NikotiinituotteetSähkötupakka
Nimimerkki: Anonyymi

Millaisia haittoja sähkösavukkeen käytöllä on?

Hei! Ostin tossa 1500 hatsisen elfbarin ja mietin sen haittoja? Osaatteko kertoa tapahtuuko siitä mitään?

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että sinua kiinnostavat sähkösavukkeen käytön haitat.

Kyse on tosiaan terveydelle monin tavoin haitallisesta laitteesta. Sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja käytössä syntyvä höyry sisältävät terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia ja syöpävaarallisia aineita. Näistä monet ovat samoja kuin perinteisissä savukkeissa eli tupakassa.

Sähkösavukkeiden käytöllä on sekä välittömiä että myöhemmin ilmeneviä terveyshaittoja. Sähkösavukkeen käyttö ärsyttää hengitysteitä, mikä saattaa ilmetä esimerkiksi yskänä jo vähäisenkin käytön jälkeen. Vapettaminen vaikuttaa myös kehon puolustuskykyyn sitä heikentäen, mikä altistaa kehoa erilaisille tulehduksille. Se voi myös heikentää keuhkojen ja verisuonten toimintaa ja nostaa verenpainetta ja syketasoa. Lyhyetkin kokeilut voivat johtaa tuotteen jatkuvaan käyttöön, ja sen myötä riski saada erilaisia terveyshaittoja kasvaa. Erityisesti sähkösavukkeet, joissa käytetään nikotiinia sisältäviä nesteitä ovat haitallisia, koska nikotiini aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, eli sitä, että tuotteen käyttöä on vaikea lopettaa, vaikka haluaisikin. Myöskään nikotiinittomat sähkösavukenesteet eivät ole haitattomia.

Käytöstä johtuvat myöhemmin ilmenevät terveyshaitat voivat olla vakavampia sairauksia. Koska sähkösavuke on vielä melko uusi tuote ja sähkösavukelaitteita ja niissä käytettäviä nesteitä on runsaasti erilaisia, niiden tarkempien terveyshaittojen tutkiminen on haastavaa. Siitä on kuitenkin jo tietoa, että sähkösavukkeen käyttö näyttää lisäävän monenlaisten terveyshaittojen riskiä. Niistä voit lukea tarkemmin Fressiksestä.

Me täällä Fressiksellä suosittelemmekin, että heität hankkimasi sähkösavukkeen roskakoriin, etkä käytä sitä ollenkaan. Se on terveytesi kannalta fiksu valinta ja näin vältyt nikotiinituotteiden aiheuttamilta haitoilta jatkossakin.

Oliko vastauksesta hyötyä?