LiikeRuokaRytmi

Mikirotta: Palasin koulun penkille

Mikirotta: Palasin koulun penkille

Tubettaja Mikirotta eli Miku Sundberg aloitti syksyllä restonomiopinnot Haaga-Heliassa. Mikun plakkarissa on jo kokin ja ylioppilaan kaksoistutkinto sekä armeija. Nyt opiskelu jatkuu, vaikka Miku ei tunnustaudu lukumieheksi. Päinvastoin.

”Yläasteella opiskelu tuntui rankalta enkä tykännyt siitä. En halunnut lukioon, joten katsoin mielenkiintoisen alan amiksesta: kokkialan. Olin ollut tet-harjoittelussa ravintolassa, jossa iskä oli töissä, ja digannut sitä.”

Ylioppilastutkinnon suorittaminen ammattitutkinnon rinnalla ei silti tuntunut liian työläältä.

”Mulla oli pari kertaa viikossa koulua pari tuntia pidempään kuin muilla. Eihän yläastetyylini kyllä yhtään muuttunut – nukuin aika monella tunnilla, mutta pääsin silti ylioppilaaksi.”

 

Esimiestehtävät tavoitteena

”Koska kiinnostus on edelleen ruoanteossa, opiskelen nyt esimiespuolta – ruokatuotannon johtamista.”

Kun Miku valmistuu Haaga-Heliasta, hän on 24-vuotias.

”Se kuulostaa kyllä kauhealta – että mä olen ollut niin pitkään koulussa! Aion mennä sen jälkeen työelämään muutamaksi vuodeksi, mielellään esimiestyöhön. Saa nähdä, haenko silti joskus vielä ammattikorkeakoulusta sen ylimmänkin tutkinnon.”

 

Ensimmäinen oma koti ja jääkaappi

Takana on myös syksyinen muutto ensimmäiseen omaan kotiin Espoon Tuomarilaan, yhdessä Emma-tyttöystävän kanssa. On siitä ollut vähän stressiäkin.

”Muuttaminen, ja kun piti alussa ne kaikki sähkösopimukset ja asuntovakuutusasiat itse miettiä. ”

Ruoanlaiton ammattilaisena Mikun ruokavalio on pysynyt monipuolisena, vaikka äidin keittiö on nyt kahden junapysäkin päässä. Esimerkiksi smoothieita ja puuroja Miku tekee usein:

”Ne on nopeita ja helppoja. Roskaruoan syöminen on jäänyt ehkä jopa vähemmälle. Mietin tarkkaan, mitä omaan jääkaappiini ostan. Ja päivämääriä: mikä menee vanhaksi ja mitä voin siitä kokata. Kun tekee ruokasatsin, se saattaa kestää päivän tai kaksi, sitä ei tarvitse syödä yhtenä päivänä loppuun.”

 

Päiväunet bussissa, junassa tai kotona

”Päivällä kun tulen koulusta, väsään ensin päivällisen. Sitten yleensä nukun päiväunet! Se on tosi outoa, mutta kun on mennyt kahdeksalta kouluun ja pääsee hiljaiseen kotiin, niin kyllä vähän rupeaa väsyttämään.”

”Mulla päiväunet ei vaikuta yöuniin. Nukahdan tosi helposti minuutin sisään melkein missä vaan. Se on kyllä vähän noloa, kun nukahdan bussissa tai junassa ja yhtäkkiä huomaan, että olen nukkunut suu auki!”

 

Tubettaminen ei aiheuta paineita

Uusi koulu, uusi koti – ja ainakin yksi asia, joka on pysynyt ennallaan. Kun on kaunis ilma, Miku saattaa hyvinkin ryhtyä kuvaamaan videota. Paineita Miku ei tubettamisesta kuitenkaan ota.

”Jos ei ole fiilistä kahteen viikkoon tai jopa kuukauteen, kuten viime kesänä, en kuvaa vaan otan rennosti. Ei se ole niin vakavaa. Mutta jos aamulla aurinko paistaa, mulle tulee usein se fiilis, että haluan kuvata jonkun videon. Ja sitten vaan kuvaan.

 

Mikirotta: 3 nopeaa

Kännykän käyttö?

Olen ihan koko ajan kännykällä, paitsi suihkussa ja saunassa. Puhelin on aina taskussa, ja seuraan kavereilta tulleita viestejä ja päivityksiä.

Liikuntaharrastuksesi?

Mulla on salikortti läheiselle kuntosalille. Käyn myös lenkillä. Se on outoa, en ole tehnyt sitä pitkään aikaan. Ennen harrastin fudista, ja juoksu tuli siinä samassa.

Suhteesi tupakkatuotteisiin?

Ei oo suhetta. Oon maistanut mutta oksentanut melkein kaikesta sen jälkeen.

 

Mikirotan YouTube-kanava

 

Lue Mikirotan Fressikselle tekemät reseptivinkit aamu-, väli- ja iltapalaan:

Banaani-raejuustopuuro

Raikas riisipaperirulla

Smoothie

Myslijogurtti

Hedelmäsalaatti

Ruisleipä lohisiivulla

Kysymys & vastaus

Moikka!

Koululiikunnassa tehdään ja kokeillaan erilaisia liikuntalajeja ja -harjoituksia, ja valitettavasti kaikki eivät aina tykkää kaikesta. Myöskään opettaja ei aina voi vaikuttaa siihen, mitä asioita liikuntatunneilla tehdään, koska tietyt jutut on tehtävä opetussuunnitelman mukaisesti.

