Seksi
Nimimerkki: Tytteli 12vuotta kohta 13
Ikä: 9-12v

Mistä tietää, milloin kuukautiset alkavat?

Alkaako kuukautiseni pian koska kuukautisten merkit ovat hiljalleen alkaneet tulla ja valkovuotoa on ollut 2-3 vuotta. Minulla olevia merkkejä ovat mm. ihan pieni silloin tällöin alavatsan kipu ja vihlonta/nipistely, ärtyneisyys ja valkovuoto on ollut hitusen rusehtavaa mutta ei kuitenkaan. Olen salaa ottanut äidiltäni siteitä varalta mukaan kouluun. Vastatkaa nopeasti!

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerroit viestissäsi, että sinulla on alkanut valkovuoto pari vuotta sitten ja pohdit, että alkaako sinulla pian kuukautiset.

Valkovuodon alkaminen kertoo, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi.

Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella yksilölliseen tahtiin, eikä esimerkiksi kuukautisten alkamiseen voi itse vaikuttaa mitenkään. Valitettavasti kuukautisten tarkkaa alkamisaikaa on mahdotonta arvioida. Kuukautisesi alkavat sitten, kun kehosi on siihen valmis. Selvästi kehosi on alkanut valmistautua niihin, joten kyllä ne kuukautiset sieltä varmasti alkavat sinullakin 😊

Kerroit viestissäsi, että olet ottanut siteitä salaa äidiltäsi kouluun mukaan. Hienoa, että olet varautunut kuukautisten alkamiseen tällä tavoin. Voisitko ehkä kuitenkin kertoa äidillesi, että sinua mietityttää kuukautisten alkaminen? Äidin kanssa voit keskustella myös esimerkiksi siitä, minkä ikäisenä hänellä on alkaneet kuukautiset. Tämä ei kerro suoraan, milloin omat kuukautisesi voisivat alkaa, mutta voi antaa jotakin suuntaa kuukautisten alkamisesta. Äitisi on käynyt samanlaiset vaiheet läpi omassa nuoruudessaan, joten asiaa ei tarvitse mitenkään nolostella. Äidin kanssa voisitte ehkä myös yhdessä käydä ostamassa sinulle sopivia kuukautissuojia. Kun kuukautiset joskus alkavat, voit tarpeen mukaan jutella äidin kanssa myös kuukautiskipujen hoitamisesta, jos sinulle sellaisia ilmaantuu.

Jos äidin kanssa keskustelu tuntuu vaikealta, olisiko sinulla lähipiirissä joku toinen aikuinen, jonka kanssa voit keskustella sinua mietityttävistä asioista? On tärkeää, että on joku luotettava aikuinen, jonka kanssa saa ja voi puhua myös murrosiän tuomista muutoksista ja niiden herättämistä tunteista. Jos sinua jää vielä mietityttämään nämä kehossasi tapahtuvat muutokset, voit hyvin olla yhteydessä asiasta myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Oliko vastauksesta hyötyä?