Seksi
Nimimerkki: 0045

Mitä runsaille kuukautisille voidaan tehdä?

Hei! Olen 13v tyttö.
Minulla alkoi menkat noin vuosi sitten. Minulla on ihan hirveät vuodot ja niihin ei oikein aita mikään. Harrastan liikuntaa 5kertaa viikossa. En uskalla tehdä mitään menkkojeni aikana, koska aina menee läpi. Käytän aina yösiteitäkin päivällä mutta silti. Onko tämä normaalia ja mitä minun pitäisi tehdä jotta saan tilanteen rauhoittumaan?

Moikka!

Kiva kun laitoit meille viestiä. Kerrot erityisen runsaista kuukautisvuodoistasi. Tilanteesi kuulostaa siltä, että sinun olisi hyvä mennä juttelemaan kuukautisistasi terveydenhuollon ammattilaisen, kuten kouluterveydenhoitajan tai lääkärin kanssa.

Kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautisvuodot saattavat hakea muotoaan usean vuoden ajan niiden alkamisesta. Joillain vuodot ovat esimerkiksi kovinkin epäsäännölliset tai niukat ja toisilla runsaat tai pitkät kestoltaan. Tämä saattaa myös vaihdella vuotokerroittain ja vaihtelu voi vähitellen vuosien mittaan tasaantua. On siis mahdollista, että vuotosi tästä vielä niukkenevat itsestäänkin, mutta neuvoisin sinua silti varaamaan ajan lääkärille.

Kuukautisvuotojen ei kuulu haitata normaalia elämää, ja runsaita vuotoja voidaan hallita eri tavoilla. Näistä vaihtoehdoista lääkäri osaa kertoa sinulle paremmin ja voitte yhdessä miettiä mikä niistä sopisi sinulle ja sinun tilanteeseesi parhaiten. Lääkärissä olisi hyvä myös tutkia, onko runsas vuotaminen laskenut hemoglobiiniasi ja kutistanut rautavarastoja. Oireena tästä voi ilmetä mm. väsymystä, heikotusta, viluisuutta ja päänsärkyjä.

Oliko vastauksesta hyötyä?