Rytmi

Lost Society – intohimona metallimusiikki

Lost Society – intohimona metallimusiikki

Fressis tapasi syksyisessä Jyväskylässä Lost Society -bändin laulaja-kitaristi Samy Elbannan.

 • Bändille kuuluu hyvää. Ollaan tammikuun alusta tähän päivään asti rundattu silleen, ettei ole voinut sopia tähän ainakaan lomaa hirveesti. Aloitettiin vuosi kuuden viikon kiertueella Exodus-bändin lämppärinä Euroopassa, sen jälkeen startattiin Suomen rundi, samaan aikaan lähdettiin Japaniin parille keikalle, Venäjälle parille keikalle, siitä alkoi saman tien festarikesä. Nyt ollaan kotikylässä Jyväskylässä juhlistamassa tätä kulunutta vuotta. Hieno fiilis.

 

 • Saksassa on aina hyvä meininki, koska siellä on niin pitkä historia metalligenren kanssa. Samoin Ranskassa on ollut hulluimpia keikkoja joita olemme ikinä vetäneet. Siellä jengillä lähtee riehuminen ihan käsistä, menevät musasta hulluiksi. Samoin kuin Puolassa. Ne ovat pari Euroopan mestaa jotka ovat jääneet erityisesti mieleen. Sitten Japani on ihan eri kastissa. Se on ihan jäätävää menoa, koska jengillä on niin kova intohimo musiikkiin. Jengi tulee keikalle ja on täysillä mukana, ilman suomalaista ujoutta tai saksalaista kaljanjuomista. Japanilainen tulee keikalle, laittaa bleiserin narikkaan, riehuu ja sekoilee musiikin mukana ja sitten lähtee rauhassa kotiinsa. Siistiä.

 

 • Japaniin liittyy pitkä yhteinen taival suomimetallin kanssa. Children Of Bodom, HIM, Nightwish… moni suomalainen breikkasi siellä isosti ja moni japanilainen pitää suomalaisuutta nyt laadun takeena. Mahtavaa on ollut olla todistamassa heille että ehkä mekin olemme ihan hyviä. Osa parhaista keikoistamme on ollut Japanissa ja palaamme sinne varmasti.

 

Koulu ja työ

 

 • Tämä homma on sellaista, että pitää itse päättää mitä haluaa eli koulun ja tämän rundaamisen pystyy yhdistämään jos haluaa. Eli pystyy tekemään molempia samaan aikaan. Olin lukion ykkösellä kun meillä kunnolla alkoi tämä kiertäminen. Tuli kaksi Euroopan kiertuetta ja Japanin matkat kun olin vielä lukiossa. Kyllä sen pystyy halutessaan yhdistämään. Ja tietysti mulle musiikki on ykkönen eikä koulutus kiinnosta yhtä paljon kuin musiikki. Tein sellaisen lupauksen että kyllä mä ton lukion hoidan loppuun. Ja sen lupauksen olen pystynyt pitämään. Lukion jälkeen lähden puhtaalla omallatunnolla eteenpäin tän musahomman kanssa. Musiikki on ammattini, olen kokopäiväinen biisinikkari, Samy nauraa.

 

lostsociety2016anetti

 

Musiikki on intohimomme

 

 • Jengille on tullut tässä vaiheessa selväksi että mehän vedetään keikat ihan vesiselvinä. Kaikki bailaamiset jotka kuuluvat keikan jälkeiseen osastoon, kukin tekee miten parhaaksi näkee. Jos edellinen keikka loppuu vaikka yhdeltä yöllä ja pitää herätä kahdeksalta aamulla matkustaakseen seuraavaan paikkaan, on tehtävä ratkaisu, bilettääkö vai lepääkö. Meillä on se käytäntö että vaikka juhlisitkin, aamulla on oltava sovittuun aikaan ylhäällä ja keikka on hoidettava hyvin. Tähän saakka se on toiminut. Olemme sopineet keskenämme jätkien kanssa että hommat hoidetaan aina kunnolla. Musiikki on se jota haluamme tehdä. Se on se meidän intohimo, emmekä anna minkään tuollaisen ulkopuolisen jutun kuten päihteiden tuhota tätä. Sitäkin puolta on nähty jo ihan riittävästi.

