SeksiYleinen
Nimimerkki: hmm

Murrosiän kasvu ja kehitys

Olen 14 vuotias tyttö ja olen noin 155cm pitkä ja painan noin 42 kiloa. Kasvuni on ollut hidasta, koska vuosi sitten olin alipainoinen. Myös murrosiän kehitys on alkanut selvästi keskimääräistä myöhemmin. Minulta otettiin ainakin keliakia koe viime vuonna, ja se oli negatiivinen. Rintani ovat edelleen alle A kupin, niin pitäisikö kasvustani huolestua. Asia selviää kyllä kouluterveyden hoitajalla, mutta se ei luultavasti katso rintojani enkä haluaisi sanoa asiaa sille, koska sitten se katsoisi todennäköisesti niitä, jota en haluaisi. Kiitos jos autatte :))

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Murrosiän kehitys mietityttää monia nuoria. Tytön murrosiän kehitykseen kuuluu rintojen kasvu, häpykarvoituksen kehittyminen, pituuspyrähdys ja kuukautisten alkaminen. Valkovuotoa alkaa esiintyä ennen kuin kuukautiset alkavat. Pituuspyrähdys ajoittuu tytöillä yleensä niin, että rinnat ovat vielä kehittymisvaiheessa. Kun kuukautiset alkavat, pituuskasvu jo hidastuu. Murrosiän kehitykseen voi vaikuttaa ravitsemustila. Pituuskasvun kannalta myös riittävä uni on tärkeää, koska kasvuhormonia erittyy eniten nukkuessa. Lisäksi omien vanhempien murrosiän kehitys voi vaikuttaa nuoren kehityksen tahtiin.

Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudosta alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin suurenee. Murrosiässä rintojen kehittyessä niiden koko sekä muoto muuttuvat ja rinnat voivat olla keskenään erilaisiakin. Rinnat muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin esimerkiksi raskauden ja imetyksen jälkeen. Rintoja on kooltaan ja muodoltaan lopulta erilaisia yhtä paljon kuin maailmassa on naisia. Toisilla on pienemmät ja toisilla isommat rinnat. Kaikenlaiset rinnat täyttävät tehtävänsä ja kelpaavat.

Toisilla murrosikä muutoksineen alkaa varhemmin ja toisilla myöhemmin. Niin varhainen kuin myöhäisempi kehittyminen voi tuntua monesta nuoresta vaikealta. Voi tulla tunne siitä, että on erilainen kuin muut. Lisäksi kehon muutokset ja lopputulemat eivät välttämättä aina miellytä omaa silmää. Omaa kehoa voi oppia kuitenkin arvostamaan ajan kuluessa. Jos huomaa arvostelevansa kielteisesti omaa kehoaan, voi yrittää miettiä negatiivisten asioiden sijaan asioita, joihin on tyytyväinen itsessään.

Kerroit olevasi 155 cm pitkä ja painavasi 42 kg. Painosi ja pituutesi suhde vaikuttaa edelleen siltä, että olet lievästi alipainoinen. Olisi todella tärkeää, että syöt monipuolisesti ja riittävästi. Murrosiän kehityksesi vaiheesta kertoo erityisesti myös se, ovatko kuukautisesi vielä alkaneet. Rintojen kehittyminenkin toki kertoo kehityksen etenemisestä muiden asioiden ohella, mutta rintoja on tosiaan monenlaisia ja monen kokoisia. Keksitkin jo, että voisit saada vastauksia ja apua kasvuusi ja murrosiän kehitykseesi liittyen kouluterveydenhoitajalta. Voisi olla hyvä idea käydä juttelemassa hänen kanssaan. Voisit hyvin kysyä myös rintojen kehityksestä. Sinun ei tarvitse antaa terveydenhoitajan vastoin tahtoasi katsoa rintojasi, mutta asiasta keskustelu voisi auttaa sinua. Terveydenhoitaja voi ohjata sinut myös lääkärin vastaanotolle, jos on jotain huolenaihetta kasvuusi liittyen. Terveydenhoitaja osaa antaa myös hyviä vinkkejä monipuoliseen ja säännölliseen ruokavalioon! Voit hyvin myös kysyä vanhemmiltasi, missä tahdissa he kasvoivat ja kehittyivät nuorena.

Mukavaa loppukesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?