Katso myös
Hei “Kirjava”,
Kerroit viestissäsi, että sinulla on aiemmin ollut pisamia lähinnä kasvojen alueella. Tänä kesänä pisamien määrä on merkittävästi lisääntynyt ja niitä näkyy nyt myös muualla kuin kasvoissa – vaikka et ole mielestäsi ollut aiempaa enempää auringossa.
Tavoitit juuri olennaisen asian: pisamat syntyvä ja toisaalta tummuvat auringon valon vaikutuksesta. Ne usein vaalentuvat talvella ja tummenevat sitten taas kesällä auringon vaikutuksesta.
Pisamat ovat pieniä, ylipigmentoituneita ihoalueita, jotka muodostuvat melaniinista. Syntyneet pisamat ovat tasaisia, ruskeita tai vaaleanruskeita. Pisamia esiintyy alueilla, missä iho altistuu auringolle. Mitä enemmän vietät aikaa auringossa, sitä enemmän syntyy melaniinia – ja sitä enemmän pisamia.
Perintötekijöillä on iso rooli pisamien synnyssä. Kukaan ei kuitenkaan synny pisamaisena, vaan niitä alkaa ilmaantumaan ihon altistuessa yhä enemmän (kesä kesältä) auringolle. Eli tässä mielessä aurinko vaikuttaa hieman eri tavalla eri vuosi, koska iho muistaa myös aiemmat altistukset.
Hyvää alkavaa syksyä!
Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.
On hankala varmuudella arvioida, miten haitallista on, jos palaa kerran auringossa. Haitallisuus riippuu ihotyypistä ja siitä, miten vakavia auringon aiheuttamat polttamat ovat olleet. Kerroit, että ihosi on punainen ja alkanut kuoriutua. Tärkeää on nyt hoitaa sitä viilentämällä ja rasvaamalla. En kuitenkaan sinuna alkaisi pelätä tämän yhden kerran palamisen aiheuttaneen ihosyöpää, sillä syöpä ei synny hetkessä. Älä siis kuormita itseäsi liialla huolella
Auringon ultraviolettisäteily on kyllä ihosyövän tärkein yksittäinen aiheuttaja. Olennaista syövän kehittymiselle on ihon palamiset vuosien mittaan, ja paljonko UV-säteilyä ihminen on saanut elämänsä aikana. Toistuva palaminen lisää riskiä sairastua pahanlaatuiseen melanoomaan. Siispä ihon palaminen nuorena toistuvasti lisää ihosyövän riskiä myöhemmin elämässä, sillä jokaisesta palamisesta jää ihoon muistijälki. Siksi kannattaa välttää palamista tästä eteenpäin huolehtimalla UV-säteilyltä suojautumalla.
Jopa 95 prosenttia ihosyövistä voidaan estää, jos auringolta suojaudutaan oikein. Voit lukea lisää aurinkovoiteen käyttämisestä ja auringolta suojautumisesta.
Muistathan, että myös auringosta nauttiminen on meille tärkeää. Oikein suojautumalla voimme nauttia auringosta ja saada siitä energiaa itsellemme. Tsemppiä palamisen jälkien hoitoon ja nautinnollista kesän jatkoa 😊