Lopettamisen tukiNuuska
Nimimerkki: nuuskaaja

Miten lopetan nuuskaamisen?

haluaisin lopettaa nuuskan mutta en vain osaa mitä teen? mietin myös että olen käyttänyt nuuskaa noin kaksi vuotta palautuuko suuni ”normaaliksi” ja kuinka kauan se vie aikaa?

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Mahtavaa kuulla, että haluat lopettaa nuuskan käytön! Kannustan sinua siihen ehdottomasti, sillä lopettamalla nuuskaamisen suusi terveys paranee, hengityksesi raikastuu sekä säästät myös rahaa 😉

Nuuskan aiheuttamat limakalvovauriot paranevat useimmiten melko pian sen jälkeen, kun nuuskaamisen lopettaa. Pitkään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös ienvetäytymiä, ikenien syöpymistä ja hampaan kiinnityskudoksen löystymistä. Nämä muutokset ovat valitettavasti pysyviä. Minkälaisia muutoksia sinä olet huomannut suussasi nuuskaamisen takia? Hammaslääkäri osaa arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamia haittoja suussa, joten jos suusi terveys sinua huolettaa, kannattaa rohkeasti mennä hammaslääkärin juttusille 😉

Lopettamisen tapoja on monia. Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja yksinkertaista, jättää vaan sen seuraavan nuuskan ottamatta. Joskus lopettaminen voi olla hieman haastavampaa, jos esimerkiksi kärsii pahoista vieroitusoireista. Mutta ei hätää, vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan!

Tässä muutama vinkki lopettamisen tueksi:

  • Tee päätös lopettamisesta.
  • Ota päivä kerrallaan, usko itseesi ja pidä päätöksestäsi kiinni.
  • Selviydyt vieroitusoireista paremmin, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti. Voit korvata nuuskan esim. purukumilla, sokerittomilla pastilleilla, vähäkalorisilla välipaloilla.
  • Nuuskaaminen on tapa, josta pääset eroon opettelemalla tilalle uusia tapoja. Kun mielesi tekee nuuskaa, ajattele muita asioita ja kehitä itsellesi korvaava tekeminen: soita ystävällesi, lähde ulos tai tee jotain muuta mukavaa.
  • Jos sinun on mahdoton kestää vieroitusoireita, keskustele esimerkiksi terveydenhoitajan tai apteekin henkilökunnan kanssa nikotiinikorvaustuotteista. Muistathan, että alle 18-vuotiaat saavat nikotiinikorvaustuotteita vain reseptillä.

Käy lisäksi lukemassa kaikki Fressiksen vinkit nuuskaamisen lopettamiseen. Voit myös käydä lukemassa muiden kysymyksiä ja niihin vastauksia nuuskaamisen lopettamiseen liittyen nimimerkeiltä 2k01, nuuskamuikkunen ja nuori.

Tsemppiä lopettamiseen, pystyt siihen aivan varmasti!

Oliko vastauksesta hyötyä?