksilöllistä, niin alle 5 tunnin yöunet ovat etenkin nuorelle todella lyhyet. Nuorilla unentarve vaihtelee yleensä 8-10 tunnin välillä. Riittävä uni pitää meidät terveinä ja toimintakykyisinä, ja kasvavalle ja kehittyvälle nuorelle riittävä unen saanti on erityisen tärkeää. 

Biologinen keskuskellomme ohjaa vuorokausirytmiämme ja unen ajoittumista. Tämän perusteella ihmiset jaotellaan usein ns. aamu- ja iltavirkkuihin. Vuorokausirytmimme voi myös vaihdella esimerkiksi eri elämänvaiheissa. Kerroit kysymyksessäsi oman rytmisi olevan enemmän iltapainotteinen. Nuoruudessa vuorokausirytmin siirtyminen iltapainotteiseksi onkin varsin tavallista.  

On myös ihan luonnollista, jos kokee viihtyvänsä paremmin pimeässä ja hiljaisessa, kuin valoisassa päivässä. Ongelmaksi sen suhteen, että haluaisit valvoa yöt ja nukkua päivät, muodostuu kuitenkin valitettavasti se, että yhteiskuntamme pyörii varsin päiväpainotteisesti ja nuorten on esimerkiksi käytävä koulussa päivisin. Tulevaisuudessa voit toki miettiä, haluaisitko suuntautua esimerkiksi sellaiseen ammattiin, jossa on mahdollisuus tehdä yötöitä. 

Oletko pohtinut, mikä voisi olla syynä sille, ettet saa unta iltaisin? Koetko nukkumaan mennessäsi pyöritteleväsi mielessäsi ajatuksia, jotka eivät anna rauhaa tai tunnetko itsesi alakuloiseksi? Nämä tekijät voivat vaikuttaa siihen, että nukahtaminen on hankalaa. Mikäli haluat keskustella nukkumisesta jonkun kanssa, voit hakeutua esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luo. Yhdessä voitte miettiä syitä unen häiriintymiselle ja tehdä suunnitelman tilanteesi helpottamiseksi. 

Tsemppiä syksyyn ja levollisia yöunia!  

Oliko vastauksesta hyötyä?