Seksi
Nimimerkki: avuton

Mahdollinen bakteerivaginoosi

Epäilen että minulla on bakteerivaginoosi koska valkovuoto on runsas ja haisee, muita oireita ei ole. Meneekö se itsestään pois vai pitääkö syödä jotain vitamiineja tai lääkettä?

Moikka! Valkovuoto on normaalisti vaaleaa ja melko hajutonta emättimen eritettä. Valkovuodon koostumuksen ja määrän vaihtelun voi huomata kuukautiskierron aikana. Jos valkovuodon määrä selvästi lisääntyy, vuoto muuttuu kokkareiseksi, väri on poikkeavaa tai vuoto haisee, kyseessä voi olla emättimen tulehdus.

Pohdit, voisiko sinulla olla bakteerivaginoosi. Bakteerivaginoosi on emättimen tulehdus, jossa emättimen normaali bakteerikannan tasapaino on häiriytynyt. Tällöin valkovuoto voi haiskahtaa pahalle, haju voi olla tympeä ja kalamainen. Lisäksi alapäässä voi olla kutinaa ja kirvelyä. Hiivatulehduksessa valkovuoto on taas usein vaaleaa ja kokkareista ja limakalvot voivat olla ärtyneet.

Runsas valkovuodon määrä tai valkovuotoon liittyvä poikkeavaksi koettu oire (esim. kutina) voi johtua myös emättimen solujen hajoamisesta eli sytolyysistä. Sytolyysi ei ole vaarallista vaan oikeastaan puhtaan emättimen normaali ilmiö, jota voidaan myös tarvittaessa hoitaa paikallisella estrogeenivalmisteella oireiden haitatessa arkea.

Jos valkovuotosi haisee ja etenkin, jos sinulla on muitakin alapääoireita, kuten kutinaa tai kirvelyä, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle selvityttämään asiaa. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä vaivaan oikeanlaisen hoidon. Bakteerivaginoosiin ja hiivatulehdukseen myydään apteekissa myös ilman reseptiä ostettavia lääkkeitä. Kun oireita on ensimmäistä kertaa, kannattaa kuitenkin aina käydä lääkärin vastaanotolla.

Kannattaa myös muistaa, että liiallinen pesu ja pesuaineiden käyttö voi ärsyttää alapään limakalvoja. Vettä ei myöskään kannata suihkuttaa suoraan emättimeen. Emätin puhdistaa itseään muun muassa valkovuodon avulla. Liian tiheät pesut voivat häiritä emättimen normaalia bakteerikantaa. Vesipesu kerran päiväsää riittää hyvin ja jos käyttää pesuaneita, niiden pH:n tulisi olla alle 7.

Oliko vastauksesta hyötyä?