Tupakka
Nimimerkki: Mietteliäs

Miten onnistun tupakoinnin lopettamisessa?

Hei, olen nyt kuukauden päivät tupakoinut ja vakavasti harkitsen lopettamista. Mitä keinoja on tupakoinnin lopetukseen?

Hei,

Hienoa, että harkitset lopettamista. Mitä varhaisemmassa vaiheessa käytön aloittamisen jälkeen sen teet, sitä todennäköisemmin siinä onnistut ja säästyt tupakoinnin pitkäaikaisilta ja moninaisilta haitoilta. Kannustamme sinua siis vahvasti lopettamaan tupakoinnin tässä vaiheessa. Lopettaminen voidaan ajatella prosessina, jossa on neljä vaihetta:

  1. Tee päätös lopettamisesta. Listaa ylös syitä, miksi haluat lopettaa ja mitkä asiat sinua motivoivat siihen. Hyvä syy-hyrrää pyörittämällä löydät lukuisia syitä lopettamiseen.
  2. Valmistaudu lopettamiseen. Päätä ajankohta, jolloin lopetat – joko heti tai muutaman päivän kuluttua. Kerro päätöksestäsi jollekin läheiselle ihmiselle, joka voi jatkossa myös tukea sinua lopettamisessa ja mahdollisina heikkoina hetkinä. Tutki omaa riippuvuuttasi esimerkiksi tämän testin avulla. Valmistautuessasi lopettamiseen voit jo vähentää tupakointia. Joskus tosin helpointa on lopettaa polttaminen kokonaan kerralla.
  3. Lopeta. Lopettamisessa haasteena ovaat usein vieroitusoireet. Joillakin niitä ei ole, joillakin lievästi ja toisilla voimakkaammin. Onkin tärkeää, että kokeilet erilaisia keinoja vieroitusoireiden kanssa pärjäämiseen ja houkutusten välttämiseen. Sinun täytyy opetella uusia rutiineja ja muuta tekemistä tupakoinnin sijaan ja tärkeää on, ettet korvaa tupakkaa millään muulla nikotiinituotteella, sillä todennäköisesti koukutut seuraavaksi siihen. Kannattaa lopettaa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttäminen kertaheitolla.
  4. Pysy tupakoimattomana. Tupakoimattomana pysymisessä kannustavat mm. ne tekijät, jotka 1. vaiheessa kirjasit ylös. Mitä olivatkaan ne tekijät, jotka kannustivat sinua lopettamaan? Mitä hyötyä lopettamisesta sinulle on? Pysy vahvana ja jatka lopettamisen yrittämistä mahdollisista repsahduksista ja houkutuksista huolimatta.

Lataa ihan aluksi puhelimellesi Erovirasto-appi, jossa saat 30 päivän ajan päivittäin tietoa, tukea ja vinkkejä tupakan käytön lopettamiseen. Apua ja tukea lopettamiseen saat myös Terveyskylän omahoito-ohjelmasta. Ohjelma kannustaa ja tukee sinua pysyvään savuttomuuteen.

Tsemppiä tupakoinnin lopettamiseen, sinä pystyt siihen!

Oliko vastauksesta hyötyä?