Ultimate – laji, jossa vastustajia ei taklata vaan kannustetaan
Maria Noponen, 17, halusi aloittaa kaksi vuotta sitten joukkuelajin. Ultimate tuntui heti ekojen treenien jälkeen omalta.


”Menin 16-vuotiaana ultimaten alkeiskurssille, ja laji tuntui heti tosi kivalta. Aluksi harjoiteltiin heittoja ja muita perusjuttuja. Kaikki ottivat minut tosi hyvin mukaan”, Maria Noponen kertoo.
Ultimatessa eli liitokiekossa ainoa varuste on 175 grammaa painava frisbee eli kiekko. Mariaa kiehtoo lajin monipuolisuus:
”Ultimatessa on paljon pitkiä juoksuja, ilmatilanteita, dyykkaustilanteita ja kiekollista pelaamista. Kilpailla voi omalla tasollaan, ja turnauksissa voi käydä juuri sen verran kuin itseä huvittaa.”
Harrastaa voi missä tahansa – vaikka hiekkarannalla, lumella tai puistossa kavereiden kanssa.
Ulkomaille vähällä kokemuksella
Kaksi vuotta lajia harrastanut Maria pelaa tällä hetkellä sekä naisten sarjassa espoolaisessa Atleticossa että junioreissa vihtiläisessä VirHessä.
”Olen päässyt myös nuorten maajoukkueeseen. Meillä on paljon hauskoja turnauksia, esimerkiksi kesällä pelataan Yyterissä hiekkarannalla.”
Turnauksia tosiaan on melkein joka viikonloppu, ja talvisin pelataan halleissa.
”Ultimate on siitä kiva laji, että ulkomaille pääsee pelaamaan, vaikka kokemusta ei olisikaan niin paljoa.”
”Jossain vaiheessa haluaisin päästä naisten maajoukkueeseen. Ensi kesänä tavoitteenani on pelata hyvin seurajoukkueiden MM-kisoissa Jenkeissä – siellä ultimate on paljon isompi laji kuin Suomessa.”
Yläfemmat vastustajan kanssa
Ultimatessa on paljon kivoja turnauksia myös aloittelijoille, ja lajin voi aloittaa ilman aikaisempaa urheilutaustaa.
”Esimerkiksi seurani Atleticon alkeiskurssille voi tulla mukaan milloin vain, eikä se maksa mitään”, hän vinkkaa.
Marian mielestä hienointa ultimatessa on se, ettei pelissä ole tuomareita. Pelaajat ovat myös toimitsijoita ja selvittävät hankalat tilanteet keskenään kentällä.
”Ultimaten Spirit of the Game -henki tarkoittaa sitä, että kunnioitetaan vastustajaa. Esimerkiksi jalkapallossa voi olla aika paljon huutelua ja tönimistä, mutta ultimatessa ei ole ollenkaan sellaista. Kun vastustaja tekee hyvän suorituksen, heitetään yläfemma ja kehutaan.”
”Yritän syödä mahdollisimman terveellisesti”
Ultimaten lisäksi Maria harrastaa yleisurheilua Viipurin Urheilijoissa.
”Sieltä saan tosi hyvin räjähtävyyttä, kestävyyttä ja ketteryyttä ultimatea varten.”
Marialle urheilusta tulee tosi hyvä olo, ja se tasapainottaa hyvin koulua.
”Jos on opiskelustressiä, voi unohtaa sen hetkeksi ja keskittyä vain treenaamiseen. Ultimate ja urheileminen ylipäätään on hyvää vastapainoa kaikelle muulle.”
”Yritän syödä mahdollisimman terveellisesti. Yleisurheiluleirillä oli luento, mistä sain hyvää tietoa ravintoasioista. Yritän myös nukkua tarpeeksi – siinä on tosin ollut vähän parantamisen varaa.”
Terveenä pysyminen on urheilun ja kaiken muunkin kannalta tosi tärkeää:
”Esimerkiksi tupakan polttaminen on aivan järjetöntä. Kukaan kavereistanikaan ei polta, ja se on onneksi nuorilla vähentynyt tosi paljon.”
Ultimate: 5 faktaa
Mun laji: Ultimate
Koska lajin voi aloittaa: Missä iässä tahansa. Naisten maajoukkueessa on pelaajia, jotka ovat aloittaneet lajin yli 20-vuotiaina.
Parasta mun lajissa: Joukkuekaverit. Iso osa kavereistani on ultimaten kautta, vietetään paljon aikaa yhdessä esimerkiksi turnauksissa ja leireillä.
Mitä laji on opettanut: Ultimatessa oppii toimimaan tosi hyvin porukassa. Voitetaan yhdessä ja hävitään yhdessä.
Tähtihetki: Voitimme viime vuonna seurajoukkueiden Euroopan mestaruuden.
Teksti ja kuvat Jussi Eskola
Mun laji: tanssi