Ruoka
Nimimerkki: J

Mitä Sydänmerkki kertoo elintarvikkeesta ja onko rasvoilla väliä?

Sydäntuotteet ovat terveellisiä (kaiketi). Elovena Kaurahiutale on sydänmerkin omaava tuote ja maksaa pari euroa. Lidlin Kaurahiutale ei ole sydänmerkki-tuote ja maksaa euron luokkaa. Molemmat sisältää 100% samaa tuotetta: kaurahiutaleita. Pointti oli, että sydänmerkki ei kerro koko totuutta.

Mites kun nyt kiinnostaa rasvat. Mitä kohtaa ravintosisällöistä tulisi seurata jos etsii jonkun saman vastaavan ei-sydänmerkillisen levitteen 😉 Vai tarviiko sen olla margariinia…’Tilkka oliiviöljyä leivän päälle?’ Onko lidlin halvin margariini (40 senttiä) oikeasti 5x huonompaa kuin esim parin euron ’beceli’?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Sydänmerkki on elintarvikepakkauksista löytyvä merkki, joka on kehitetty helpottamaan arkea. Se ohjaa tekemään terveyden kannalta parempia vaihtoehtoja helposti. Elintarvikkeille myönnetään Sydänmerkki hakemuksen perusteella ja kaikki valmistajat eivät sitä hae. Tällöin rinnakkaisilla elintarvikkeilla voi olla ihan sama koostumus ja siten samat ravintoarvot, kuten esimerkiksi kaurahiutaleilla. Sydänmerkin puuttuminen ei tee elintarvikkeesta automaattisesti huonompaa. Voi olla, että siihen ei vain ole haettu Sydänmerkkiä.

Rasvojen osalta terveellisiä vaihtoehtoja päivittäiseen käyttöön ovat margariinit eli pääosin kasvirasvaa sisältävät rasvat, joissa on vähintään 60 % rasvaa. Voi ja erilaiset ”riinit” eli voita sisältävät rasvat sisältävät epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa, jonka päivittäistä käyttöä ei suositella. Elintarvikkeen ainesosaluettelosta voi helposti tarkistaa, sisältääkö kyseinen rasva voita. Kauppojen omien merkkien margariinit ovat siis myös hyviä vaihtoehtoja, vaikka niissä ei olisikaan Sydänmerkkiä. Kysyit myös oliiviöljystä. Oliiviöljy on kasviperäinen tuote ja terveyden kannalta myös hyvä valinta. On hyvä kuitenkin huomioida, että oliiviöljy sisältä enemmän energiaa kuin margariini.

Oliko vastauksesta hyötyä?