Mieli
Nimimerkki: Hyvä joulu?

Miten voisin tykätä joulusta kotona?

Miten vois tykätä joulusta kotona?

Moikka!

Kysymyksesi on sellainen, jota voi pohtia monelta näkökannalta, joten toivottavasti osaan vastata siihen niin miten sen tarkoitit.

Jouluun liittyy usein paljon odotuksia tai ajatuksia siitä, miten sitä pitäisi viettää ja minkälainen on ”hyvä joulu”. Yksi näistä pinttyneistä ajatuksista on, että joulu tulisi viettää läheisten kanssa ja tunnelma olisi lämmin. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista ja tosiasiassa moni viettää joulua kokien esimerkiksi yksinäisyyttä, turvattomuutta tai ahdistusta, tai kokee että joulu on vain tavallinen yksi päivä muiden joukossa. Olo voi myös pahentua, jos ajattelee, että joulua pitäisi viettää jollain tietyllä tavalla. Joulunaika voi myös kiristää välejä kotona, kun kaikki ovat neljän seinän sisällä, tai se voi myös tuntua tylsältä, jos koulun myötä tietty rutiini katkeaa ja tuttuja ihmisiä ei näe.

Oman, mahdollisimman hyvän joulun rakentamisessa voit lähteä liikkeelle siitä, että pohdit, miten haluaisit joulua viettää? Entä mihin asioihin voit itse vaikuttaa joulussasi? Et voi esimerkiksi määräänsä enempää vaikuttaa vaikka läheisten tapaan toimia jouluna, mutta voisitko miettiä, mikä sinulle tuo hyvää mieltä muina päivinä, esimerkiksi viikonloppuisin? Jos tunnistat sellaisia asioita, saisitko toteutettua niitä jouluna? Jos kyse on siitä, että tunnelma kotona on jouluna turvaton tai ahdistava, on tärkeää, että et jää sen asian kanssa yksin.

Jouluna on avoinna erilaisia nuorten nettipalveluita, joissa voit joko jutella nimimerkillä muiden nuorten kanssa omista fiiliksistä, tai tarvittaessa nimettömänä kahden kesken aikuisen kanssa. Esimerkiksi Sekasin Gaming on auki 24/7, tai JouluManteli-chat jouluaattona klo 20-22. Lisäksi Sekasin-chat palvelee joka päivä pitkin aukioloajoin.

Muiden kanssa juttelu jouluna saa ajatuksia muualle, päivä menee nopeammin ohi ja tavallinen arki on taas lähempänä. Tarvittaessa voit käydä juttelemassa tilanteestasi lisää edellä mainitussa Sekasin-chatissa jo ennen joulua. Älä anna muiden odotusten tai tekojen vaikuttaa jouluusi, vaan rakenna siitä omanlaisesi niillä keinoilla, joita sinulla on käytössäsi.

Oliko vastauksesta hyötyä?