Rytmi

Koukussa kännykkään?

Koukussa  kännykkään?

Tiesitkö?
Liiallisella ruutu­ajalla on yhteys yöunien vähyyteen, ylipainoon, veren­paineeseen sekä tuki- ja liikunta­­elinoireisiin. Toisaalta älypuhelimet ja tabletit ovat vähentäneet tietokoneen ja konsoli­pelien ääressä vietettyä aikaa ja ruutuajasta on tullut entistä sosiaalisempaa – jopa liikunnallista, kuten Pokémon Go -pelissä.

Fressiksen raati pohti ruudun edessä viettämäänsä aikaa. Moni meistä viettää valtaosan päivästä ruudun edessä. Kännykkä on kädessä ennen kuin on noustu sängystä. Koulumatkat ja tauot kuluvat somessa. Illalla tulee istuttua helposti useampikin tunti koneella tai sarjoja katsellen. Miten se vaikuttaa meihin? Roosa Hyppölä, 18, Pinja­ Perholehto, 19, ja Apollo­ da Costa Doria, 17, pohtivat ruudun edessä käyttämäänsä aikaa ja sen vaikutusta omaan arkeen.

 

raati2

Paljonko käytät aikaa ruudun edessä?

Pinja: Arvioisin, että yhteensä 2,5 tuntia päivässä. Työmatkat ja tauot olen yleensä puhelimella.
Roosa: Vaikea sanoa tarkkaa aikaa, koska minulla on puhelin kädessä lähes koko ajan. Heti aamulla, kun herään, koulussa tauoilla ja kotona iltaisin.
Apollo: En osaa sanoa tuntimäärää. Olen puhelimella melkein koko ajan, paitsi tunnilla ja kavereiden kanssa yritän olla käyttämättä puhelinta.

Mikä on mielestäsi sopiva määrä ruutuaikaa päivässä?

Pinja: Riippuu mitä ruudun edessä tekee. Jos tekee jotain oikeasti järkevää, se ei ole niin paha, mutta jos pelaa kahdeksan tuntia päivässä, saattavat kaverisuhteet, koulu ja yöunet kärsiä.
Roosa: Jos omat kaverit ovat eri ­paikkakunnalla, puhelin ja some voivat olla ainoa keino pitää ­yhteyttä. Silloin minusta on ymmärrettävää, että puhelimella viettää enemmän aikaa.

Mitä teet kännykälläsi?

Pinja: Seuraan Twitteriä, Facebookia, Instagramia ja uutisia sekä teen työjuttuja.
Roosa: Seuraan somea ja uutisia ja olen yhteydessä muihin. Käytän päivittäin Instagramia, Snapchatia ja Facebookia.
Apollo: Pidän yhteyttä ja olen somessa. Käytän Instagramia, Snapchatia ja Youtubea.

 

raati3

Pystytkö kontrolloimaan ruutuaikaasi?

Pinja: Ajattelen, että pystyn, mutta varsinkin illalla kyllä jumitun helposti puhelimelle. Joskus päätän ennen nukkumaanmenoa lukea yhden sähköpostin ja myöhemmin havahdun siihen, että olen pelannut Candy Crush Sagaa kaksi tuntia. Luulen, että menisin varmaan tuntia aikaisemmin nukkumaan ilman puhelinta.
Roosa: Minulla on tyhmä tapa selata samaa Instagram-feediä, vaikka sinne ei olisi tullut mitään uutta. Monesti illalla selaan puhelinta niin kauan, että nukahdan se kädessäni. En koe, että siitä olisi mitään haittaa. Jos on oikeasti pakko nukkua, pystyn laittamaan puhelimen pois.
Apollo: Jään iltaisin helposti selaamaan puhelinta, vaikka tiedän, että ei ole montaa tuntia herätykseen. Jos tunnilla on tylsää, selaan puhelinta, eikä kurssista jää silloin mitään mieleen.

Onko joku joskus huomauttanut sinua kännykän käytöstä?

Roosa: Äiti saattaa joskus ihmetellä, miksi taas roikun puhelimessa. Myös koulussa jotkut opettajat ovat tosi tiukkoja puhelimen käytön suhteen.
Pinja: Kaverit huomauttavat joskus. Yritän selittää heille, että minun täytyy vastata työsähköposteihin heti.

Missä pidät kännykkää öisin?

