Seksi
Nimimerkki: Indo bang host

Mistä tiedän olenko valmis harrastamaan seksiä?

Olenko valmis harrastamaan lenni kaverin kanssa seksiä kun olen 11?

Moikka,

kiitos kysymyksestä nimimerkki Indo bang host. Toisen ihmisen on hankala arvioida valmiuttasi seksiin, mutta kirjoitan sinulle siihen liittyen muutamia näkökulmia, joiden kautta voit puntaroida sitä itse.

Ensimmäisenä jäin miettimään, mitä tarkoitat tässä seksillä? Seksi tarkoittaa ihmisille erilaisia asioita, koska he pitävät ja kiihottuvat erilaisista jutuista. Esimerkiksi pussailu voi olla tosi kiihottavaa seksuaalisesti, mutta seksiä ovat myös erilaiset yhdynnät, tai vaikkapa itsetyydytys. Voi olla, että esimerkiksi itsetyydyttäminen on sinulle tuttua, eikä sinun tarvitse miettiä valmiuttasi siihen, mutta yhdyntäseksi toisen ihmisen kanssa voi tuntua vielä liian jännittävältä. Harva 11-vuotias on kokenut yhdyntäseksiä toisen ihmisen kanssa, sillä 8- ja 9-luokkalaista yhdynnässä on ollut joka viides. Lue lisää seksin määritelmästä Väestöliiton artikkelista ”Mitä seksi on?

Usein valmiudet seksiin vahvistuvat murrosiän kehityksen myötä. Silloin muuttuneen hormonitoiminnan seurauksena mm. sukuelimet kehittyvät niin, että yhdyntäseksi sekä lisääntyminen mahdollistuvat fysiologian näkökulmasta. Esimerkiksi penis kasvaa, siemensyöksyt alkavat, emätin muuttuu joustavammaksi, klitoris kasvaa ja kuukautiset alkavat. Kehon kehittymisen rinnalla myös henkiset valmiudet seksiin toisen ihmisen kanssa vahvistuvat. Voit lukea lisää murrosiän muutoksista Väestöliiton artikkeleista  ”Mitä murrosiässä tapahtuu? ” ja ”Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?

Oleellinen asia ennen minkälaista seksuaalista toimintaa tahansa, on se, kokeeko itse olevansa siihen valmis ja haluaako sitä? Jos seksiä on muiden ihmisten kanssa, kuten sinä mietit Lenni kaveriasi, myös hänen osaltaan tulee varmistua siitä, että hänkin haluaa seksiä ja on siihen valmis. Seksistä on myös lupa kieltäytyä, tai muuttaa mieltään sen suhteen, missä tahansa vaiheessa. Voit lukea lisää suostumuksesta tästä Väestöliiton artikkelista.

Ennen seksiä tulee myös selvittää, miten omasta ja kumppanin seksuaaliterveydestä tulisi huolehtia ja tällä tarkoitan ehkäisyyn liittyviä kysymyksiä. Siis mitä ehkäisyä käytetään, mistä se hankitaan ja mistä saa apua, jos vaikka ehkäisy, kuten kondomi ei toimi, tai tulee muita pulmia. Seksuaalista nautintoa voi kokea monella muullakin tavalla kuin yhdyntäseksissä. Voit lukea lisää ensimmäiseen seksikertaan valmistautumisesta täältä.

Toivottavasti vastauksen näkökulmista on apua sinulle pohdintaasi. Jos haluat keskustella aiheesta lisää, se onnistuu Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa.

Oliko vastauksesta hyötyä?