Mieli
Nimimerkki: Uneton

Mikä avuksi nukahtamiseen ja unettomuuteen?

Menen nukkumaan kymmeneltä tai yhdeltätoista. Käy joko niin että pyörin valveilla kaksi-kolme, jopa neljä tuntia ennen kuin nukahdan, ja sitten nukun noin kahdeksaan, tai niin että nukahdan alle tunnissa mutta herään jo viideltä enkä saa enää unta. Seurauksena on päiväväsymys, ja usein joudun otamaan tunnin mittaiset päikkärit aamupäivällä kun sammun suorastaan pakosti. Miten saisin nukuttua koko yön että olisin pirteä päivisin? En juo kahvia, energiajuomia, enkä käytä mitään päihteitä tai tupakkaa. Colaa juon joskus, mutta en iltaisin. En myöskään liiku juuri ennen nukkumaanmenoa vaan rauhoitan illan lukemiselle tms puuhalle. Tabletissa ja kännykässä on yövalaistus päällä iltaseitsemästä alkaen. Teen aina samat iltarutiinit. Huone on viileähkö, n. 19-20 astetta. En enää tiedä mitä voisin kokeilla.

Hei ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että unen kanssa on ollut monenlaista pulmaa. Hienoa, että kirjoitit tänne, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin. Mitä pidempään uniongelmat jatkuvat, sitä enemmän saattaa nukkumaanmeno alkaa jännittää. Tämä voi vaikeuttaa unen tuloa tai heikentää unenlaatua entisestään.

Kerroit, että olet kokeillut jo monenlaisia asioita tuloksetta. Et kuitenkaan maininnut viestissäsi päivärytmistäsi tai arjestasi. Usein unta voi häiritä stressi, ahdistavat ajatukset tai huolet. Joskus ne on helppo tunnistaa, mutta voi myös olla, että alitajunnassa on huolia, joita ei välttämättä itse tiedosta. Yksi keino tarkastella omia ajatuksia on huolihetki. Siinä pysähdytään tietoisesti kuulostelemaan omaa mieltä. Käytännössä se toimii niin, että kirjaat viimeistään alkuillasta kaikki mieleen tulevat ongelmat ja huolet paperille – isot ja pienet. Sen jälkeen käyt jokaisen huolen läpi miettien mistä huoli syntyy, onko se realistinen tai voiko asialle tehdä jotain. Kirjaa vastaukset ylös, mutta älä jää pyörittelemään niitä kovin pitkään. Tarkoitus on, että kirjattuasi asiat, ne ovat pois mielen päältä ja saatat kirjata sellaisiakin asioita, joita et edes tiennyt mielessäsi olevan. Myös some kannattaa pitää kiinni tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta sieltä ei nouse lisää mieleen vaikuttavia asioita.

Kerroit myös ottavasi päiväunia. Yli 15–30 minuutin päiväunet saattavat haitata nukahtamista, eli siitä tavasta olisi hyvä pyrkiä eroon, tai ainakin lyhentää päiväunien kestoa pienin askelin. Nukahtamisvaikeuksia voi helpottaa myös oman uni-ikkunan tunnistaminen. Uni-ikkuna on aika, jolloin nukahtaminen ja unessa pysyminen on luonnostaan helpointa, eli se hetki, kun väsymyksen tunne tulee. Hetki voi olla hyvinkin lyhyt, jopa 15 minuuttia. Jos tällöin ei mene nukkumaan, olo voi virkistyä uudestaan ja voi mennä pitkään ennen kuin väsymyksen tunne palaa. Mitä jos kokeilisit vielä kiinnittää näihin asioihin huomiota? Löydät myös Uniliiton sivuilta lisää tietoa ja vinkkejä, joista voisit saada mielenrauhaa. Löydät sivut täältä: https://www.uniliitto.fi/auta-unta/

Mikäli nämäkään vinkit eivät auta, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan, jotta uniongelmat saadaan kuntoon. Tarvittaessa apua voidaan tällöin lähteä etsimään esim. nukahtamislääkkeistä, jotta saadaan unettomuuden aiheuttama jännitys ja kierre katkaistua. Älä siis jää asian kanssa yksin, vaan hae rohkeasti apua!

Lempeää alkuvuotta!

Oliko vastauksesta hyötyä?