Seksi
Nimimerkki: ...

Näppylät kiveksissä ja seksitaudin mahdollisuus

Oon 15vee poika. Mulla on kiveksissä semmosia valkoisia näppyjä joihin ei satu. Niitä on kummiskin aika paljon. Oon harrastanut yhden kerran seksiä silleen käsien väkityksellä. Ja silloin ei käytetty kondomia koska se tyyppi oli harrastanut seksiä ainoastaan yhden kerran yhden toisen kaa ja he olivat toistensa ensinmäiset kerrat. Onko mahdollista sitten että minulla on joku tauti?

Hei ja kiitos kysymyksestä! Seksitaudin voi saada sellaiselta henkilöltä, jolla on seksitauti. Kuvaamasi tilanne on siis seuraava: seksikumppanisi on harrastanut seksiä vain yhden henkilön kanssa, joka ei ole aiemmin harrastanut seksiä kenenkään kanssa ja jolla näin ei voi olla seksitautiakaan. Tällöin kumppanisi ei ole voinut saada tartuntaa ja näin ollen et sinäkään. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että koskaan ei voi olla varma seksikumppanin historiasta ja etenkään hänen aiemman tai aiempien kumppaniensa historiasta. Seksitaudin kantaja voi olla oireeton ja tartunnan on voinut saada tietämättään pitkän aikaa sitten joltain aiemmalta kumppanilta.

Huolestuit seksitautitartunnan mahdollisuudesta, koska kiveksissäsi on valkoisia näppyjä, jotka eivät ole kipeitä. Kivespussin ihossa on runsaasti hiki- ja talirauhasia. Todennäköisesti kohdallasi kyseessä ovat nämä talirauhaset, eli aivan normaali ilmiö. Talirauhaset ovat ihorauhasia, jotka erittävät iholle talia. Tali kosteuttaa ja suojaa ihon pintakerrosta. Seksitaudeista sukuelin herpes voi aiheuttaa sukuelinten iholla ja limakalvoilla näkyviä rakkuloita, mutta nämä ovat kyllä lähes aina kivuliaita. Kondyloomat ovat puolestaan HPV:n eli ihmisen papilloomaviruksen aiheuttamia syylämäisiä muutoksia sukuelinten iholla ja limakalvoilla. Kondyloomat eivät arista. Kondyloomat eivät sinänsä ole vaarallisia, mutta voivat silti häiritä.

Sähköpostin välityksellä kuvaamiasi näppylöitä on kuitenkin vaikea arvioida, joten jos näppylät ovat uusia ja asia huolestuttaa sinua, olisi hyvä käydä lääkärin vastaanotolla.

Seksiä harrastaessa on tärkeää muistaa suojautua seksitaudeilta, jolloin seksistä voi keskittyä nauttimaan, eikä jälkeenpäin tarvitse murehtia seksitautien mahdollisuutta. Yhdyntäseksissä (emätin- ja anaaliyhdyntä) on hyvä käyttää kondomia ja suuseksissä kondomia/suuseksisuojaa. Kondomista saa myös halkaisemalla suuseksisuojan. Käsien ja seksilelujen välitykselläkin seksitautien tarttuminen on mahdollista, jos seksivälineessä tai kädessä on seksikumppanin eritettä ja samalla seksivälineellä tai kädellä hyväillään myös omia sukupuolielimiä. Tämän vuoksi seksivälineet on hyvä aina puhdistaa käytön jälkeen. Tytön ja pojan välisessä emätinyhdynnässä on muistettava myös raskaudenehkäisy, jossa kondomi toimii kyllä oikein käytettynä myös hyvin. Kun seksikumppani on vakituinen ja kondomin käytöstä halutaan luopua, molempien on hyvä käydä ensin seksitautitesteissä.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?