Liiku itsellesi hyvä olo ja mieli
Unohda ulkonäköpaineet ja ota liikunnan tavoitteeksi hyvä olo.


1. Puuskutatko aina perässä?
Kasvata kestävyyttä kävellen ja hölkkäillen. Mitä paremmin sydän, keuhkot ja verisuonet kuljettavat happea lihaksille, sitä paremmin jaksat myös arjen askareita. Lue vinkit talvijuoksuun
2. Kuuntele omaa kehoasi!
Joogassa ja pilateksessa liikkeet tehdään hitaasti ja huolella sekä keskitytään myös hengityksen kuuntelemiseen. Kokeile vaikka kotona, harjoitteita löytyy googlaamalla!
Media vääristää kuvaa siitä, miltä meidän pitäisi näyttää. Liikunnan avulla voit oppia arvostamaan kehoasi juuri sellaisena kuin se on: kuinka moneen sillä pystyykään!
3. Koulureppu painaa liikaa…
Kuntosalilla on helppo parantaa lihasvoimaa oman lähtötason ja tavoitteiden mukaan. Aloittelijana et voi tehdä samoja juttuja kuin vuosia salilla käynyt. Tärkeintä on keskittyä omaan tekemiseen. Lue Eka kertaa salille? Näin aloitat kuntosaliharjoittelun
4. Aina rähmällään?
X-, hiihto- ja luisteluhyppy sekä muut erilaiset hyppyvariaatiot kehittävät koordinaatiota, motoriikkaa ja kestävyyttä. Mitä parempi kehon hallintakyky on, sitä todennäköisemmin pysyt pystyssäkin.
5. Mieli maassa?
Liikunta kohentaa mielialaa välittömästi. Pirteän tanssitunnin tai reippaan metsälenkin jälkeen olo voi olla kuin uudesti syntyneellä.
Tiesitkö tämän?
Liikunta on erinomainen tapa purkaa pahaa oloa ja surua. Jo pari kertaa viikossa harrastettu liikunta lievittää tehokkaasti alakuloa. Ilmiötä on selitetty muun muassa sillä, että liikunta lisää mielihyvähormonien, kuten endorfiinien, tuotantoa ja pitoisuutta. Lisäksi liikunta kasvattaa uusia yhteyksiä hermosolujen välille, jolloin negatiivisesta ajattelun kierteestä on helpompi päästä pois.
Liikkumisen pitää tuntua hyvältä koko kehossa ja mielessä. Rasitusvammat viestivät, ettei liikunta ole sopivassa suhteessa oman kehon jaksamiseen. Liikunnaksi riittää vaikka koiran kanssa lenkkeily ja metsäpolulla tehty lihaskuntoharjoittelu, kunhan syke kohoaa ja vähän hikeä nousee pintaan. Tärkeintä on löytää itselleen mieluisia liikuntatapoja.
Teksti Lilli Ollikainen, kuva Istock