Seksi
Nimimerkki: Minkä ikäisenä seksi on laillista

Mitä tarkoitetaan seksin suojaikärajalla ja mistä saa kondomeja?

Minkä ikäisenä on laillista harrastaa seksiä? Ja mistä saan kondomeita?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Seksillä tarkoitetaan montaa eri asiaa. Seksi on kaikkea sellaista tekemistä, mikä tuntuu nautinnolliselta, kiihottavalta ja hyvältä. Seksi voi olla itsetyydytystä, hyväilyä kehon eri osilla tai yhdyntää. Seksiä voi harrastaa soolona tai toisen kanssa. Kysyit, minkä ikäisenä on laillista harrastaa seksiä. Suomessa suojaikäraja on 16 vuotta. Suojaikäraja tarkoittaa, että alle 16-vuotiaan katsotaan olevan keskeneräinen seksuaalisessa kehityksessään ja erityisen suojelun tarpeessa. Rikoslain ja suojaikärajan on tarkoitus estää aikuisen tai selkeästi vanhemman henkilön seksuaaliset teot alle 16-vuotiaan kanssa. Tällaisessa seksuaalisen kanssakäymisen tilanteessa vanhempi osapuoli saattaa alistaa nuorta valta-asemallaan seksuaaliseen toimintaan, jota vastaan lapsi tai nuori ei kehitystasonsa vuoksi voi puolustautua.

Nuorten seurustelusuhteissa suojaikäraja ei estä alle 16-vuotiasta seurustelemasta yli 16-vuotiaan kanssa, jos seurustelukumppanit ovat iältään ja kehitystasoltaan lähellä toisiaan. Suojaikäraja ei myöskään estä alle 16-vuotiaiden välistä seksiä. Tämä tulee kuitenkin tapahtua aina molempien tahdosta ilman painostusta, hyväksikäyttöä tai pakottamista.

Rikosoikeuden ja suojaikärajan lisäksi jokaisen tulisi kokea olevansa henkisesti ja fyysisesti valmiita seksiin. Ennen seksiä toisen kanssa on hyvä tutustua omaan kehoonsa, esimerkiksi itsetyydytyksen kautta. On tärkeää opetella tunnistamaan, mikä itsestä ja toisesta tuntuu hyvältä. Itsellä ja toisella tulee olla tunne ja varmuus siitä, että haluaa seksiä. Oma ja toisen suostumus seksiin tulee aina varmistaa. Myös seksin aikana tulee kieltäytyä, jos alkaa epäilyttää tai seksi ei tunnu hyvältä.

Seksissä tärkeää on huolehtia ehkäisyasiat kuntoon jo etukäteen. Kysyit myös, mistä saat kondomeja. Kondomeja voi kuka tahansa ostaa lähikaupasta tai kioskeista, niitä voi pyytää terveydenhoitajalta tai niitä voi tilata netistä (pakkaukset eivät yleensä herätä erityistä huomiota). Lisää seksistä ja ehkäisystä voit lukea Väestöliiton nuorten sivuilta. Siellä voit halutessasi chattailla asiantuntijan kanssa sinua askaruuttavista asioista.

Oliko vastauksesta hyötyä?