LiikeRuokaRytmi

Mikirotta: Palasin koulun penkille

Mikirotta: Palasin koulun penkille

Tubettaja Mikirotta eli Miku Sundberg aloitti syksyllä restonomiopinnot Haaga-Heliassa. Mikun plakkarissa on jo kokin ja ylioppilaan kaksoistutkinto sekä armeija. Nyt opiskelu jatkuu, vaikka Miku ei tunnustaudu lukumieheksi. Päinvastoin.

”Yläasteella opiskelu tuntui rankalta enkä tykännyt siitä. En halunnut lukioon, joten katsoin mielenkiintoisen alan amiksesta: kokkialan. Olin ollut tet-harjoittelussa ravintolassa, jossa iskä oli töissä, ja digannut sitä.”

Ylioppilastutkinnon suorittaminen ammattitutkinnon rinnalla ei silti tuntunut liian työläältä.

”Mulla oli pari kertaa viikossa koulua pari tuntia pidempään kuin muilla. Eihän yläastetyylini kyllä yhtään muuttunut – nukuin aika monella tunnilla, mutta pääsin silti ylioppilaaksi.”

 

Esimiestehtävät tavoitteena

”Koska kiinnostus on edelleen ruoanteossa, opiskelen nyt esimiespuolta – ruokatuotannon johtamista.”

Kun Miku valmistuu Haaga-Heliasta, hän on 24-vuotias.

”Se kuulostaa kyllä kauhealta – että mä olen ollut niin pitkään koulussa! Aion mennä sen jälkeen työelämään muutamaksi vuodeksi, mielellään esimiestyöhön. Saa nähdä, haenko silti joskus vielä ammattikorkeakoulusta sen ylimmänkin tutkinnon.”

 

Ensimmäinen oma koti ja jääkaappi

Takana on myös syksyinen muutto ensimmäiseen omaan kotiin Espoon Tuomarilaan, yhdessä Emma-tyttöystävän kanssa. On siitä ollut vähän stressiäkin.

”Muuttaminen, ja kun piti alussa ne kaikki sähkösopimukset ja asuntovakuutusasiat itse miettiä. ”

Ruoanlaiton ammattilaisena Mikun ruokavalio on pysynyt monipuolisena, vaikka äidin keittiö on nyt kahden junapysäkin päässä. Esimerkiksi smoothieita ja puuroja Miku tekee usein:

”Ne on nopeita ja helppoja. Roskaruoan syöminen on jäänyt ehkä jopa vähemmälle. Mietin tarkkaan, mitä omaan jääkaappiini ostan. Ja päivämääriä: mikä menee vanhaksi ja mitä voin siitä kokata. Kun tekee ruokasatsin, se saattaa kestää päivän tai kaksi, sitä ei tarvitse syödä yhtenä päivänä loppuun.”

 

Päiväunet bussissa, junassa tai kotona

”Päivällä kun tulen koulusta, väsään ensin päivällisen. Sitten yleensä nukun päiväunet! Se on tosi outoa, mutta kun on mennyt kahdeksalta kouluun ja pääsee hiljaiseen kotiin, niin kyllä vähän rupeaa väsyttämään.”

”Mulla päiväunet ei vaikuta yöuniin. Nukahdan tosi helposti minuutin sisään melkein missä vaan. Se on kyllä vähän noloa, kun nukahdan bussissa tai junassa ja yhtäkkiä huomaan, että olen nukkunut suu auki!”

 

Tubettaminen ei aiheuta paineita

Uusi koulu, uusi koti – ja ainakin yksi asia, joka on pysynyt ennallaan. Kun on kaunis ilma, Miku saattaa hyvinkin ryhtyä kuvaamaan videota. Paineita Miku ei tubettamisesta kuitenkaan ota.

”Jos ei ole fiilistä kahteen viikkoon tai jopa kuukauteen, kuten viime kesänä, en kuvaa vaan otan rennosti. Ei se ole niin vakavaa. Mutta jos aamulla aurinko paistaa, mulle tulee usein se fiilis, että haluan kuvata jonkun videon. Ja sitten vaan kuvaan.

 

Mikirotta: 3 nopeaa

Kännykän käyttö?

Olen ihan koko ajan kännykällä, paitsi suihkussa ja saunassa. Puhelin on aina taskussa, ja seuraan kavereilta tulleita viestejä ja päivityksiä.

Liikuntaharrastuksesi?

Mulla on salikortti läheiselle kuntosalille. Käyn myös lenkillä. Se on outoa, en ole tehnyt sitä pitkään aikaan. Ennen harrastin fudista, ja juoksu tuli siinä samassa.

Suhteesi tupakkatuotteisiin?

Ei oo suhetta. Oon maistanut mutta oksentanut melkein kaikesta sen jälkeen.

 

Mikirotan YouTube-kanava

 

Lue Mikirotan Fressikselle tekemät reseptivinkit aamu-, väli- ja iltapalaan:

Banaani-raejuustopuuro

Raikas riisipaperirulla

Smoothie

Myslijogurtti

Hedelmäsalaatti

Ruisleipä lohisiivulla

Katso myös

Kysymys
Ruoka
KN Onko siitä haittaa jos ei juo aterialla vaan aterioiden välissä? Jos syö jotain tosi kuivaa ruokaa, vaikkapa näkkäreitä, ja ei samalla juo ollenkaan, niin voiko suolisto mennä tukkoon? Vai kosteutuuko ruoka tarpeeksi vatsassa? Onko...
Fressis

Heippa!

