Alkoholi

Lloyd Libiso: ”Juomisen lopettaminen on ollut elämäni kirkkaasti paras päätös”

Lloyd Libiso, 29, on toimittaja, tuottaja, käsikirjoittaja ja radiojuontaja. Hän on ollut nyt yli vuoden juomatta alkoholia.

Lloyd Libiso: ”Juomisen lopettaminen on ollut elämäni kirkkaasti paras päätös”

“Joulukuussa 2021 koin tervettä ylpeyttä, kun olin tehnyt valtavasti töitä. Olin työparini Aleksi Rantamaan kanssa juontanut ensimmäistä kertaa Linnan juhlien Sohvabileitä.

Kun itsenäisyyspäivänä lähetyksen jälkeen ajelin kotiin päin, minulla oli älyttömän hyvä olo. Olin tehnyt jotain, mistä olin aina unelmoinut. Mietin, mitä uutta haluaisin kokea ja saavuttaa ensi vuonna.

Tajusin, että jos jatkossakin haluan olla ahkera, en voi enää ryypätä entiseen malliin. Tulevaisuus uusien työjuttujen parissa näytti paljon positiivisemmalta kuin tulevaisuus viinan kanssa. Runsaasta juomisesta oli tullut minulle tapa, eikä niin hyvä tapa.

Etsinnässä uusi minä

Juhlissa minun piti aina vetää täysillä. Sitä oli jatkunut siitä asti, kun aloitin juomisen 14–15-vuotiaana.

Aluksi pohdin, pystynkö edes juomattomuuteen. Kuka olen, jos en dokaa ja bailaa? Minun on pitänyt löytää uusi minä. Olen aiemmin ollut juomisessa porukan kapellimestari. Nyt olen joutunut miettimään uudelleen sosiaalista asemaani, mutta se on ollut myös todella tervettä. Jotkut muut saavat olla niitä ”kärkiryyppääjiä”, Katri Ylisen termiä lainatakseni.

Olin ihan loppu. Juominen ei antanut minulle enää mitään. Tuntui, että olin jo kokenut kaikki mahdolliset juhlat. Pyörin kuin luupissa, joka päätyi aina siihen, että minulla oli huono olo.

Julkisesti raitis

Joulukuussa 2022 televisiosta tuli ulos kesällä kuvattu jakso ohjelmastani Rantamaa & Libiso – Retkikunta Jäämerelle. Kerron siinä, että olen seitsemän kuukautta aiemmin lopettanut juomisen. Julkinen kertominen tuntui hurjalta, mutta myös hyvältä. Minun ei enää tarvinnut kantaa salaisuutta.

Olin toki jo aiemmin pikkuhiljaa kertonut absolutismistani lähipiirilleni ja osalle ystävistäni. Muiden suhtautuminen päätökseeni on ollut kannustavaa. Osa lähipiiristäni on ollut jopa huojentunut, että vihdoin tein tämän. Osa on yrittänyt jo aiemmin vihjailla minulle juomisen vähentämisestä, mutta en ole silloin ollut vielä valmis, ja olen vain sivuuttanut tilanteet.

En ole kaikissa tilanteissa jaksanut kertoa, että olen raitistunut ja että alkoholi on ollut minulle aiemmin ongelma. Minulla on ollut juhlissa paljon hyviä ”tekosyitä”, miksi en ole juonut alkoholia. Pystyin aina vetoamaan työkiireisiin tai siihen, että olin liikkeellä autolla.

En ole halunnut lipsua

Nyt olen ollut yli vuoden raittiina, ja haastavin osuus on siis takana. Olen ehtinyt kokea kaikki juhlapyhät ensimmäistä kertaa selvinpäin, ja joululoman ja uudenvuoden jo kaksi kertaa. Sanotaan, että elämänmuutoksissa ensimmäinen vuosi on vaikein.

Raittius on minulle niin tärkeä juttu, että varjelen sitä kaikin tavoin. En esimerkiksi viivy joissakin tilaisuuksissa kauhean myöhään. Minulla ei ole ollut halua lipsua, sillä olen tahtonut elämänmuutosta niin paljon.

Kun pohdiskelin juomisen lopettamista, mietin myös nuuskan poisjättämistä. Alkoholi oli kuitenkin minulle niin iso ongelma, että päätin, että yksi askel kerrallaan. Nuuskan poisjättäminen on toivottavasti vuorossa seuraavaksi.

Juomisen sijaan…

Tapaan nykyisin ystäviäni jopa useammin kuin aiemmin. Elämässäni on ollut myös kavereita, joiden kanssa minulla ei ole ollut oikeastaan muuta yhteistä kuin ryyppääminen. Heitä ei nyt tule oikein nähtyä, kun en enää pyöri kuppiloissa.

