NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Sähkötupakka

Lopettaako sähkötupakan käyttäminen kasvuni?

Lopettaako sähkötupakka kasvun? Olen käyttänyt sähkötupakkaa jo viikon ja aloin miettiä lopettaako se kasvun.

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Hienoa, että pohdit sähkötupakan käytön vaikutuksia kasvuusi. Sähkötupakan käyttämisellä on tosiaankin monia haitallisia vaikutuksia, minkä vuoksi sitä ei kannata käyttää.

Vastauksestasi ei käy ilmi, mitä tarkalleen tarkoitat ”kasvulla”, mutta vastaan sinulle nyt pituuskasvun näkökulmasta. Tupakoinnin kohdalla tiedetään, että se voi vaikuttaa haitallisesti pituuskasvuun. Sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksista ei kuitenkaan ole olemassa vielä samanlaista tutkimustietoa. Valitettavasti en siis pysty antamaan tämän tarkempaa vastausta kysymykseesi. Useimmat sähkötupakan käytön lyhyellä aikavälillä ilmenevät terveyshaitat ovat samoja kuin tupakoinnissa: mm. hengitysteiden ärsytysoireet ja yskä. Lisäksi sähkötupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa mm. riippuvuutta ja on erityisen haitallista kehittyvän nuoren aivoille.

Sähkötupakan käyttö on kohdallasi ollut vielä lyhytaikaista, joten mitään sen pysyvämpiä haittoja siitä ei liene sinulle aiheutunut, eikä käyttö varmastikaan ole ”lopettanut kasvuasi”. Jos lopetat käytön tähän, vältyt pysyvämpien haittojen ilmenemiseltä jatkossakin. Käytön lopettaminen on sitä helpompaa, mitä aikaisemmassa vaiheessa sen tekee. Sähkötupakan sekä nikotiinin haitoista voit lukea lisää tietopankistamme.

Pituuskasvun ja murrosiän kehityksen eteneminen muutenkin on hyvin yksilöllistä. Murrosiän kehityksen vaihe vaikuttaa oleellisesti kasvunopeuteen ja siihen, kuinka paljon kasvua vielä on mahdollisesti jäljellä. Mikäli sinua vielä mietityttävät pituuskasvuun ja muuhun kehitykseen liittyvät asiat, suosittelen keskustelemaan niistä rohkeasti esimerkiksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?