Ikävä kuulla, että pitkän matkan juokseminen harmittaa sinua noin paljon. Onneksi liikuntatunneilla tehtävät jutut kuitenkin vaihtelevat, joten toivottavasti jokin toinen liikuntalaji olisi sinulle mieluisampi ja tuottaisi hyvää mieltä ja oloa. Jos et koe liikunnan iloa liikuntatunneilla, voisitko harrastaa vapaa-ajalla jotain sellaista liikuntaa, josta pitäisit? Liikuntamuotoja ja -lajeja on monia. Myös arkiliikunta, kuten pyöräileminen tai käveleminen kouluun, tai portaiden valitseminen hissin sijaan on hyvä tapa lisätä päiviin liikkumista.

Lisää liikkumisesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Aurinkoista syksyä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kiva kuulla, että olet löytänyt itsellesi mukavia tapoja liikkua 😊

Lasten ja nuorten liikkumissuosituksissa suositellaan reipasta, rasittavaa ja monipuolista liikkumista vähintään 60 minuuttia päivässä. Kertomasi perusteella tämä täyttyy sinulla varmaankin monena päivänä lenkkien ja välituntipelien parissa. Todennäköisesti liikut siis pääsääntöisesti ihan riittävästi 😊 Tärkeää on myös se, että liikut tavoilla, joista itse tykkäät ja sinulle tulee hyvä mieli.

On myös hyvä muistaa, että ”liikuntaharrastuksia” voi täydentää arjessa liikkumisella. Päivittäinen liikkuminen voi siis rakentua lenkkeilyn ja pelailun lisäksi esimerkiksi koulumatkojen kulkemisesta kävellen/pyörällä tai portaiden käytöstä hissin sijaan.

Lisätietoa aiheesta voit lukea Fressiksen tietopankista.

Kivaa syksyä!

Fressis

Namikolinx: ”Vihasin koululiikuntaa”

Videolla Namikolinx kertoo koululiikunnan aiheuttamista negatiivista fiiliksistä ja siitä, miten hän kokee, ettei ole kovin liikunnallinen ihminen. Ala-asteella hän suorastaan kieltäytyi osallistumasta liikuntatunneille, mutta mitä tapahtui, kun lukioaikaan hän...

Julia Ahonen: ”Motivaatiota & Vinkkejä liikuntaan”

Julia Ahoinen kertoo Youtube-vidoellaan liikkumisen motivaation löytämisestä. Julia pohtii, miten motivoitua liikkumaan ja millaisia muutoksia rutiineihin voi tehdä helpoti. Kun liikkeen lisäämiseen lähtee pienillä teoilla, kuten rappusten valinnalla hissin...

Kysymys & vastaus

Heippa! Kiitos viestistäsi.

Rypsiöljy koostuu pääasiassa tyydyttymättömistä rasvahapoista, kun taas luettelemasi maitotuotteet ja leikkeleet sisältävät runsaasti tyydyttynyttä, eli kovaa rasvaa. Runsaalla kovan rasvan saannilla on negatiivisia terveysvaikutuksia muun muassa kolesteroliarvoihin. Terveyden kannalta ei ole siis suositeltavaa vaihtaa täysrasvaisiin tuotteisiin. Jos haluat nostaa painoa, niin ehdottamasi tapa lisätä lusikallinen rypsiöljyä ruokiin kuulostaa oikein fiksulta, tätä itseasiassa suositellaan myös pienille lapsille, joilla painon nousu ei ole riittävää, mutta ruoka-annosten koon suurentaminen ei ole mahdollista. Täältä löytyy myös lisää vinkkejä, miten lisätä pehmeää rasvaa ruokavalioon. Esimerkiksi siemenet, pähkinät ja mantelit sisältävät paljon energiaa pehmeän rasva muodossa, mutta eivät ole kovin täyttäviä – voisit vaikka koittaa lisätä siemeniä salaattiin.

Rypsiöljy sisältää rasvaliukoisia E- ja K-vitamiineja. Toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, rasvaliukoisia vitamiineja voi periaatteessa saada liikaa, sillä ne varastoituvat elimistöön. E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on naisilla 8 mg ja miehillä 10 mg. 100 g rypsiöljyä sisältää 19 mg E-vitamiinia, eli periaatteessa yliannostus on mahdollista. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että ruokavalion kautta saisi liikaa vitamiineja, sillä elintarvikkeen sisältämät vitamiinit eivät imeydy täydellisesti, ja mikäli kyseistä vitamiinia on elimistön käytössä runsaasti, imeytyminen heikkenee entisestään – yleensä vitamiinien yliannostukseen liittyy lisäravinteiden syönti purkista. K-vitamiinista ei ole varsinaista saantisuositusta, eikä senkään ruuasta saatavasta yliannostuksesta tarvitse minusta olla huolissaan.

Eri rasvojen koostumukseen voi tutustua esimerkiksi täällä. Rypsi- ja oliiviöljyn lisäksi monet muutkin kasviöljyt ovat ravitsemukselliselta laadultaan erinomaisia ja tuovat vaihtelua ruokavalioon. Sen sijaan voi ja kookosöljy sisältävät runsaasti kovaa rasvaa, joten niitä kannattaa välttää.

Tähän artikkeliin Fressiksen sivuille olemme koonneet lisätietoa rasvan laadusta

Hauskaa syksyä!

Fressis

MattePlays: ”Vein toimistoäijät kiipeilemään”

Youtube -videollaan MattePlays vie kollegoitaan kokeilemaan harrastustaan kiipelyä, eli boulderointia. Videon aikana hän innostaa etsimään ja kokeilemaan itseä kiinnostavia lajeja ja jakaa vinkkejä helppoon liikkeen lisäämiseen arjessa. Liikkeen lisääminen...