Mieli
Nimimerkki: Utelias poika

Kuinka keskustella vanhempien kanssa haastavammista aiheista

Miten kertoa vanhemmille että haluaa tekovaginan

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi.

Itseasiassa pohdintasi siitä, miten ottaa jokin asia puheeksi vanhempien kanssa mietityttää varmasti useita nuoria. Olipa kyseessä sitten mainitsemasi tekovaginan ostaminen, tupakoinnin lopettaminen tai vaikka ihastuksesta kertominen. Uusien asioiden puheeksi ottaminen vaatii rohkeutta ja harjoittelua molemmilta keskustelun osapuolilta.

Usein keskustelussa jännittää se, miten toinen osapuoli reagoi asiaan. Omien vanhempien kohdalla jännitystä voi lieventää, kun muistaa, että myös he ovat olleen nuoria ja käyneet usein hyvin samankaltaisia tilanteita läpi aiemmin ja näin ollen saattavatkin osata samaistua tilanteeseesi. Keskustelun aloitusta usein helpottaa, kun kertoo rehellisesti jännittävänsä keskustelua. Jännitys usein lieventyy, kun sen saa sanottua ääneen. Konkreettisesti keskustelun kiusaantuneisuutta voi myös helpottaa se, että asioista puhuu niiden oikeilla nimillä ja pyytää vastapuolelta samaa.

Mikäli suora puheeksi ottaminen tuntuu haastavalta, tarjoavat älypuhelimet meille oivan keinon ottaa asioita esiin viestitse. Viestien avulla molemmille osapuolille jää aikaa vastauksensa miettimiseen. Keskustelun voi myös halutessaan vain avata viestillä ”tulisitko huoneeseeni, haluaisin puhua mieltäni vaivaavasta seksiin liittyvästä asiasta” tai voi ilmoittaa etukäteen, että haluaisi puhua tiettynä aikana tietystä asiasta, jolloin molemmat saavat vielä aikaa valmistautua keskusteluun. Lisäksi keskustelun paikkaa voi miettiä sopivaksi; haluatko puhua mieluummin automatkalla, jossa sinun ei tarvitse istua kasvotusten toisen kanssa?

On hienoa, että pohdit etukäteen jännittäviä tilanteita ja varaudut siihen, mitä niissä voisi tapahtua. Muistathan kuitenkin, että jos tulet asiasi kanssa torjutuksi niin vika ei ole sinussa. Joskus vanhempien voi olla vaikea suhtautua lastensa kasvamiseen ja sen mukanaan tuomiin uusiin aiheisiin. Mikäli kävisi niin, että tulet torjutuksi tai vanhempi ei halua keskustella kanssasi, niin suosittelen myös siitä tilanteesta sinussa heräävien tunteiden kertomista vanhemmillesi. Se auttaa vanhempiasi ymmärtämään tilannetta kannaltasi ja parhaassa tapauksessa he haluavatkin keskustella kanssasi. Joka tapauksessa keskusteleminen asioista vanhempien kanssa on rohkeaa ja ehdottomasti suosittelemme sitä! Voit olla ylpeä itsestäsi, kun uskallat puhua myös hankalammista asioista!

Tsemppiä keskusteluihin! 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?