 

Esikuvat, rässimetalli ja oma tyyli

 • Musiikillinen ykkösesikuva mulle tulee aina olemaan Iron Maiden. Se oli bändi joka sai minut päättämään että alan soittaa musaa. Kuulin ihan junnuna Number Of The Beast –levyn alusta loppuun ja se oli sellainen käännekohta elämässä. Tajusin että noinkin voi tehdä. Siitä se puhtaasti lähti.

 

 • Suomen bändeistä isoimpana on mulle ollut Children Of Bodom. Siitä tuli se raskas meininki. Iron Maidenista tuli iisimpi metalli ja Bodomista raskaampi puoli. Mainittakoon myös Megadeth, jonka meininki toi mut tohon thrash-skeneen. Kuulin junnuna jotain Rust In Peace –levyn biisejä ja aloin tutustua bändiin. Olin sitten että täähän on siisti skene, aletaan tekeen tätäkin.

 

 • Tuossa kolme sellaista bändiä jotka nyt nopeesti ajateltuna tulevat tärkeinä mieleen.

 

 • Thrashmetalli on jo yli 30 vuotta vanha genre. Kun eka levymme tuli ulos, puhuttiin paljon että soitamme ”old school thrash metalia”. Vuosien varrella on tullut huomattua sekin, että tavallaan tuossa ”rässi”-genressä on jo kaikki tehty niin hyvin kuin mahdollista. Emme lähde siis pelkästään seuraamaan sitä tyyliä vaan haluamme tuoda mukaan omia juttujamme. Uusin levymme Braindead ja kaikki mitä tulee tämän jälkeen, viestittää jengille sitä että turha on tehdä uudestaan sitä mitä on tehty jo miljoona kertaa. En sano että kaksi ekaa levyämme olisivat jotain ”rip offeja” ja muiden matkimista, mutta mun mielestä on siistiä jos jotkut bändit uskaltavat uudistaa genreä ja koko juttua ja soundia. En itse diggaa siitä että joku julkaisee debyyttialbuminsa tavallaan uudestaan ja uudestaan.

 

Paras kehu muusikolle

 

 • Yksi siisteimpiä asioita lyhyen urani aikana on ollut että kun meiltä tuli eka ja toka levy niin alkoi huomaamaan että Suomessa alko pomppaamaan hoodeista tosi paljon uusia bändejä ja kaikki oli jotain 13-16–vuotiaita, jotka mainitsivat Lost Society vaikutteenaan. Ja ne tyypit ei ikinä kelanneet että thrashmetallilla voisi tehdä mitään koska se on niin marginaalimusiikkia. Mutta sitte kun meidän levyn myötä pomppasimme nopeasti pinnalle, nekin tyypit huomasivat että tälläkin musiikilla voi pärjätä. Se on ollut siistein juttu ja paras kehu minkä muusikolle voi sanoa, että joku on inspiroitunut niin paljon että ne ovat alkaneet itse soittaan.

 

Vinyyli on siistein muoto

 

 • Musiikin myyminen on hankalaa nykyään ja siihen liittyen minusta tähän tyyliin liittyy se, että levy pitää julkaista myös vinyylinä. Se on siistein muoto musiikista. Siinä sä saat kokea parhaimman äänenlaadun, mutta myös sen kansitaiteen ja kaikki ne ”shitit” mitä on kansien sisällä. Se on muoto josta pidämme kiinni.

 

 • Festarikesä on ollut kiireinen. Olemme päässeet maihin joissa emme ole olleet pitkään aikaan tai koskaan. Paras tapa juhlistaa tätä kesää on vetää kova show kotikylässä Jyväskylässä. Siellä on aina oma fiiliksensä.  Tietenkin se on myös vähän jänskää kun yleisössä on tuttuja. Mutta vedetään paras show ikinä. Se on siinä.

