Yleinen

Mikä on sopiva ikäero suhteelle? Onko 8 vuotta liikaa?

Mikä on sopiva ikäero suhteelle? Onko 8 vuotta liikaa? Itse olen 18 vuotias ja ”kumppanini” on 26. Meillä on ollut pientä säätöä, ja jos tästä jotain tulee niin onko tuo ikäero liikaa?

pikkumaisa

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Konsultoimme tässä kysymyksessä Nuorten Exitin asiantuntijaa. Tässä hänen vastauksensa sinulle:

Hienoa, että haet neuvoa tilanteeseesi, jossa pohdit ikäeroa. Kannustan sinua pohtimaan sitä, onko suhteenne tasavertainen: millaisessa elämäntilanteessa olette ja onko molempien ajatuksilla, sanoilla ja toiveilla samanlainen painoarvo? Onko kumppanisi tavannut perhettäsi ja ystäviäsi? Kunnioittaako kumppanisi sinun rajojasi ja eteneekö hän sinun tahdissasi? Kerrot olevasi 18-vuotias. Monesti tässä iässä itsenäistytään kotoa ja otetaan askeleita työelämään, opintoihin, itsenäiseen asumiseen ja seurusteluun. 26-vuotias taas on usein jo monella tapaa kokeneempi. Tällaisessa tilanteessa voi olla joskus hankala pitää kiinni omista rajoista, jos toinen on vanhempi ja hänellä on mahdollisesti enemmän kokemusta.

Seurusteluun ja kaikkiin suhteisiin kuuluu aina tasavertaisuus ja se, että ketään ei painosteta tai kiristetä mihinkään sellaiseen, mitä ei tahdo tai mihin ei ole valmis. Seurustelun, suhteiden ja seksin kuuluu olla positiivisia asioita, jotka tuottavat mukavaa oloa. Rohkaisenkin sinua miettimään toteutuuko tämä suhteessanne. Olette molemmat aikuisia, joten saatte päättää omasta seurustelustanne, mutta läheisten ajatuksista voit kuitenkin saada tukea ja näkökulmia ajatuksiisi. Älä jää yksin minkään sinua mietityttävän asian kanssa.

Mikäli sinulla on vielä seurusteluun ja omiin rajoihin liittyviä kysymyksiä, voit olla suoraan yhteydessä myös Nuorten Exitiin!

Katso myös

Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epäiso
Ikä: Yli 18v
Miten näkisin itseni normaalina? Onko mitenkään mahdollista, että vaikka vaa’an mukaan laihdun niin silti tuntuu että kroppa(erityisesti maha) on pehmeämpi ja lihavampi kuin ollessani esim. 4kg painavampi? Voiko...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi. Hyvä, että otit yhteyttä itseäsi mietityttävästä asiasta. Näin yhden viestin ja sähköpostin välityksellä on valitettavasti kuitenkin vaikea arvioida asiaa.

Jos laihtumista on tapahtunut paljon, on luonnollista, että vatsan kohdalla oleva nahka jää joksikin aikaa hieman löysäksi. Kerroit laihtuneesi 4 kiloa, mikä ei minun korviini kuulosta siltä, että se selittäisi tätä ”löysyyttä”, mutta en kuitenkaan ole aiheen asiantuntija. Kuten itsekin asiaa pohdit, aina painonlaskussa ei ole välttämättä kyse vain rasvakudoksen vähenemisestä, vaan myös pienempi lihasmassa voi näkyä vaa’an lukemassa.

Onko vaa’alla käyminen ja painosi seuraaminen sellaista, mitä teet paljonkin? Millaiseksi koet suhteesi omaan kehoosi muuten? Vaa’an lukemia ja peilissä näkyvää kuvaa tärkeämpää on se, millainen olo sinulla on omassa kehossasi. Pohdit viestissäsi, näetkö itsesi epärealistisesti. Se on myös mahdollista, ja toki myös jossain määrin luonnollista. On tavallista, että ihmiset näkevät itsensä eri tavalla kuin toiset näkevät heidät, ja tämä on todellista erityisesti tässä ajassa, kun ulkonäköpaineita on paljon ja itseä vertaillaan helposti muihin esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jos kuitenkin seuraat ulkonäköäsi ja painoasi paljonkin, ja pohdit tätä asiaa usein, näkisin erittäin tärkeänä sen, että voisit käydä asiasta vielä keskustelua esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Myös Syömishäiriöliitolla on palveluita, joista saa tukea juuri tällaisiin pohdintoihin omasta kehosta, siis myös ilman, että olisi välttämättä kyse syömishäiriöstä. Joka tapauksessa toivon, että saat tukea ajatuksiisi, ja tiedät, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet <3

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Yleinen

Kysy asiantuntijalta -palsta goes TikTok

Fressis.fi sivuston Kysy asiantuntijalta -palstan kysymyksiä ja vastauksia nähdään jatkossa Fressis.fi Tik Tok -tilillä.

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Jarruu
Voiko rinnan raju litistyminen vaikuttaa sen kasvuun? Rintani alkoivat kehittyä noin 11-vuotiaana. Samoihin aikoihin(rintojen nuppuasteella) olin miltei onnettomuudessa. Siinä meillä oli äkkijarrutus 80km/h vauhdista ja paiskauduimme auton turvavöitä vasten. Turvavyöt pelastivat...
Fressis

Moikka!

Ikävä kuulla, että jouduit nuorempana kolariin. Hyvä, ettei siitä kuitenkaan koitunut sinulle mitään sen vakavampaa.

On täysin normaalia, että rinnat ovat keskenään hieman eri kokoiset. Emme osaa ottaa kantaa siihen, voiko onnettomuudella olla tähän jotain osuutta, mutta todennäköisenä emme sitä kuitenkaan pidä.

Voit lukea lisää rintojen kehityksestä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?