Mieli
Nimimerkki: Huolestuttaa

Mitä tehdä, kun melkein kaikilla kavereilla menee huonosti?

Melkein kaikilla mun kavereista menee huonosti. Osa on itsetuhosia. Mä mietin kokoaja mitenköhä niillä menee ja kuormitun kun ympärillä kaikilla menee huonosti.
Mitä voin tehä?

Hei ja kiitos todella tärkeästä viestistäsi!

Hienoa, että otit yhteyttä, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksinäsi. Kavereista huolehtiminen on todella arvokasta ja hienoa, mutta kääntöpuolena voi olla juurikin se, että samalla kuormittuu itse. Itsetuhoisuus on iso asia kannateltavaksi kenelle tahansa ja sellainen asia, johon on ehdottomasti saatava aikuisen tuki. Voisitko kertoa kavereillesi, että olet huolissasi heistä ja ehdottaa, että menisitte yhdessä juttelemaan aikuisen, kuten koulun terveydenhoitajan tai opettajan kanssa? Voitte hakea myös lisärohkaisua juttelemalla ensin nimettömässä nuorten chatissa (esim. MLL:n Lasten ja nuorten chat tai  Sekasin-chat) – voitte jutella vaikka yhdessä, tai voit mennä juttelemaan huolestasi myös yksin.

On ymmärrettävää, että et halua pettää kavereidesi luottamusta kertomalla asioista ilman heidän lupaansa, mutta joskus kaveruuteen kuuluu myös hankalien päätösten tekemistä. Nyt on nimittäin ensisijaisen tärkeää, että et kuormitu itse enempää, vaan vastuun kavereidesi hyvinvoinnista kantavat jatkossa aikuiset – et sinä. Jotta et kuormittuisi enempää, niin pyri tietoisesti keskittymään niihin asioihin, joita sinun omassa elämässäsi on hyvin ja jotka tuovat sinulle hyvää mieltä. On tärkeää, että et kuormita itseäsi jatkuvasti muiden huolilla, vaan pidät ensisijaisesti huolta omasta hyvinvoinnistasi. Siten jaksat olla tukena kavereillesi myös jatkossakin. Pidä siis huoli itsestäsi jakamalla taakka aikuisten kanssa. Rohkeutta sinulle ja kavereillesi asian puheeksi ottoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?