Seksi
Nimimerkki: Tytsi

Kuukautisten alkamisesta ja pituuskasvusta

Hei!

Mulla on menkat alkanu ja oon täyttäny 13v. Mutta en uskalla kertoa melkoista äidille, pelottaa, hävettää…Mua myös pelottaa , että äiti kertoo kaikille!…. Tunteetkin menevät laidasta laitaan jatkuvasti, välillä itken, vaikken tiedä miksi…

Ihmettelen myös miksi pituuspyrähdys ei ole vielä tullut? Terveydenhoitaja sanoi, että se alkaa vielä, mutta milloin? ?

Ja sit haluaisin tietää myös, että onko itsetyydytystä normaalia, voiko siit olla jotaki haittaa??

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Kerroit, että kuukautisesi ovat alkaneet, mutta et uskalla kertoa niistä äidillesi. Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Kuukautisten alkaminen on kuitenkin luonnollinen osa murrosiän kehitystä, eikä kuukautisissa ole mitään hävettävää. Se on merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti.

Ymmärrän, että asian kertominen äidille saattaa jännittää. Äitisi on kuitenkin käynyt nuoruudessa saman asian läpi ja siten varmasti tietää mistä on kyse. Hän voi varmasti myös vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin. Voit siis ihan huoletta kertoa kuukautisten alkamisesta. Voit myös mainita äidillesi, että et halua kuitenkaan muiden tietävän asiasta, jolloin äitisi ei varmastikaan kerro asiasta eteenpäin.

Viestissäsi kerroit myös, että tunteet tuntuvat menevän sinulla laidasta laitaan. Elämässä on yleensäkin aika tavallista, että tunteet saattavat välillä vaihdella nopeastikin. Mutta erityisesti murrosiän mukanaan tuomien muutosten myötä tällainen tunteiden ”heittely” on ihan luonnollista. Voit lukea lisää aiheesta täältä.

Sinua mietitytti myös pituuskasvusi. Murrosiän alussa pituuskasvu on yleensä hidasta. Murrosiän edetessä pituuskasvu alkaa kiihtyä ja kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10cm vuodessa. Tytöillä kasvupyrähdys alkaa keskimäärin 12-vuotiaana ja on nopeimmillaan murrosiän keskivaiheilla. Pituuskasvu, kuten muutkin murrosiässä tapahtuvat muutokset, on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja etenee jokaisella omaan tahtiin. Niin kuin terveydenhoitaja olikin jo sinulle sanonut, kasvupyrähdys tulee kyllä sinullekin ajallaan. Valitettavasti sen tarkkaa ajankohtaa on tosiaan mahdotonta arvioida. Sinulla ei kuitenkaan ole syytä huoleen sen suhteen.

Pohdit myös, onko itsetyydytys normaalia ja voiko siitä olla jotain haittaa. Murrosiässä on ihan normaalia, että oma keho ja itsetyydytys alkavat kiinnostaa. Itsetyydytyksessä ei ole mitään pahaa eikä siitä ole haittaa. Päinvastoin itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja asioihin, jotka tuovat itselle nautintoa. Itsetyydytyksestä voit lukea lisää Fressiksen artikkelista.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?