MieliSeksiYleinen
Nimimerkki: Outoo?

Murrosiän kasvu ja kehitys sekä ihmissuhteet

Tää on vaan tosi outoo ja uutta! Mulla alkaa olla jo vähän murrosiän juttuja ja mun rinnat on kasvamassa. Aina kun mun äiti puhuu mulle se katsoo mun rintoja! Muutenki haluun vaan olla yksin, koska kaikki vaan kertoo et mikä mussa on vikana tai mitä mä teen väärin.
Ahdistaa olla koulussa kun mä pelkään, että taas mut jätetään yksin ja kiusataan. Mä en enään vaan jaksa sitä, et kaikki vihaa mua. Ennen karanteeniämurruin koulussa ja näytin kaikille mun heikoimman kohdan.

Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi! Olit rohkea, kun kirjoitit ja lähdit hakemaan tilanteeseesi apua.

Murrosiässä tunteet heilahtelevat laidasta laitaan, ja välillä olo voi olla tosi alakuloinen tai vihainen – se kuuluu asiaan. Myös kehossa tapahtuu valtavasti muutoksia, jotka voivat hämmentää sekä itseä, että lähipiiriä. Myös äitisi voi olla hämmentynyt, kun hänen lapsensa kasvaa ja kehittyy. Jos äitisi katse tuntuu sinusta häiritsevältä, on siitä hyvä sanoa hänelle. Jos ääneen sanominen tuntuu hankalalta, voit kirjoittaa äidillesi viestin. Hyvin todennäköisesti hän tekee sen huomaamattaan, mutta siitä on hyvä hänelle sanoa, jotta et tunne oloasi epämukavaksi.

Murrosikään kuuluu myös oman tilan hakeminen ja muut ihmiset voivat ärsyttää enemmän. Olo voi olla kiukkuinen tai väsynyt. Jos nämä tunteet ovat kuitenkin lähes jatkuvasti päällä, ne vievät voimavaroja ja olo huononee pikkuhiljaa. Siksi olisi hyvä, että saisit juteltua olostasi turvallisen aikuisen kanssa ja pohdittua esim. mitä tunteille voisi tehdä ja mitä kivoja asioita elämässäsi on kaikesta huolimatta meneillään.

Kerroit myös, että sinua kiusataan ja jätetään yksin. Se ei ole oikein ja tästäkin asiasta olisi tosi tärkeää jutella aikuisten kanssa. Usein kiusaaminen johtuu kiusaajien omasta pahasta olosta, ei siitä, että sinussa olisi mitään vikaa. Kesäloma on ihan nurkan takana ja kesän jälkeen moni asia voi olla eri lailla. Jotta saisit aloitettua kesäloman kevyemmin mielin, olisi hyvä käydä juttelemassa esimerkiksi koulun terveydenhoitajan kanssa. Jos terveydenhoitajan luo meno ei tunnu luontevalta, voisit jutella asiasta esim. Sekasin-chatissa. Siellä on tosi mukavia aikuisia, joille voi nimettömänä kertoa omista huolista ja saada apua ja rohkaisua tilanteen käsittelyyn.

Ansaitset voida hyvin ja nauttia kesälomasta ja nuoruudestasi. Mukavampia päiviä on varmasti edessä, sen uskallamme luvata.

Oliko vastauksesta hyötyä?