Pinja: Yöpöydällä.
Roosa: Tyynyllä sängyn vieressä.
Apollo: Lattialla sängyn vieressä.

Vilkuiletko kännykkää kesken unien?

Pinja: Jos katson kelloa ja huomaan, että olen saanut viestin, luen sen ja vastaan heti. Muuten vastaaminen unohtuisi helposti.
Roosa: Jos herään yöllä, saatan selata Instagramin läpi.
Apollo: Pidän puhelimen hiljaisella, jos jollakin on tärkeää asiaa minulle. Joskus herään viestin ääneen ja luen sen.

Missä tilanteessa et silmäile kännykkää?

Pinja: Isovanhempieni seurassa. En näe heitä kovin usein, joten haluan viettää ajan heidän kanssaan, eivätkä he ymmärrä puhelimen käyttöä samalla tavalla kuin nuoret.
Roosa: Töissä. Jos vien mummon aamupesulle, mieleeni ei tulisi siinä tilanteessa käyttää puhelinta. Se olisi tosi epäkunnioittavaa.
Apollo: Koulussa tai töissä, kun haluan oikeasti keskittyä, tai jos joku ihminen puhuu minulle.

Milloin muiden kännykänkäyttö ottaa päähän?

Roosa: Jos juttelen kaverin kanssa ja hän on samalla puhelimellaan. On ärsyttävä huomata, että toinen ei kuuntelekaan.
Apollo: Yksi kaverini selaa usein Instagramia samalla, kun puhumme puhelimessa. On rasittavaa kertoa sama juttu uudelleen. Mielestäni puhelimen käyttö ei ole ongelma, jos on tilannetajua, missä puhelinta käyttää. Kun tapaa muita ihmisiä livenä, kannattaa aika käyttää sen ihmisen kanssa eikä puhelimella.

 

Roosa Hyppölä, 18, Kärkölä. Opiskelee lähi­hoitajaksi Riihi­mäellä Hyriassa. 
Apollo da Costa Doria, 17, Helsinki. Opiskelee Alppilan lukiossa. 
Pinja Perholehto, 19, Hyvinkää. Työskentelee tarjoilijana Helsingissä. Valmistui keväällä Riihimäen Hyriasta.

Teksti: Jenni Uusilehto

Kuvat: Antti Vettenranta

Katso myös

Kysymys
Rytmi
Catlover Onko epäterveellistä nukkua lemmikin kanssa? Nukun mielestäni ihan hyvin, noin 8-9 tuntia yössä ja päivällä jaksan touhuta. Mutta mietin että pitäisikö nukkuessa voida hengittää täysin vapaasti? Onko epäterveellistä jos...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Lähtökohtaisesti unensaantisi kuulostaa hyvältä. Kerrot myös, että jaksat päivällä touhuilla, joten en olisi huolissani unestasi 😊 En usko, että kissan painolla on väliä yön aikana, mutta täysin varma asiasta en ole. Kissan pääsemistä makuuhuoneeseen yön aikana ei tarvitse estää etenkään, jos sen läsnäololla on positiivisia vaikutuksia sinun uneesi. Tärkeintä on, että koet itse nukkuvasi hyvin.

Lisäksi se, että kerrot kissan tuovan sinulle läheisyyttä, josta koet hyvää oloa, on hienoa. Läheisyytenne kertoo molemmin puolisesta luottamuksesta ja rakkaudesta. Se on ehdottomasti ihana ja voimauttava asia elämässä. Siitä kannattaa pitää kiinni <3

Jos asia kuitenkin jää vaivaamaan sinua, voit joskus kysäistä sitä lääkäriltä samalla, kun hoidat jotain muuta terveyteesi liittyvää. 😊

Ihania yhteisiä hetkiä sinulle ja rakkaalle lemmikillesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RytmiYleinen
Sairastunut Altistaako sairastettu korona muille sairauksille? Voiko korona aiheuttaa pysyviä muutoksia ihmiseen, esim. aivotoimintaan? Altistaako sairastetty korona muille sairauksille, esim. syöville, vai onko se ihan vaan flunssantapainen tauti josta on...
Fressis

Moikka!

