SeksiYleinen
Nimimerkki: nuuskamuikkunen 17v

Minipillerit ja tiputteluvuoto

Hei! Olen tässä vähän yli kolme kuukautta käyttänyt minipillereitä ja tässä loppupäässä on alkanut tulemaan tiputteluvuotoa jatkuvasti. Joskus sitä tulee enemmän joskus vähemmän, mutta kunnon kuukautisia ei tule.
Tiedän, että kolmen ensimmäisen kuukauden aikana se voi olla jatkuvaa, mutta kannattaako käydä lääkärissä, jos tämä jatkuu vielä pidempään?

Olen myös unohdellut tunnin tai kahden heitolla ja vaihdoin pillerinotto aikaa tunnilla noin kahden kuukauden syömisen jälkeen. Voiko silläkin olla jotain merkitystä?

Kiitos etukäteen!

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Tosiaan etenkin minipillereiden käytön alussa esiintyy vuotohäiriöitä – ja myös myöhemmin, varsinkin jos rutiineissa on muutoksia. Kyse on siis varsin yleisestä vaivasta. Kerrot, että olet jokin aika sitten muuttanut pillerin ottamisen aikaa ja tämä voi hyvin selittää sen, että nyt onkin ilmennyt tiputtelua. Kehon pitää saada aikaa sopeutua uuteen tasapainoon.

Jos sinulla ei siis nyt ole muita oireita, kehottaisin sinua seuraamaan tilannetta vielä pari kuukautta. Hyvä tapa on pitää kirjaa omista kuukautisista ja kirjata myös ylös tiputtelu- ja välivuodot. Jos tiputteluvuoto on häiritsevää ja jatkuu useammassa kierrossa (vaikka päivärytmisi ja pillerin ottamisen aikataulu pysyy säännöllisenä), sinun kannattaa jutella esim. lääkärin kanssa, onko esimerkiksi syytä miettiä pillereiden vaihtamista.

Oletan, että kohdallasi tiputtelu liittyy pillereihin, mutta välivuotojen taustalla voi olla myös seksitauti tai tulehdus. Jos sinulla on ollut suojaamattomia yhdyntöjä muiden kuin tutun ja testatun kumppanin kanssa (etkä ole käynyt seksitautitesteissä), klamydiatesti jo nyt voisi olla hyvä idea ilman erityisiä oireitakaan.

Aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?