Seksi
Nimimerkki: s

Kuukautisten alkaminen ja epäsäännölliset kuukautiset

Ensimmäiset kuukautiseni olivat n 2kk sitten, eikä sen jälkeen minulla ole niitä ollut, onko normaalia? miksi?

Moikka! Hienoa että kuukautisesi ovat alkaneet! Kerrot saaneesi ensimmäiset kuukautisesi 2 kuukautta sitten ja nyt sinua mietityttää miksei niitä ole tullut sen jälkeen.

Kuukautiskierron pituus on yksilöllinen, mutta normaalina kuukautiskierron pituutena pidetään 24–35 päivää. Keskimäärin se on naisilla 28 päivää. On normaalia, että kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja kuukautisvuotojen välillä voi olla pidempiäkin taukoja muutaman vuoden ajan. Joillakin epäsäännölliset kuukautiset jatkuvat pidempään.

Kuukautiskierto on myös herkkä häiriintymään ja kuukautiset voivat olla myöhässä esimerkiksi stressin, sairastelun, kuormittavan liikunnan tai painonvaihtelun vuoksi. On myös mahdollista, ettei harvan ja epäsäännöllisen kierron taustalla ole mitään hoidettavaa syytä. Jos olet harrastanut suojaamatonta seksiä, myös raskaus voi selittää kuukautisten myöhästymisen, jolloin sinun kannattaisi tehdä raskaustesti.

Kohdallasi ei välttämättä ole kyse mistään poikkeavasta tai huolestuttavasta asiasta, vaikka kuukautisiasi ei ole pariin kuukauteen kuulunut. Voit siis huoletta vielä seurailla tilannetta ja odottaa kuukautisiasi.  Jos niitä ei useampaan kuukauteen kuulu, voisit olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan, joka osaa arvioida tulisiko asiaa tutkia tarkemmin.

Samasta aiheesta ovat kysyneet myös monet muut nuoret Fressiksessä. Voit lukea muiden kysymyksiä ja vastauksia täältä.

Tsemppiä odotteluun!

Oliko vastauksesta hyötyä?