Sähkösavuke
Nimimerkki: Ridugan

Mitä haittoja sähkötupakan nikotiiniton neste aiheuttaa?

Voisitteko kertoa sähkötupakan haitat jos siinä käytetään nestettä missä ei ole nikotiinia, jos niitä siis on.

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kysyit sähkösavukkeen nikotiinittoman nesteen haitoista. Sähkösavukenesteitä on tosiaan nikotiinittomia ja nikotiinillisia. Sähkösavukkeen nesteissä käytetään ainesosia, joista osa on myös kosmetiikka- ja elintarviketeollisuudessa käytettyjä lisäainesosia (esim. propyleeniglykoli ja glyseroli). Näiden lisäaineiden turvallisuudesta höyrystettynä ja hengitettynä ei ole riittävästi tietoa.

Sähkösavukkeen nesteen sisältämien haitallisen aineiden pitoisuuksiin vaikuttavat muun muassa sähkötupakan käyttötavat, käytettyjen nesteiden koostumus ja höyrynmuodostajan teho. Korkeissa lämpötiloissa syntyy suuri määrä haitallisia aineita. Korkeassa lämpötilassa kuumennettuna sähkösavukkeen nesteestä voi muodostua terveydelle haitallisia yhdisteitä, joista osa on syöpävaarallisia (muun muassa formaldehydi, akroleiini). Sähkösavukkeiden makeista makuaineista on löydetty merkittävästi terveydelle haitallisia aineita.

Sähkösavukenesteiden koostumus ja laatu saattavat vaihdella runsaasti, sillä tuotanto on maailmanlaajuista ja nesteiden laadun valvonta voi olla hyvinkin vähäistä. Koska sähkötupakan nesteitä ja sähkötupakkalaitteita on runsaasti erilaisia, on niiden terveyshaittojen tutkiminen ja tulosten yleistäminen haastavaa.

Sähkösavukkeen nikotiinittoman nesteen terveyshaitat ovat mietityttäneet myös nimimerkkejä keke ja Hämillään. Lisätietoa sähkösavukkeen haitoista voit halutessasi lukea Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?