Nykyisin minun on helpompi suunnitella etukäteen, mitä teen vaikka lauantaina aamupäivällä tai sunnuntai-iltapäivänä, kun en enää vietä viikonloppuja radalla ja nuku myöhään krapulassa. Minulla on enemmän aikaa ja virtaa sosiaalisille suhteille. Ryyppyiltaan uppoavilla rahoilla voi vaikka syödä Suomen parhaissa ravintoloissa.

Olen käyttänyt vapautuneen ajan itseni hoitamiseen. Käyn läpi syitä, miksi minun piti aiemmin juoda niin paljon. Olen myös esimerkiksi soittanut ihmisille, joille en ole voinut aiemmin soittaa, koska he eivät halua saada kännipuheluita.

Käyn edelleen festareilla

Rankan juomisen mukanaan tuoma ahdistus ja alavire ovat jääneet pois. Minulla on terveempi ja vahvempi olo. Elämänhallintani on parempaa, kun olen oikeasti itseni ohjaksissa vuoden jokaisena päivänä.

Alkoholin lopettaminen tuntuu etukäteen suuremmalta jutulta kuin mitä se lopulta on. Vaikka ryyppääminen jää pois, jäljelle jää vielä paljon kivaa tekemistä.

Yksi kaverini kysyi, mitä sitten teen kesällä festareilla, kun en voi ryypätä. Vastasin, että voin nauttia festareilla hyvästä musiikista, ruoasta ja seurasta. Ihmisten on myös paljon mukavampi lähestyä minua, kun olen selvinpäin ja minulla on virtaa jutella.

Takana: paras työvuosi!

Kuvasin nyt vuoden sisällä kolme televisio-ohjelmaa, tein Suomen kahdeksanneksi kuunnelluinta podcastia Inttistooreja, hostasin prime time -radiota valtakunnallisessa verkossa YleX:llä ja juonsin Provinssirockin päälavan lauantaina. Ne ovat kaikki ihan mielettömiä asioita! Juomisen lopettaminen oli tähänastisen elämäni kirkkaasti paras päätös.

Olen päässyt tekemään hienoja juttuja, koska olen periksiantamaton ja määrätietoinen. Uskon todella vahvasti omaan tekemiseeni. Arvostan myös muita ihmisiä enkä välitä heidän taustoistaan. Kaikki ihmiset ovat minulle samalla viivalla.

Jos haluaa menestyä, pitää olla avarakatseinen ja rohkea. Täytyy olla myös valmis tekemään hommia ja pyrkiä tekemään ne hyvin. Olen äärimmäisen kiitollinen työstäni, ystävistäni, läheisistäni ja diggareistani.”

 

Teksti Elisa Helenius, kuva YLE

Katso myös

Kysymys
AlkoholiLopettamisen tukiNikotiinituotteetRuokaTupakka
Nimimerkki: VainottuSauhuttelija
Ikä: Yli 18v
Jos lopetan tupakoinnin, niin voinko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Jos lopetan tupakoinnin, niin saanko hyvällä omallatunnolla aloittaa alkoholinkäytön ja herkuttelun? Tupakka on perseestä ja haluaisin lopettaa, mutta kaikesta valistuksesta ja moralisoinnista olen saanut...
Fressis

Hei,

Kiitos viestistäsi! Tulkitsen viestisi sävystä, että olet närkästynyt saamaasi ja kokemaasi terveysvalistukseen. En tiedä liittyykö tämä yleisesti terveysvalistukseen, vai juuri meidän, eli Syöpäjärjestöjen välittämään valistukseen. Olet kokenut niin, että vain savuttomuus olisi tärkeää, ja kaikki muu terveyskäyttäytyminen toissijaista oman terveytesi ja kansanterveyden sekä siihen liittyvien taloudellisten kulujen näkökulmasta. Voin ottaa kantaa tähän vain meidän näkökulmastamme.

Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen toimintaan liittyvä viestintä- ja vaikuttamistyö tähtää siihen, että vähennetään kansalaisten riskiä sairastua syöpään ja syövän aiheuttamia haittoja. Tämän työn taustalla ovat eurooppalaiset syöväntorjuntaohjeistukset. Näissä ohjeistuksissa keskitytään toimiin, joilla yksilöt voivat omalta osaltaan pienentää syöpäriskiä. Ohjeistusten taustalla on tutkittu tieto siitä, millaiset elintavat vaikuttavat syöpäriskiin.

