Seksi
Nimimerkki: HöhMenkat

Kuukautisiin liittyvät vatsavaivat

Onko normaalia että maha on vähän löysällä menkkojen toisena vuotopäivänä? Sitä on ollut varmaan viisien viimeisten menkkojen aikana, aina vain tuona yhtenä päivänä, liittyykö se jotenkin kohdun tyhjenemiseen? Mahakipuja ei menkkojen aikaan ole, paitsi tosi harvakseltaan voi tulla lyhyt nipistys joka ei häiritse yhtään.

Moikka, kiitos kysymyksestä!

Ulosteen muuttuminen löysäksi kuukautisvuodon aikaan on normaalia. Ilmiö liittyy kohdun tyhjenemiseen tiettävästi siten, että samat välittäjäaineet (prostaglandiinit), jotka saavat kohdun supistelemaan, voivat vaikuttaa myös suoliston toimintaan vilkastuttamalla sitä. Kuukautiskiertoa säätelevät hormonit voivat myös vaikuttaa suoliston toimintaan. Vuotoa edeltävänä aikana hormoneiden lisääntynyt määrä voi aiheuttaa suoliston toiminnan hidastumista ja ummetusta (erityisesti keltarauhashormonin vaikutuksesta). Vuodon alkaessa näiden hormonien pitoisuudet laskevat ja vastaavasti prostaglandiinien eritys kiihtyy, ja tästä voi seurata löysiä ulosteita tai ripulia.

Suoliston toiminta on hyvin yksilöllistä ja siinä voi esiintyä vaihtelua ilman, että taustalla on mitään sairautta. Monet tekijät vaikuttavat ulosteen koostumukseen, eikä muuttuneen koostumuksen syitä ole aina aivan yksinkertaista jäljittää. Sinun tapauksessasi vaikuttaa kuitenkin melko ilmeiseltä, että kyse on kuukautisiin yhdistyvästä oireesta sen esiintymisaikatauluun perustuen, ja koska et kerro myöskään että sinulla olisi muita oireita. Ei siis syytä huoleen. 🙂

Kivaa kesänodotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?