Yleinen

Mikä on sopiva ikäero suhteelle? Onko 8 vuotta liikaa?

Mikä on sopiva ikäero suhteelle? Onko 8 vuotta liikaa? Itse olen 18 vuotias ja ”kumppanini” on 26. Meillä on ollut pientä säätöä, ja jos tästä jotain tulee niin onko tuo ikäero liikaa?

pikkumaisa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Konsultoimme tässä kysymyksessä Nuorten Exitin asiantuntijaa. Tässä hänen vastauksensa sinulle:

Hienoa, että haet neuvoa tilanteeseesi, jossa pohdit ikäeroa. Kannustan sinua pohtimaan sitä, onko suhteenne tasavertainen: millaisessa elämäntilanteessa olette ja onko molempien ajatuksilla, sanoilla ja toiveilla samanlainen painoarvo? Onko kumppanisi tavannut perhettäsi ja ystäviäsi? Kunnioittaako kumppanisi sinun rajojasi ja eteneekö hän sinun tahdissasi? Kerrot olevasi 18-vuotias. Monesti tässä iässä itsenäistytään kotoa ja otetaan askeleita työelämään, opintoihin, itsenäiseen asumiseen ja seurusteluun. 26-vuotias taas on usein jo monella tapaa kokeneempi. Tällaisessa tilanteessa voi olla joskus hankala pitää kiinni omista rajoista, jos toinen on vanhempi ja hänellä on mahdollisesti enemmän kokemusta.

Seurusteluun ja kaikkiin suhteisiin kuuluu aina tasavertaisuus ja se, että ketään ei painosteta tai kiristetä mihinkään sellaiseen, mitä ei tahdo tai mihin ei ole valmis. Seurustelun, suhteiden ja seksin kuuluu olla positiivisia asioita, jotka tuottavat mukavaa oloa. Rohkaisenkin sinua miettimään toteutuuko tämä suhteessanne. Olette molemmat aikuisia, joten saatte päättää omasta seurustelustanne, mutta läheisten ajatuksista voit kuitenkin saada tukea ja näkökulmia ajatuksiisi. Älä jää yksin minkään sinua mietityttävän asian kanssa.

Mikäli sinulla on vielä seurusteluun ja omiin rajoihin liittyviä kysymyksiä, voit olla suoraan yhteydessä myös Nuorten Exitiin!

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: Yli 18v
Näkyykö 10kg laihdutus muille? Onko 10kg laihdutus huomattavissa muille? 95-85
Fressis

Moi!

Kysyt, näkyykö 10 kilon laihdutus muille. Usein tällaiset muutokset kehossa näkyvät muille, mutta kaikki eivät siihen tokikaan kiinnitä huomiota. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit. Haluaisitko, että toiset tämän huomaisivat, vai toivoisitko, ettei asiaan kiinnitettäisi huomiota?

Haluamme Fressiksessä kannustaa yleisesti terveellisiin elintapoihin, eli että huolehtii siitä, että syö ja liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti sekä nukkuu riittävästi. Emme siis suosittele laihdutuskuureja emmekä vaa’an lukemien seuraamista etenkään kasvavassa isässä oleville nuorille. Toki en näin yhden viestin perusteella, ja tuntematta tilannettasi tarkemmin, voi ottaa kantaa tähän asiaan tämän enempää. Siksi haluaisin ohjata sinut vielä terveydenhoitajan vastaanotolle, jotta pääset keskustelemaan aiheesta paremmin. Voisitko ottaa esimerkiksi yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuollon palveluihin?

On selvää, että kun panostaa terveellisiin elintapoihin kokonaisuudessaan, voi omassa kehossaan paremmin ja jaksaa myös paremmin arjessa. Tämä varmasti näyttäytyy myös muille olemuksestasi. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: terkkari
Ikä: 13-15v
Mitä 8lk terveys- ja lääkärintarkastuksessa tehdään? Mulla kohta tulossa 8lk terveystarkastus ja lääkärintarkastus. Mitä sielä tehdään? Ja mitataanko yleensä paino sillälailla että vanhempi kuulee ja näkee?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestä. Kahdeksannen luokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskeluiden suhteen. Siihen kuuluvat sekä terveydenhoitajan että lääkärintarkastukset.

Koska tarkastuksessa tarkastellaan myös fyysistä terveyttäsi, on painon mittaaminen luonnollinen osa tarkastusta. Tarkastuksessa ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään, mitä et tahdo siellä tehtävän. Voit siis hyvin tuoda näillä käynneillä ilmi sen, jos et toivo painoasi mitattavan. Haluan kuitenkin muistuttaa, että käynneillä on myös mahdollista puhua ihan mistä vain asiasta, joka itseä mietityttää tai murehdituttaa. Jos sinulla on siis painoosi liittyen ajatuksia, joista haluaisit keskustella, on nämä käynnit hyvä paikka siihen. 😊 Yhtä lailla voit myös kertoa sen lääkärille/terveydenhoitajalle, jos et toivo vanhempasi olevan mukana koko tarkastuksen ajan. Kaikkeen käynnillä tapahtuvaan tulee siis olla sinun suostumus, ja siksi onkin tärkeä tuoda esiin ne asiat, joita et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Hyvä kysymys -sivun artikkelista voit lukea vielä tarkemmin siitä, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: *
Ikä: 13-15v
Mitataanko ihotautilääkärillä paino? Mitataanko iholääkärillä paino? Menisin sinne katsomaan akneeni jotain hoitoa niin mitataanko yleensä?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti emme tiedä, mitä kaikkea käyntiin ihotautilääkärillä tarkalleen kuuluu, ja se varmasti myös hieman vaihtelee lääkärissäkäynnin syyn mukaan. Joskus paino on tärkeä tietää jonkin asian hoitamisen kannalta – muuten vaan sitä ei lääkärissä varmastikaan mitata.

Painon mittaaminen voi olla herkkä asia, ja sen voi myös hyvin kertoa lääkärille, jos ei toivo sitä tehtävän. Näin lääkäri ainakin osaa olla asian suhteen huomaavainen. 😊

Me täällä Fressiksessä olemme sitä mieltä, että painon lukemia tärkeämpää on se, miltä oma keho itsestä tuntuu. Painon sijaan onkin hyvä keskittää huomiota siihen, mitä oma keho mahdollistaa, ja että syö ja liikkuu monipuolisesti, sekä huolehtii levosta.

Rohkeasti siis vain ihotautilääkärille!

Oliko vastauksesta hyötyä?