Haastattelu: Sami Ruokangas

Kuvat: Nuclear Blast, Rock Around The Blog

Sam Elbanna #lostsociety #thrashmetal #summer2016 #ssy #fressis #rockaroundtheblog #waterxfest

A photo posted by Sami Ruokangas (@rockaroundtblog) on

Kysymys & vastaus

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot, että olet epävarma painostasi ja asiasta puhuminen jollekin tuntuu vaikealta. Hienoa, että rohkaistuit laittamaan meille viestiä!

Yleisesti suositellaan, että nuori liikkuisi vähintään tunnin päivässä ja sinullahan liikettä näyttäisi tulevan päivittäin ja monipuolisesti. Joukkuevoimistelu onkin fyysisesti vaativa laji ja on tosi hyvä, että sen rinnalla liikkumiseesi sisältyy koululiikuntaa ja kevyttä liikettä, kuten koulumatkat kävellen.

Pohdit kysymyksessäsi, että pitäisikö sinun huolestua painostasi. Sinun ei missään nimessä tarvitse olla huolissaan eikä sinulla ole tarvetta ryhtyä laihduttamaan. Tärkeää on huolehtia, että liikkumisen ja urheilun lisäksi saat riittävästi ja monipuolisesti perusruokaa ja lepoa. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän keho tarvitsee ravintoa ja rakennusaineita. Kun syö riittävästi ja monipuolisesti, niin kroppa jaksaa, eikä painosta tarvitse olla huolissaan. Myös keho ja mieli rasittuu päivän aikana, oli se sitten treeniä tai normi koulupäivä. Siksi onkin hyvä muistaa, että aikaa jäisi myös ihan vaan olemiselle ja riittäville yöunille.

Urheilijan terveellisistä elintavoista ja ravitsemuksesta voit lukaista Terve urheilija -sivuilta tai voimisteluliiton sivuilta. Jos tuntuu, että ajatukset pyörivät liikaa painon ympärillä, niin siitä on hyvä mennä juttelemaan vaikka kouluterveydenhoitajalle.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Nopea hengästyminen voi johtua pelkästään siitä, että on harrastanut vähän liikuntaa ja kunto on huono. Minkälaiset ovat sinun liikuntatottumuksesi? Jos et pahemmin harrasta liikuntaa tai aktiivisuutesi on muutenkin vähäistä, voi hengästyminen johtua siis huonosta kunnosta. Jos näin on, kannustan sinua pohtimaan ja etsimään itsellesi mieluisia tapoja liikkua, ja lisätä aktiivisuutta päiviisi pikkuhiljaa, niin kuntokin kasvaa 😊 Fressiksen Liike-kanavalta voit käydä hakemassa vinkkejä liikuntaan.

Jos nopea hengästyminen on sinulle uutta ja tullut yhtäkkiä, tai koet vähäisessäkin rasituksessa kovaa hengenahdistusta, kannattaa asiaa ehkä käydä selvittelemässä lääkärin vastaanotolla.

Kysyit myös, oletko ylipainoinen. Et kuitenkaan kerro ikääsi. Nuorilla etenkin murrosiässä keho on vielä muuttuvassa tilassa. Nuorille onkin vaikea asettaa mitään tarkkaa normaalipainoa, kun pituuden ja painon suhde on vasta tasoittumassa. Pelkästään mittojesi perusteella eli painoindeksisi mukaan kyseessä on lievä ylipaino. Mittarit ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, eivätkä yleensä kerro esimerkiksi hyvinvoinnista mitään. Pieni pyöreys ei ole haitallista, ja vaakaa parempi mittari on aina oma hyvinvointi ja jaksaminen sekä se, että viihtyy kehossaan. Normaalin kasvun ja kehityksen sekä yleisen hyvinvointisi kannalta sinun kannattaa vaa’an lukemien seuraamisen sijaan panostaa terveelliseen ja säännölliseen syömiseen, riittävään aktiivisuuteen ja liikuntaan sekä hyvään nukkumiseen.😉

