Ruoka
Nimimerkki: Urheilija

Miten ruoan sisältämät ravintoaineiden osuudet muuttuvat valmistettaessa?

Hei! Ravintoarvoihin liittyvä kysymys: miten ruoan sisältämän proteiinin yms. ja energian määrä muuttuu ”valmistettaessa”, esim. keitettäessä?  Jos mittaan vaikka 100 grammaa riisiä kuivana ja sitten keitän sen, paljonko siinä on näitä eri asioita. Entä onko tietoa tarkoittaako kalorilaskurien sisältämät energiatiedot keitettyä vai raakaa ruokaa? Kiitos vastauksista!

Moikka ja kiitos hyvästä kysymyksestäsi!

On totta, että useiden raaka-aineiden koostumus ja ravintoaineiden pitoisuudet muuttuvat valmistettaessa. Luotettava lähde tämän tyyppiseen vertailuun on kansallinen koostumustietopankki Fineli.fi, josta voit hakusanoilla hakea tarkempia vastauksia tähän kysymykseen. Esimerkiksi 100 grammassa keitettyä riisiä, jossa ei ole lisättyä suolaa, on hiilihydraatteja 90%, proteiinia 7%, kuituja 1% ja rasvaa 2%.

Jos tarkastelet internetissä olevien kilokalorilaskureiden energiatietoja, niissä pääsääntöisesti ilmoitetaan erikseen, onko kyseessä kypsennetty vai kypsentämätön ruoka-aine. Kilokalorilaskureiden lähteet ovat kuitenkin usein epäselviä ja mahdollisesti epäluotettavia, joten suosittelemmekin hyödyntämään mm. edellä mainittua Fineli.fi-palvelua omatoimiseen vertailuun.

Oliko vastauksesta hyötyä?