Seksi
Nimimerkki: Nx

Liittyvätkö vatsakipuni kuukautiskiertoon?

Miltä ovulaatiokipu tai kuukautiskipu tuntuu? Minulla ei ole ollut kovinkaan paljoa normaaleja kuukautisia, ja ne harvat eivät tuntuneet yhtään miltään. Yleensä on ollut lääkkeillä saadut menkat(syömishäiriön takia) joista ei myöskään tullut mitään oireita, ja nyt odottelen ekoja luonnollisia menkkoja vuosikausiin. Pillerien lopetuksesta on suunnilleen kuukausi. Valkovuoto on ollut nelisen päivää tosi limaisenvenyvää ja runsaampaa kuin yleensä. Lisäksi kahtena viime iltana/yönä alavatsaan on sattunut ja on ollut niin huono olo että miltei oksensin. Liittyvätkö oireet johonkin kuukautiskierron vaiheeseen? Pitääkö tämmöistä oikeasti kestää joka kuukausi jos haluaa menkat luonnolliseen tapaan? Mistä merkeistä tiedän milloin kuukautisvuoto nykyään tulee, kun olen tottunut katsomaan kalenteria/pilleriliuskaa? Mistä tiedän milloin voi käyttää vaaleita housuja turvallisesti?

Hei,

Sinulla on kysymyksiä liittyen kuukautiskiertoon. Ensinnäkin kivuista. Sekä ovulaatiokipu että kuukautisvuotoon liittyvät kivut ovat hyvin vaihtelevia niin esiintyvyydeltään kuin voimakkuudeltaan ja luonteeltaan. Kivut voivat myös vaihdella kiertojen välillä. Ehkä yleisimpiä kivun luonteen kuvailuun käytetyistä termeistä on krampit ja kouristukset, jotka voivat myös säteillä alavatsalta esimerkiksi selkään tai reisiin. Ovulaatiokipua monet kuvaavat nipistelyksi tai vihlonnaksi. Kivun kokemukset ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä eikä myöskään pahoinvointi ole mitenkään tavaton oire. Monet raportoivat valkovuodon koostumuksen muutoksia eri kierron vaiheissa. Pidän siis hyvinkin mahdollisena, että kuvaamasi oireet voivat liittyä kuukautiskiertoon. Etenkin mikäli ne toistuvat syklisesti kuukausittain.

Kysyt pitääkö näitä oireita kestää joka kuukausi, jos haluaa niin sanotusti luonnolliset menkat. Se on hyvin paljon mahdollista. Toki oireet voivat muuttua iän myötä jonkin verran. Onkin aika yleistä, että kivuliaiden ja/tai runsaiden tai muuten hankalien kuukautisoireiden hoitoon aloitetaan hormonaalinen ehkäisyvalmiste (myös ilman, että on varsinaista raskauden ehkäisyn tarvetta). Epäsäännöllisestä kuukautiskierrosta voi olla vaikea ennustaa vuotojen alkamista. Ehkä voisit kirjata oireitasi ja vuotojen esiintymiset ylös ja yrittää hahmottaa, onko jotain toistuvia ennusmerkkejä. Vaaleat housut kannattanee ajoittaa vuotojen päättymisen jälkeisiin päiviin ja viikkoihin.

Jos epäsäännöllinen kierto ja kivut stressaavat, ehdotan harkitsemaan palaamista ehkäisyvalmisteen käyttöön, jos siihen ei liittynyt mitään käyttöä estävää pulmaa. Jos haluat jutella aiheesta vielä lisää, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?