Seksi
Nimimerkki: Sukkavaikka

Murrosiän muutokset ja kuukautisten alkamisen jännittäminen

Juu eli siis oon 10-vuotias tyttö ja mua ahistaa vähän murrosikä. Mulla siis on jo se alkanut (kasvupyrähdys, rintojen kasvu, alakerran karvoitus ja valkovuodot) Jännittää vähän noi kuukautiset. Kellään mun luokkalaisella ei oo mun lisäks alkanu murrosikä (ehkä.)

Heippa ja kiitos viestistäsi!

On tosi tavallista, että murrosiän alkamiseen voi liittyä erilaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toista saattaa ahdistaa se, että muutokset tuntuvat tulevan aiemmin kuin muilla, ja toinen taas saattaa miettiä, miksi itsellä muutoksia ei ole vielä näkynyt. Murrosikään kuuluu myös tavallisesti se, että vertaa itseään muihin ja opettelee hyväksymään omassa kehossa tapahtuvia muutoksia.

Murrosiässä oma keho voikin tuntua erilaiselta kuin luokkakaverien kehot. Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella omaan tahtiin, eikä sen etenemiseen voi itse vaikuttaa. Murrosikään liittyviä muutoksia ei myöskään kannata mitenkään häpeillä, sillä ne ovat merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti.

Kerroit myös, että sinua jännittää kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ovat myös luonnollinen osa murrosiän kehitystä. On kuitenkin tosi ymmärrettävää, että niiden alkaminen voi jännittää, sillä onhan kyseessä sinulle ihan uusi asia. Voisitko jutella asiasta esimerkiksi äitisi kanssa? Hän on käynyt nuoruudessa saman asian läpi ja siten varmasti tietää, mistä on kyse. Hän voi varmasti vastata myös sinua askarruttaviin kysymyksiin kuukautisista, jolloin niiden alkaminen ei ehkä tunnu enää niin jännittävältä. Myös esimerkiksi kouluterveydenhoitaja on luotettava aikuinen, jolta voit rohkeasti kysyä sinua mietityttävistä asioista kuukautisiin tai muihin murrosiän muutoksiin liittyen.

Murrosiän muutoksista ja kuukautisista löydät myös paljon hyvää tietoa Väestöliiton sivuilta.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?