Vastaamme kysymykseesi nyt hyvin yleisellä tasolla, koska se ei ole aihepiiriltään asiantuntemusalaamme. Kysy asiantuntijalta -palvelun ohjeistuksessa olemme kuvanneet, että Fressiksen asiantuntijoilta voit kysyä tupakka- ja nikotiinituotteisiin, ruokaan, liikuntaan, uneen ja arkirytmiin, alkoholiin, aurinkoterveyteen, mielen hyvinvointiin sekä seurusteluun ja seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista.

Covid-19-infektion pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta kovin hyvin, mutta ympäri maailmaa tehdään aiheesta runsaasti erilaista tutkimusta ja tietoa aiheesta tulee vähitellen lisää. Nyt jo tiedetään, että etenkin vakavampien tautimuotojen jälkeen on mahdollista, että kehoon jää jotain pitkäaikaisia ja mahdollisesti pysyviäkin vaikutuksia. Sairastetulla infektiolla on huomattu yhteyksiä kognitiivisiin toimintoihin ja muistiin, mutta vielä on liian aikaista arvioida ovatko nämä muutokset pysyviä. Covid-19-infektion mahdollista yhteyttä syöpäsairauksiin ei ole vielä tutkittu (review-artikkeli 01/22). Se alkaa kuitenkin olla selvää, että Covid-19-infektion haitat eivät kaikissa tapauksissa rajoitu pelkästään akuuttiin tilanteeseen, vaan erilaisia jälkiseuraamuksia voi olla.

Lisätietoa koronaviruksesta saat THL:n sivuilta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
RytmiYleinen
Yöpissis Onko normaalia jos öisin on kova pissahätä? Hei! Olen jo 11v tyttö ja välillä mä herään yöllä kun on mentävä vessaan. Hirvee pissahätä! Muutaman kerran mä olen pissannut mun pikkuhousuihini kun...
Fressis

Hei Yöpissis (hauska nimimerkki!),

Hyvä kysymys! Aika monet käyvät kerran ja joskus parikin kertaa yöllä pissalla, se on ihan normaalia. Ilmeisesti ongelma onkin se pissan lirahtelu eivätkä varsinaisesti vessakäynnit.

Et kertonut, lirahtaako pikkareihin pikkuisen vai kastuvatko paikat kunnolla. Yleensä tytöt pystyvät aika hyvin pysäyttämään virtsasuihkuaan niin että ihan kaikki ei lirahda kerralla. Et myöskään kertonut, onko oireesi uusi vai oletko koko elämäsi ajan ollut yöpissijä.

Se että ylipäätään moni meistä pystyy olemaan pissaamatta koko yöunen ajan, on oikeastaan aika erikoista. Päivällähän yleensä käymme pissalla tiheämmin kuin kerran kahdeksassa-yhdeksässä tunnissa. Pissanpidätyskyky riippuu paljon antidiureetti-nimisestä hormonista, joka kehityksen aikana saa vähitellen vuorokausirytmin sellaiseksi, että yöllä erittyy vähemmän virtsaa kuin päivällä.  Joillakin ihmisillä tämän vuorokausirytmin kehittyminen kestää pidempään kuin toisilla. Yökastelu on pojilla tavallisempaa kuin tytöillä.

Jos pissaa lirahtaa oikeasti aika paljon, sinun kannattaa kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten huoltajallesi ja mennä lääkäriin. Antidiureettista hormonia on olemassa suussa sulavina tabletteina. Tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti, että tätä lääkettä saisi ostettua apteekista. Ennen lääkkeen aloittamista suljetaan pois, ettei oireesi taustalla ole virtsatietulehdusta.

Tavallisempaa kuin ongelmat antidiureettisen hormonin erityksessä, on kuitenkin se, että sinulla on tapana juoda turhan paljon iltaisin. Jos juo paljon, erittyy paljon pissaakin. Voisit siit koittaa vähentää iltajuomista ja käydä vielä vessassa ennen nukkumaanmenoa.

Noista alapään kutinoista ja muista tuntemuksista sanon vain sen, että pimppi tykkää ilmakylvyistä. Jos olet huomannut, että liian kireät farkut tai pikkuhousut hiostavat, voisit koittaa vaihtaa ne puuvillaisiin ja kepeämpiin pöksyihin tai pitää öisin vain yöpaitaa ilman pöksyjä. Siis siinä vaiheessa kun pissan lirahtelut on saatu kuriin.

Tsemppiä matkaan!

Oliko vastauksesta hyötyä?