Mieli
Nimimerkki: Noloo
Ikä: Yli 18v

Miten selvittää uuden tuttavuuden sukupuoli ei-loukkaavalla tavalla?

Miten kannattaisi selvittää uuden tuttavuuden sukupuoli ei-loukkaavalla tavalla, vai olisiko parempi yrittää vältellä asiaa viimeiseen asti? Jos ruumiinmuoto, hiustyyli, vaatetus, asusteet, puheääni, jne eivät anna viittausta oikein mihinkään suuntaan ja nimikin on semmoinen jota voi olla kaikilla sukupuolilla? Kiusallista, suomeksi jutellessa pulmaa voi vielä vältellä aika helposti kun on paljon sukupuolineutraaleja ilmaisuja mutta jos pitää käyttää esim. englantia niin on erittäin haastavaa välttää sukupuoleen viittaavia sanoja kuten she/he ja jos käyttäisin esim. sanaa they niin se antaisi heti vaikutelman että olettaisin tyypin olevan sateenkaariväkeä(mikä voisi loukata häntä jos hän olisikin cissukupuolinen tai pahimmassa tapauksessa transfoobikko cissukupuolinen)… Ja jos kysyisin suoraan että mitä sukupuolta olet, ja hän olisikin cis, niin hän voisi pahastua koska olisin tavallaan ”haukkunut” häntä samalla epänaiselliseksi/epämiehekkääksi… Olen itse sateenkaariporukkaa, mutta en yhtään tiedä etikettiä tähän kun en ole juuri koskaan puhunut tämmöisistä jutuista kenenkään kanssa, näytän melko cissukupuoliselta enkä ole seurustellutkaan joten olen tavallaan vahingossa puolikaapissa kaiken suhteen, ei ole tullut tarvetta ottaa asiaa puheeksi missään vaiheessa ja se on ollut ihan ok.

Moi ja kiitos viestistäsi.

Pohdit viestissäsi uuden tuttavuuden sukupuolen selvittämistä. Kysymyksessäsi ei ole mitään noloa, vaan on hienoa, että lähdit kysymään, koska et halua loukata toista.

Sukupuolen kokemus on yksilöllinen, sisäinen kokemus, eikä aina välttämättä osu yhteen ulkoisten piirteiden kanssa. Niinpä ulkonäöstä ei voi oikeastaan päätellä sen kummemmin sukupuolta, vaan lähinnä tehdä oletuksia. Viestistäsi ei käy ilmi, onko uusi tuttavuus ihastus, vai onko kyseessä enemmän ystävyys. Mutta ihan ensimmäiseksi herää kysymys siitä, mitä tämä tieto sukupuolesta sinulle kertoo? Eli onko se tieto, jonka tarvitset voidaksesi vaikka edetä ihastumisen kanssa, tai jotta sinun olisi helpompi olla hänen seurassaan? Voi nimittäin myös olla, että tämä ihminen ei koe tarvetta määritellä omaa sukupuoltaan, eikä hänen vastauksensa anna tällöin mitään lisätietoa. Haastaisinkin sinua pohtimaan, että mihin kysymykseen tosiasiassa haluaisit vastauksen ja kertooko ihmisen sukupuolen kokemus tätä?

Jos kuitenkin koet, että haluat tietää, mutta suoraan kysyminen jännittää ja pelkäät vahingossa loukkaavasi, voisitko ottaa asian esiin käyttäen mainitsemaasi englanninkielen tapaa? Voisit vaikka aloittaa keskustelun yleisesti tästä merkintätavasta ja samalla kertoa oman merkintätapasi. Tämä voisi johtaa siihen, että tuttavuutesikin jatkaisi kertomalla, miten hän itsensä määrittelee. Mitään oikeaa tapaa ottaa asia esille ei ole, eikä etukäteen voi oikein tietää miten toinen asiaan suhtautuu. Paras vaihtoehto on etsiä sellainen tapa, joka tuntuu sinusta itseltäsi luontevalta.

Tukinetissä järjestetään sukupuolen moninaisuuden teemaa pohtivia ryhmächattejä, joissa voi jutella ja kysyä mieltä askarruttavia asioita nimettömänä. Sieltä voisit saada myös hyvää tukea ja erilaisia näkökulmia tähän asiaan. Ehkä myös sellaisilta ihmisiltä, jotka ovat olleet samanlaisissa tilanteissa. Lue lisää täältä. Vaihtoehtoisesti voit kysyä lisävinkkejä myös Sinuiksi -palvelusta.

Mukavaa kesää sinulle ja kivoja hetkiä uuden tuttavuuden kanssa!

Oliko vastauksesta hyötyä?