Yleinen

Mikä on sopiva ikäero suhteelle? Onko 8 vuotta liikaa?

Mikä on sopiva ikäero suhteelle? Onko 8 vuotta liikaa? Itse olen 18 vuotias ja ”kumppanini” on 26. Meillä on ollut pientä säätöä, ja jos tästä jotain tulee niin onko tuo ikäero liikaa?

pikkumaisa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Konsultoimme tässä kysymyksessä Nuorten Exitin asiantuntijaa. Tässä hänen vastauksensa sinulle:

Hienoa, että haet neuvoa tilanteeseesi, jossa pohdit ikäeroa. Kannustan sinua pohtimaan sitä, onko suhteenne tasavertainen: millaisessa elämäntilanteessa olette ja onko molempien ajatuksilla, sanoilla ja toiveilla samanlainen painoarvo? Onko kumppanisi tavannut perhettäsi ja ystäviäsi? Kunnioittaako kumppanisi sinun rajojasi ja eteneekö hän sinun tahdissasi? Kerrot olevasi 18-vuotias. Monesti tässä iässä itsenäistytään kotoa ja otetaan askeleita työelämään, opintoihin, itsenäiseen asumiseen ja seurusteluun. 26-vuotias taas on usein jo monella tapaa kokeneempi. Tällaisessa tilanteessa voi olla joskus hankala pitää kiinni omista rajoista, jos toinen on vanhempi ja hänellä on mahdollisesti enemmän kokemusta.

Seurusteluun ja kaikkiin suhteisiin kuuluu aina tasavertaisuus ja se, että ketään ei painosteta tai kiristetä mihinkään sellaiseen, mitä ei tahdo tai mihin ei ole valmis. Seurustelun, suhteiden ja seksin kuuluu olla positiivisia asioita, jotka tuottavat mukavaa oloa. Rohkaisenkin sinua miettimään toteutuuko tämä suhteessanne. Olette molemmat aikuisia, joten saatte päättää omasta seurustelustanne, mutta läheisten ajatuksista voit kuitenkin saada tukea ja näkökulmia ajatuksiisi. Älä jää yksin minkään sinua mietityttävän asian kanssa.

Mikäli sinulla on vielä seurusteluun ja omiin rajoihin liittyviä kysymyksiä, voit olla suoraan yhteydessä myös Nuorten Exitiin!

Katso myös

Kysymys
SeksiYleinen
Onko vaarallista Voiko finni muuttua patiksi rinnan sisällä? Mun nännissä on ollu iso finni ja nyt se on muuttunu sellaseks patiks mun nännin/tissin sisällä oon 12v tyttö onko normaalii?
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

On ihan normaalia, että myös rintakehän/rintojen alueella voi joskus esiintyä finnejä. Finnit voivat olla pinnallisia tai tuntua joskus myös ihonalaisina ”patteina”. Joskus rintojen alueella voi esiintyä myös muunlaisia patteja. Useimmiten nuorilla tällaisetkin patit ovat ihan hyvälaatuisia muutoksia, kuten nesterakkuloita eli kystia, eikä niiden vuoksi ole syytä huoleen.

Mikäli asia kuitenkin vielä huolestuttaa sinua, kannustan sinua keskustelemaan asiasta esimerkiksi jonkun läheisen aikuisen kanssa. Voit myös olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan ja käydä tarkistuttamassa tilanteen hänen vastaanotollaan.

Mukavaa loppuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Todellako Voiko suihkulla tehty itsetyydytys lisätä riskiä syövälle? Kysymystä ei poikkeuksellisesti julkaista sen pituuden vuoksi. Kysymys koskee sitä, onko suihkulla tapahtuva itsetyydytys riski millekään syövälle ja tarvitseeko siitä olla huolissaan jos näin...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Tämä on kysymys, jota useat nuoret miettivät ja jota aika-ajoin kysytään Fressiksessä paljon. 😊

Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissaan, sillä itsetyydytys suihkulla ei ole riskitekijä millekään syövälle. Emättimeen ei kuitenkaan kannata ruiskuttaa suoraan vettä sen vuoksi, että emättimessä on oma normaali bakteerikanta, joka ylläpitää emättimen limakalvon tasapainoa. Runsas suihkuttelu suoraan emättimeen voi häiritä tätä normaalia bakteerikantaa ja aiheuttaa limakalvojen ärtymistä sekä emätintulehdustakin. Myös ulkosynnyttimien liiallisesta pesusta voi seurata alapään limakalvojen ärtymistä ja kuivumista. Hygienian kannalta hellä ulkosynnyttimien vesipesu päivittäin riittää. Emätin ei tarvitse puhdistuakseen huuhteluita tai suihkuja, vaan se puhdistaa itse itsensä esimerkiksi valkovuodon avulla.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Anonyymi Mitä ovat oireettomat näppylät rinnoillani? Kun olin tänään suihkussa niin huomasin mun tisseissä sellasia ihan pieniä ruskeita ja punasia näppylöitä. Niihin ei satu eikä kutita eikä niitä oo missään...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kysyit rinnoillesi ilmaantuneista näppylöistä, jollaisia ei ole muualla päin kehoasi. Valitettavasti on vaikea arvioida asiaa näkemättä sinua ja ilman lisätietoja. Rinnoilla olevat oireettomat näppylät ikäiselläsi eivät kuitenkaan kuulosta lähtökohtaisesti vakavalta.

Olet kuitenkin asiasta selvästi huolissasi ja sen vuoksi niistä kannattaisi kertoa jollekin luotettavalle aikuiselle.  Ehdottaisinkin, että kävisit juttelemasta asiasta koulun terveydenhoitajalle. Hän osaa myös tarvittaessa ohjata sopivat jatkotoimet.

On ihan ymmärrettävää, että tämän tyyppisistä vaivoista kertominen voi tuntua hankalalta. Terveydenhuollon ammattilaiset ovat kuitenkin tottuneita kaikenlaisiin vaivoihin ja heidän kanssaan voi luottamuksellisesti keskustella mistä tahansa asiasta. Itseä vaivaavia asioita ei siis tarvitse mitenkään hävetä. Yleensä kun uskaltautuu lähteä selvittämään jotakin terveysvaivaa, on lopulta helpottunut siitä, että asian sai hoidettua.

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?