Kivaa loppuvuotta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuulostaapa ikävältä tilanteelta. Murrosiässä joskus ihan kasvuun ja kehitykseen liittyvät tekijät voivat vaikuttaa uneen. Mutta kuten arvelit, myös stressi voi olla nukahtamisvaikeuksien takana. Myös positiivinen stressi ja positiivisetkin ajatukset voivat joskus pitää hereillä. Tähän voisi auttaa, että juttelet ennen nukkumaan menoa vanhempiesi kanssa päivän asioista, niin positiivisista kuin stressaavista asioista, jotta saat ne pois mielen päältä 😊

Uni on erittäin tärkeää kasvun ja kehityksen kannalta. Lyhytaikaiset univaikeudet ovat kuitenkin tavallisia ja on ihan normaalia, jos nukahtaminen joskus viivästyy. Useimmiten muutamien huonosti nukuttujen öiden jälkeen uni tulee jo helpommin. Jos nukahtamisvaikeutesi toistuvat useina iltoina viikossa ja tilanne jatkuu pidempään, kannattaa sinun kertoa siitä vanhemmillesi ja voisitte olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan.

Tsemppiä, ja toivottavasti saat pian helpommin unen päästä kiinni!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos viestistäsi!

Pohdit ilmeisesti syitä kuvailemillesi oireille. Jatkuva levottomuus ja unen puute voivat olla merkkejä stressistä. Stressi voi vaikuttaa ruokahaluun ja yksi stressin aiheuttamista fyysisistä oireista on hikoilu. Minkälainen sinun tilanteesi on, koetko että sinulla on stressiä tai huolia?

Hikoilu on kuitenkin myös ihan täysin normaali ilmiö, ja jotkut hikoilevat luonnostaan enemmän kuin toiset. Jatkuva nälkä voi myös johtua yksinkertaisesti siitä, että säännöllinenkin ruoka on yksipuolista tai ravintoköyhää. Syöthän monipuolisesti, terveellisesti ja riittävästi?

On hankala arvioida tilannettasi tietämättä arjestasi, elintavoistasi tai terveydentilastasi enempää. Jatkuva levottomuus ja huono nukkuminen ovat kuitenkin asioita, jotka on syytä selvittää. Jos olet koululainen tai opiskelija, kouluterveydenhuollosta saat helpoiten tukea.

Voisit tutustua myös Sekasin-chattiin. Siellä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset, jotka välittävät sinusta ja siitä mitä sinulle kuuluu.

Tsemppiä loppusyksyyn!

Fressis

Kesätyömme Fressiksellä

Kesätyön aloitus ja Fressikseen tutustuminen  Olemme työskennelleet Fressiksellä kaksi viikkoa, ja kesätyöjaksomme on nyt päättynyt. Pääsimme tutustumaan uusiin ihmisiin ja teimme monipuolisia työtehtäviä eri työkavereiden kanssa. Kahtena ensimmäisenä työpäivänä olimme toimistolla Helsingin Unioninkadulla. Ensimmäiset päivät olivat suurimmaksi osaksi tutustumista työkavereihin ja perehtymistä työtehtäviin, joita teimme paljon myös etätyöskentelynä. Ekojen päivien aikana teimme haastattelukysymyksiä liittyen syöpään sekä suunnittelimme sisällön tuottamista Instagramiin. Kolmannesta työpäivästä lähtien […]

Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

9-vuotiaan unentarve on vuorokaudessa noin kymmenen tuntia, mutta yksilölliset vaihtelut voivat olla suuria. Lapsi tarvitsee kuitenkin riittävästi unta kehittyäkseen ja kasvaakseen. Myös aivot tarvitsevat unta levätäkseen ja palautuakseen viriketulvasta.

Liikkua tulisi vähintään 1,5-2 tuntia päivässä. Liikunta voi olla muutakin kuin urheiluharrastus, esim. leikkimistä, koulumatkojen kävelyä tai pyöräilyä sekä pihahöntsäilyä. Puolet tuosta 1,5-2 tunnista tulisi kuitenkin olla reipasta liikkumista, eli sellaista missä hengästyy edes jonkin verran.

Kivaa kesän odotusta!

Fressis