Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v

Mistä keltainen valkovuoto johtuu?

Minulla alkoi menkat 3 päivää sitten ja tänään tuli vaan keltaista valkovuotoa. Siis voiko se keltaisuus olla normaalia tai mihin se voi liittyä? Se on niinkuin pissan keltaista niin voiko se liittyä menkkoihin vai onko bakteerivaginoosi mahdollinen?

Hei “Tyttö” ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot, että sinulla oli kuukautiset 3 päivää sitten ja nyt sinulta tuli keltaista valkovuotoa. On täysin normaalia, että valkovuodon väri ja määrä vaihtelevat kuukautiskierron mukaan ja erityisesti ennen ja jälkeen kuukautisten. Valkovuoto on yleensä väriltään vaaleaa tai vaalean keltaista. Erityisesti valkovuodon kuivuessa sen väri saattaa muuttua kellertäväksi. Kuukautisia ennen ja niiden jälkeen siihen voi sekoittua mukaan myös verta, jolloin väri saattaa myös vaihdella ruskean ja punaisen sävyjen välillä.

Olet huolissasi siitä, voiko keltainen valkovuoto liittyä bakterivaginoosiin eli emättimen bakteeritulehdukseen. Emättimen bakteeritulehduksessa valkovuoto on usein pahanhajuista, runsasta ja maitomaisen juoksevaa. Väriltään se voi olla harmahtavaa, ja haju on usein voimakas ja kalamainen. Yleensä haju on niin voimakas, että sen kyllä haistaa vessassa käydessään. Emätintulehdukseen voi liittyä myös alapään kutinaa tai kirvelyä.

Hieman samanlaisia oireita voi olla myös hiivatulehduksessa. Sen yleensä tunnistaa kovasta kutinasta ja/tai kirvelystä alapäässä. Hiivatulehduksessa valkovuoto voi olla kokkareista ja hyvin paksua tai harmahtavan juoksevaa, kuten bakteerivaginoosissa.

Kysymyksessäsi tuot esille ainoastaan valkovuodon poikkeavan värin. Jos sinulla ei ole muita oireita kuin valkovuodon kellertävä väri, niin voit hyvin seurata tilannetta vielä kotona. Yleensä valkovuodon määrä kuukautisten jälkeen hiljalleen vähenee, kun taas kuukautiskierron puolivälissä se muuttuu runsaammaksi. Sinun tilanteesi vaikuttaa siltä, että valkovuoto on hiljalleen vähenemässä ja ”kuivumassa” kuukautisten jälkeen, minkä vuoksi sen väri voi olla ollut tummemman keltaista. Jos kuitenkin sinulle tulee joitain muita edellä mainittuja oireita tai kipua alavatsalla tai virtsatessa, niin sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Molemmat tulehdukset voivat parantua itsestään tai itsehoidolla, mutta voivat vaatia myös lääkehoitoa. Koska olet vielä niin nuori, niin oireiden lisääntyessä suosittelen sinua olemaan heti yhteydessä esimerkiksi oman alueesi terveyskeskukseen. Ohjeet siihen löydät täältä.

On hienoa, että tarkkailet oman kehosi toimintaa ja tunnistat muutoksia esimerkiksi valkovuotosi värissä. Se on tärkeä taito osata, jotta voi tunnistaa, jos kehossa tai kuukautiskierrossa tapahtuu jotain poikkeavaa, mikä vaatii hoitoa. Jos sinua vielä mietityttää valkovuotosi väri tai jokin muu asia liittyen kuukautiskiertoon, niin kannattaa käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona. Hän on siellä juuri sitä varten, että hänen kanssaan voi keskustella kuukautiskiertoonkin liittyvistä aiheista.

Oikein ihanaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?