NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Kisuliini
Ikä: 13-15v

Kuinka paljon haittaa vapehatsien ottamisesta on aiheutunut?

Hei olen miettinyt kuinka paljon haittaa keholleni on tapahtunut kun olen ottanut vapesta hatseja alle 100? Onko keuhkoni jo huonossa kunnossa?

Hei Kisuliini!

Hienoa, että olet alkanut miettimään hyvinvointiasi ja sitä mitä haittoja vapesta voi seurata.  Vapeissa eli sähkösavukkeissa käytettävät nesteet ja niistä syntyvät höyryt sisältävätkin monia terveydelle haitallisia aineita, kuten keuhkoille haitallisia pienhiukkasia.

Kerrot, että olet ottanut alle 100 hatsit, joten en usko, että sinun keuhkosi ovat vielä huonossa kunnossa tämän johdosta. Ei kuitenkaan voida sanoa kovin tarkkaan, miten paljon vapea pitää käyttää ja pienhiukkasia keuhkoihin hengittää, että haitat alkavat ilmetä. Tärkeintä on, että et jatka vapettamista nykyiseen tapaan. Sähkösavuke on vielä melko uusi tuote, ja niitä on monia erilaisia, joten siksi niistä ei pystytä vielä sanomaan tarkasti, mitä kaikkia haittoja ne voivat aiheuttaa. Jotta välttyisit vapen sisältämien haitallisten aineiden aiheuttamilta seurauksilta, olisi todella tärkeä lopettaa vapen käyttö mahdollisimman pian.

Monet vapet sisältävät myös runsaasti nikotiinia, joka aiheuttaa riippuvuutta joskus jo harvemmankin käytön seurauksena. Nikotiiniriippuvuuden merkkejä ovat ärtyneisyys, päänsärky ja keskittymisvaikeudet. Oireita alkaa ilmenemään, kun aiemmasta nikotiiniannoksesta on kulunut jonkin aikaa ja keho alkaa vaatimaan uutta nikotiiniannosta. Kun elimistö saa nikotiinia, nämä oireet vaimenevat taas joksikin aikaa. Oletko huomannut tällaisia oireita? Nikotiinin on todettu olevan erityisen haitallista kehittymisvaiheessa olevan nuoren elimistölle ja aivoille. Jo yksin nikotiinin aiheuttamien haittojen takia kannattaa vapetus siis lopettaa.

Vinkkejä vapen käytön lopettamiseen löydät Fressiksen artikkelista ja  tietopankista. Mikäli lopettaminen tuntuu vaikealta, voi siihen saada apua myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta. Voit mennä rohkeasti juttelemaan tästä asiasta, jotta saat tarvittaessa häneltä tukea ja ohjausta vapesta irti pääsemiseen. Pystyt siihen varmasti! 😊

Tsemppiä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?