Tupakka
Nimimerkki: terva
Ikä: 13-15v

Tupakoinnin lopettaminen ja keuhkot

Kun lopettaa tupakoinnin kun on polttanut 10 vuotta 20kpl päivässä eikä tule yskää missään vaiheessa–>edes vuosia myöhemmin,onko terva yms. syöpää aiheuttavat aineet jääneet keuhkoihin? Jos on tullut pieni yskä (esim. 3päivää kestänyt) voiko keuhkot olla parantuneet siinä ajassa/tunkeneet tervan yms aineet pois keuhkoista?

Olet ilmeisesti lopettanut tupakoinnin. Se on hieno päätös – onnittelut!

Tupakoinnin lopettamisella on valtavat terveyshyödyt. Kun tupakoinnin lopettaa, elimistö alkaa heti korjata tupakasta aiheutuneita vaurioita ja elimistössä tapahtuu paljon positiivisia muutoksia. Oheisella videolla on listattu muutamia tupakoinnin lopettamisesta koituvia hyötyjä.

 

Tupakoidessa terva muodostaa sitkeän kerroksen limakalvoille keuhkoputkissa ja -rakkuloissa. Lähes kaikki tupakoitsijat kärsivät tupakkayskästä, joka johtuu keuhkoputkien ärsytystilasta, kroonisesta keuhkoputkitulehduksesta.

Tupakoinnin lopettamisesta seuraa usein myös yskää, joka helpottaa kun lopettamisesta kuluu aikaa. Tämä yskä on merkki siitä, että keuhkot alkavat puhdistua ja niistä alkaa nousta limaa. Keuhkojen värekarvat alkavat toimia ja ne poistavat keuhkoihin muodostunutta tulehdusmassaa. Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi noin 2-3 kuukaudessa.

Valitettavasti tupakointi voi aiheuttaa pysyviä muutoksia elimistössä. Tähän vaikuttaa se, kuinka kauan ja kuinka paljon on tupakoinut. Siksi on sitä parempi, mitä aiemmin lopettaa. Lopettaminen kannattaa kuitenkin aina riippumatta iästä tai tupakointihistoriasta. Jos on yskää ja se jatkuu pitkään (pari viikkoa tai kauemmin), on hyvä käydä lääkärissä. Samoin, jos huolettaa muuten tupakoinnin vaikutukset terveyteen, on hyvä käydä lääkärissä keskustelemassa ja selvittämässä asiaa.

Oliko vastauksesta hyötyä?