RuokaYleinen
Nimimerkki: LoveMyTeeth

Kysymyksiä suun terveydestä

Teen niin että syön aina myöhään iltapalan(tyyliin 21.30)jotta ei tule nälkä yöllä. Jos syön aiemmin en saa unta kun on nälkä. En jaksa odottaa sen jälkeen tarvittavaa 30-60min kun väsyttää vaan imeskelen tai pureskelen xylitolpastillin ja menen sen jälkeen heti hammaspesulle, lankaamaan välit ja kaapimaan kielen. Nyt aloin miettiä, että katkaiseehan pastilli varmasti happohyökkäyksen niin että hampaat ei vahingoitu puhdistuksesta? Kun heti ruuan jälkeenhän ei saisi normaalisti harjata ettei kiille lähde…
Saako xylitolpastilleja imeskellä jos tulee makeanhimo? Vai onko huono juttu jos niitä syö enemmän kuin ruokailujen yhteydessä/onko xylitolpastilleista mahdollista saada yliannostusta jotain ainetta? Montako pastillia päivässä on ok?
Kannattaako hampaat harjata kahdesti vai kolmesti päivässä? Entä lankaus+kielenkaavinta, riittääkö pelkästään iltaisin vai pitäisikö myös aamuisin? Tarvitseeko perusterve ihminen suuvettä(tosin pari reiänalkua on), ja jos tarvitsee niin millainen olisi paras?

Hei ja kiitos hyvistä hammaskysymyksistä!

Kuulostaa siltä, että olet erinomaisesti ottanut suun terveytesi haltuun ja sinulla on paljon tarkkaa tietoa. On totta, että hampaita ei kannata pestä heti ruokailun jälkeen, varsinkaan jos on syönyt jotain tosi hapanta. Jos sinua huolettaa eroosio, niin voit toki yrittää muuttaa iltarutiiniasi niin, että iltapalan ja hampaiden harjauksen välissä olisi edes 15min aikaa. Pastilli toki nopeuttaa happohyökkäyksen loppumista, mutta samoin myös sylki huuhtelee bakteereita ja ruuantähteitä pois suusta. En tietysti neuvo tekemään suositusten vastaisesti, mutta voit ensi kerralla kysyä hammaslääkäriltä, että näkeekö hän merkkejä eroosiosta ja mikäli ei näe, uskoisin että voit turvallisin mielin jatkaa iltarutiiniasi.

Pastillien tasapainoinen nauttiminen on tärkeää enkä suosittele ylittämään päiväannosta, joka on xylitol-pastillista riippuen n. 8-10 pastillia vuorokaudessa. Suuremmat määrät voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Ehkä voisit mieluummin miettiä, että miksi sinulla tulee makean himo? Oletko kenties syönyt hyviä monipuolisia aterioita päivän aikana tai nukkunut tarpeeksi? Xylitol-pastillin nauttiminen aterian jälkeen on oikein hyvä tapa, mutta ei niitä ole tarkoitettu napsittavaksi pakettikaupalla joka päivä. Vaikka pastilleissa käytettävät lisäaineet ovat turvallisia, niin kannattaa silti pyrkiä tasapainoiseen ja terveelliseen ateriarytmiin, jossa mikään yksittäinen asia ei nouse liian suureen rooliin.

Hampaiden mekaaninen puhdistus eli harjaus riittää tutkimusten mukaan kaksi kertaa vuorokaudessa, eikä kolmannesta harjauksesta ole erityistä hyötyä. Liika mekaaninen rasitus voi alkaa sen sijaan jo turhaan kuluttamaan hampaita, joten huolellinen puhdistus kahdesti päivässä riittää. Hammasvälit suositellaan puhdistettavaksi vähintään kerran vuorokaudessa ja kielen kaavinta hellävaraisesti on hyvä lisä siihen. Eli hammasvälien ja kielen puhdistus hampaiden harjauksen yhteydessä iltaisin riittää. Perusterve ihminen ei tarvitse säännöllisesti suuvettä, vaan mekaaninen puhdistus ja hammastahnan sisältämä fluori riittävät hyvään suun terveyteen.

Kertomasi perusteella sinulla on suun terveys oikein hyvällä tolalla!

Aurinkoista kesää sinulle 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?