Ruoansulatuksen kannalta siitä ei ole haittaa, ettei aterialla juo ruokajuomaa. Suolisto ei voi tästä tukkeutua, sillä ruoansulatusentsyymit niin mahalaukussa kuin ohutsuolessa pilkkovat syömämme ruoan hyvin tehokkaasti pieniksi osasiksi niin, että ravintoaineet pääsevät imeytymään. Tähän ei tarvita erikseen nestettä, vaan pilkkoutumisprosessi kyllä toimii joka tapauksessa. Eli päivittäisen nestetarpeen voi täyttää kyllä aterioiden välilläkin.

Juomista aterian yhteydessä kuitenkin puoltaa suun ja hampaiden terveys. Makeat ja happamat juomat aikaansaavat happohyökkäyksen suussa, mikä vaurioittaa hampaiden kiillettä. Jos aterioiden välissä juo usein, niin happohyökkäyksiä tulee enemmän ja samoin hampaat kuormittuvat enemmän, mikä altistaa reikiintymiselle. Vesi ei saa aikaan happohyökkäystä, eli sitä voi juoda huoletta aterioiden välissäkin.

Kannattaa lukea vielä lisätietoa artikkelistamme liittyen suun terveyteen ja ruokailuun, jos aihe kiinnostaa enemmänkin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Herkkuhetki Kuinka usein on ok herkutella? Olen lapsesta asti tottunut käyttämään leivälle, ruuanlaittoon ja leivontaan margariinia&öljyjä, koska oikea voi on aika epäterveellistä. Tovi sitten sain tutun luona maistaa aitoa voita...
Fressis

Hei!

Kuulostaa siltä, että suhtautumisesi ruokaan ja syömiseen on oikein hyvällä pohjalla – satunnainen herkuttelu esimerkiksi juuri kuvaamallasi tavalla muutaman kerran viikossa on varmasti sopiva määrä. Terveellinen ruokavalio voi sisältää ihan kaikenlaisia ruoka-aineita, myös voita, mutta määrä ratkaisee. Yleispätevä neuvo on, että jos ruokavaliosta 80 % on terveellistä ja monipuolista ruokaa, niin lopuilla 20 %:lla ei ole niin paljon väliä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi pari kertaa viikossa voi ihan hyvällä omalla tunnolla herkutella ruisleivällä, jonka päällä on voita, kunhan pääasiallinen rasva on mieluiten margariini tai öljy, joista saa myös elimistölle välttämättömiä rasvahappoja.

Ruokakolmio antaa raamit sille, miten usein ja kuinka paljon mitäkin eri ruoka-aineita monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon sopii. Pohjalla ovat kasvikset ja hedelmät, sen jälkeen täysjyvävilja, kuten jälkiuuniruisleipä ja seuraavaksi hyviä proteiinin ja rasvan lähteitä. Ruokakolmiossa ylimpänä palkkina ovat sattumat, jonne myös voi voidaan sijoittaa. Eli ihan hyvällä omalla tunnolla voit herkutella voilla voidellulla leivällä silloin tällöin, kunhan saat muuten riittävästi myös pehmeää rasvaa ruokavaliosi on monipuolinen.

Kannattaa lukea myös artikkelimme herkuttelusta Fressiksen sivuilta.

Mukavaa alkanutta vuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Väsyy Uneen ja nukahtamiseen liittyvät haasteet Miksi kotipäiviä edeltävinä iltoina nukahdan ongelmitta(noin klo 23), mutta en millään saa unta ennen klo 01-03 silloin kun on joku meno tiedossa seuraavalle päivälle?...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Kertomasi kuulostaa tosiaan siltä, että jokin poikkeama tulevassa päivässä – vaikka pienikin – aiheuttaa huolta tai hermoilua, ehkä epävarmuuttakin, ja tämä puolestaan voi johtaa levottomaan oloon nukkumaan mennessä ja uni ei tule. Tunnistatko levottomuutta tai hermoilua? Se voi olla myös hyvin huomaamatonta ja alitajuntaista.

Levottomuutta voi rauhoittaa erilaisilla konsteilla. Ensin olisi hyvä pyrkiä tunnistamaan, mikä tulevassa päivässä aiheuttaa stressiä. Esimerkiksi puhelinsoitossa voi huolettaa se, että muistaa ylipäänsä soittaa, tai osaako sanoa oikeat asiat. Tällaisessa tilanteessa voit varautua kirjaamalla jo etukäteen ylös asioita, joita haluat puhelussa kertoa, tai asettamalla muistutuksen aamulle, että et unohda soittoa. Tällainen ennakointi voi poistaa levottomuutta monissa muissakin tilanteissa.

Toisena konstina on ns. huolihetki. Eli hetki, jonka tietoisesti varaat mielessä pyöriville asioille ja jonka aikana kirjaat nämä asiat ylös. Silloin ne ovat pois mielen päältä ja niihin voi tarvittaessa palata aamulla. Hyvä uni rakastaa myös säännöllisyyttä. Esimerkiksi reissut pois kotoa sotkevat herkästi rutiineja ja samalla myös unta. Siksi reissuissakin olisi hyvä pyrkiä pitämään kiinni unta tukevista rutiineista, kuten säännöllisestä nukkumaanmenoajasta, tai iltarituaaleista, kuten puhelimen selailun lopettamisesta vähintään tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Yllä mainittujen vinkkien lisäksi on olemassa monia muita vinkkejä, jotka tukevat ihan joka päiväistä unen tuloa, mutta joihin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota silloin jos tiedät, että tulevina päivinä on asioita joiden pelkäät vaikuttavan uneen. Näitä konsteja löydät täältä. Kokeile rakentaa omat iltarituaalit näiden vinkkien pohjalta ja mikäli et huomaa muutosta muutamien viikkojen aikana, voi olla hyvä käydä juttelemassa asiasta vielä oman kunnan/oppilaitoksen/työterveyden terveydenhoitajan kanssa.

Levollista vuoden alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?