Seksi
Nimimerkki: A.s

Minipillerit ja kuukautisten pois jääminen

Hei olen syönyt minipillereitä ja menkat tullut ennen normisti mutta nyt 2kk eikä ole tullut? Mistä johtuu? Olen ollut yhdynnässä ilman kondomii!

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Tärkein ja kiireellisin poissuljettava asia tässä tapauksessa on mahdollinen raskaus. Mikäli kuukautiset eivät vieläkään ole tulleet, suosittelen tekemään raskaustestin huolen poistamiseksi. Raskaustestejä voi ostaa apteekista tai voit pyytää esimerkiksi omalta terveysasemaltasi lähetteen laboratoriokokeeseen.

Kuukautiset voivat jäädä pois muistakin syistä kuin raskauden vuoksi. Varsinkin, jos et ole käyttänyt pillereitä vielä pitkään, voi vuotojen käyttäytyminen muuttua matkan varrella. Tämä on pitkässäkin käytössä joskus minipillerin harmeja; vuodot voivat olla ennakoimattomia. Elämässä voi olla myös muita tekijöitä, kuten stressiä tai laihtumista, jotka voivat vaikuttaa kuukautisvuotoihin ja niiden pois jäämiseen.

Minipillerin säännöllinen muistaminen on tärkeä asia. Vain säännöllinen pillerin ottaminen maksimoi raskaudenehkäisyn tehon. Ehkäisystä huolimatta on siltikin olemassa pieni raskauden mahdollisuus, kun on yhdyntöjä. Pillerin käyttäjän on myös hyvä aina muistaa käyttää kondomia, mikäli seksikumppani ei ole vakituinen (ja tiedät, ettei kumppanilla tai sinulla ole seksitautia).

Eli sinuna tekisin ensimmäisenä raskaustestin. Jos raskaustesti on negatiivinen ja kuukautisvuotosi ei ole vieläkään tullut, on hyvä kartoittaa muita mahdollisia tekijöitä kuukautisten pois jäämisen taustalla ja hakeutua tarvittaessa keskustelemaan tilanteesta terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle.

Hyvää syksyn jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?