Tutkimusten perusteella tiedetään, että tupakointi on eniten syöpäriskiä lisäävä elintapa. Siksi Syöpäjärjestöjen yksi tärkeimmistä terveyden edistämisen tavoitteista on aina ollut tupakkatuotteiden käytön lopettaminen ja aloittamisen ehkäiseminen, sekä siihen liittyvä valistustyö. Tupakoinnin haittojen lisäksi huomiota kiinnitetään myös muihin tupakka- ja nikotiinituotteisiin, kuten nuuskan, nikotiinipussien, sähkösavukkeiden ja passiivisen tupakoinnin aiheuttamiin haittoihin. Syöpäriskiin vaikuttavat myös muut elintavat, kuten ravintovalinnat, alkoholinkulutus, liikkuminen, painonhallinta, auringon UV-säteilyltä suojautuminen (ihosyöpä) sekä seksitaudeilta suojautuminen (HP-viruksen aiheuttamat syövät). Myös nämä aiheet ovat siis painopistealueitamme terveysviestinnässämme.

Emme siis ole sitä mieltä, että vain savuttomuus on tie terveeseen elämään, vaikka tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy ja niiden lopettamisen tuki onkin yksi painopisteistämme. Oleellista on se, että kansalaisilla on tietoa siitä, miten omilla elintavoilla ja valinnoilla voi vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja terveyteen, ja sen säilymiseen kokonaisvaltaisesti.

Viestistäsi käy ilmi, että haluat lopettaa tupakoinnin. On erittäin hieno asia, että olet motivoitunut lopettamaan, ja kannustankin sinua lämpimästi siihen. Lopettamisella on lukuisia erilaisia lyhyen ja pidemmän aikavälin hyötyjä. Muut terveelliset elintavat auttavat sinua lopettamisessa: se on siis helpompaa, jos liikut, lepäät ja syöt terveyttäsi tukevalla tavalla. Lopettamisen tueksi kannattaa hakea tietoa lopettamisesta ja tukea siihen verkosta sekä tarvittaessa terveydenhuollon ammattilaiselta esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Lisää tietoa ja vinkkejä lopettamiseen löydät täältä. Myös maksuton Erovirasto –sovellus auttaa sinua lopettamisessa 30 päivän ajan.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
AlkoholiNikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Rosy
Ikä: 13-15v
Kertooko terveydenhoitaja vapen ja alkoholin käytöstä vanhemmille? Hei! Oon ysiluokkalla ja meillä on tulossa terveystarkastukset. Jos kerron terkkarille vapen ja alkoholin käytöstä/kokeilusta kertooko terkkari vanhemmille?
Fressis

Moi Rosy!

Kiitos viestistäsi! Monia jännittää kouluterveystarkastukset ja se, mitä niissä uskaltaa kertoa. Ymmärrän siis hyvin huolen, etkä ole pohdintasi kanssa yksin. Terveydenhoitajan tarkoitus on kuitenkin seurata sinun kasvua, kehitystä ja hyvinvointiasi, eli pitää sinusta huolta. Ei siis käräyttää sinua vanhemmille päihteiden käytöstä. Voit siis olla sen suhteen huoletta 😊

Yhdeksännen luokan terveystarkastukseen kuuluu tosiaan olennaisena osana päihteistä keskustelu. Päihteet, kuten alkoholi ja vape, ovat kuitenkin yksi yleisimmistä nuorten terveyttä vaarantavista tekijöistä. Voit lukea haitoista lisää näistä artikkeleista sähkösavukkeen haitat ja alkoholin terveyshaitat. Päihteistä keskustelu voi tuntua jännittävältä, mutta se ei todellakaan ole turhaa! Keskustelun tarkoitus on havaita mahdollisimman varhain riskejä, huolta herättäviä asioita sekä tuen tarpeita. Voi olla, että saat terveydenhoitajalta uusia ajatuksia liittyen päihteiden käyttöön ja voit myös kysyä häneltä asioista, jotka sinua mietityttävät niihin liittyen.

Alaikäisen päihteiden käyttö on aina huolestuttavaa. Jos tilanteesi on kuitenkin muuten vakaa, eikä havaita esim. selkeästi elämää ja opiskelua haittaavia muitakin huolestuttavia asioita (kuten riskikäyttäytymistä, paljon poissaoloja jn.e), ensisijaisesti terveydenhoitaja pyrkii varmasti ohjaamaan, neuvomaan ja keskustelemaan asiasta vain sinun kanssasi. Silloin kun arvioidaan, että olet kykenevä päättämään omista asioistasi, tarvitaan sinun suostumuksesi siihen, että vanhempiin voidaan olla yhteydessä ja antaa heille tietoja asiasta.

Rohkaisisin sinua siis puhumaan rehellisesti päihdekokeiluista terkkarille ja miettimään muutenkin, mitä hyötyä vape tai alkoholi tuo sinulle. Olisiko olemassa jotain toisia, hyvinvointiasi tukevia tapoja saada näitä samoja etuja/fiiliksiä/kokemuksia?

Mukavaa joulunodotusta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Alkoholi

Alkoholittomuuden top4 -hyödyt

Alkoholittomuus on fiksu valinta. Sekä keho että mieli voivat paremmin ilman alkoholia.