NikotiinituotteetNuuska
Nimimerkki: nuuska

Millaisia haittoja nuuskan käytöllä on?

Mitä haittoja nuuskasta on ja kuinka kauan niillä kestää ilmetä?

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että mietit nuuskan käytön haittavaikutuksia.

Nuuskan käytöstä aiheutuvat haitat ilmenevät jokaisella yksilöllisesti. Jotkut haitoista voivat ilmetä jo lyhyen käytön aikana/jälkeen ja jotkut vasta käytön jatkuttua pidempään. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, ns. nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Pidempään käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös mm. ikenien vetäytymistä tai hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu. Hammaslääkäri voi arvioida parhaiten nuuskan aiheuttamat vauriot suussa.

Nuuskassa on monia terveydelle haitallisia aineita. Erilaisista nuuskatuotteista on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Vaikka syövän syntyminen on monivaiheinen prosessi, ja siihen vaikuttavat elintapojen lisäksi monet muutkin asiat, kuten ympäristö ja perimä, on nuuskaamatta jättämisellä mahdollista pienentää riskiä sairastua syöpään myöhemmällä iällä. Yksi nuuskan sisältämistä haitallisista aineista on nikotiini, joka voi aiheuttaa nopeasti voimakasta riippuvuutta, jolloin sitä sisältävien tuotteiden käytön lopettaminen käy vaikeaksi, vaikka niin haluaisi tehdä. Nikotiini pitää myös elimistöä jatkuvassa rasitustilassa ja suurentaa riskiä sairastua moniin sairauksiin. Lue lisää nikotiinin haitoista Fressiksen tietopankista.

Viestistäsi ei käy ilmi, käytätkö itse nuuskaa. Me täällä Fressiksessä haluamme kuitenkin kannustaa sinua pysymään erossa nuuskasta ja myös muista tupakka- ja nikotiinituotteista. Se on terveytesi kannalta fiksu teko ja kiität itseäsi tästä päätöksestä, kun olet vanhempi. Voit halutessasi lukea lisää nuuskan käytön haitoista täältä. Tutustu myös nuuskan aiheuttamiin ympäristöhaittoihin.

Aurinkoista kevättalvea!

Oliko vastauksesta hyötyä?