Rytmi

Koukussa kännykkään?

Koukussa  kännykkään?

Tiesitkö?
Liiallisella ruutu­ajalla on yhteys yöunien vähyyteen, ylipainoon, veren­paineeseen sekä tuki- ja liikunta­­elinoireisiin. Toisaalta älypuhelimet ja tabletit ovat vähentäneet tietokoneen ja konsoli­pelien ääressä vietettyä aikaa ja ruutuajasta on tullut entistä sosiaalisempaa – jopa liikunnallista, kuten Pokémon Go -pelissä.

Fressiksen raati pohti ruudun edessä viettämäänsä aikaa. Moni meistä viettää valtaosan päivästä ruudun edessä. Kännykkä on kädessä ennen kuin on noustu sängystä. Koulumatkat ja tauot kuluvat somessa. Illalla tulee istuttua helposti useampikin tunti koneella tai sarjoja katsellen. Miten se vaikuttaa meihin? Roosa Hyppölä, 18, Pinja­ Perholehto, 19, ja Apollo­ da Costa Doria, 17, pohtivat ruudun edessä käyttämäänsä aikaa ja sen vaikutusta omaan arkeen.

 

raati2

Paljonko käytät aikaa ruudun edessä?

Pinja: Arvioisin, että yhteensä 2,5 tuntia päivässä. Työmatkat ja tauot olen yleensä puhelimella.
Roosa: Vaikea sanoa tarkkaa aikaa, koska minulla on puhelin kädessä lähes koko ajan. Heti aamulla, kun herään, koulussa tauoilla ja kotona iltaisin.
Apollo: En osaa sanoa tuntimäärää. Olen puhelimella melkein koko ajan, paitsi tunnilla ja kavereiden kanssa yritän olla käyttämättä puhelinta.

Mikä on mielestäsi sopiva määrä ruutuaikaa päivässä?

Pinja: Riippuu mitä ruudun edessä tekee. Jos tekee jotain oikeasti järkevää, se ei ole niin paha, mutta jos pelaa kahdeksan tuntia päivässä, saattavat kaverisuhteet, koulu ja yöunet kärsiä.
Roosa: Jos omat kaverit ovat eri ­paikkakunnalla, puhelin ja some voivat olla ainoa keino pitää ­yhteyttä. Silloin minusta on ymmärrettävää, että puhelimella viettää enemmän aikaa.

Mitä teet kännykälläsi?

Pinja: Seuraan Twitteriä, Facebookia, Instagramia ja uutisia sekä teen työjuttuja.
Roosa: Seuraan somea ja uutisia ja olen yhteydessä muihin. Käytän päivittäin Instagramia, Snapchatia ja Facebookia.
Apollo: Pidän yhteyttä ja olen somessa. Käytän Instagramia, Snapchatia ja Youtubea.

 

raati3

Pystytkö kontrolloimaan ruutuaikaasi?

Pinja: Ajattelen, että pystyn, mutta varsinkin illalla kyllä jumitun helposti puhelimelle. Joskus päätän ennen nukkumaanmenoa lukea yhden sähköpostin ja myöhemmin havahdun siihen, että olen pelannut Candy Crush Sagaa kaksi tuntia. Luulen, että menisin varmaan tuntia aikaisemmin nukkumaan ilman puhelinta.
Roosa: Minulla on tyhmä tapa selata samaa Instagram-feediä, vaikka sinne ei olisi tullut mitään uutta. Monesti illalla selaan puhelinta niin kauan, että nukahdan se kädessäni. En koe, että siitä olisi mitään haittaa. Jos on oikeasti pakko nukkua, pystyn laittamaan puhelimen pois.
Apollo: Jään iltaisin helposti selaamaan puhelinta, vaikka tiedän, että ei ole montaa tuntia herätykseen. Jos tunnilla on tylsää, selaan puhelinta, eikä kurssista jää silloin mitään mieleen.

Onko joku joskus huomauttanut sinua kännykän käytöstä?

Roosa: Äiti saattaa joskus ihmetellä, miksi taas roikun puhelimessa. Myös koulussa jotkut opettajat ovat tosi tiukkoja puhelimen käytön suhteen.
Pinja: Kaverit huomauttavat joskus. Yritän selittää heille, että minun täytyy vastata työsähköposteihin heti.

Missä pidät kännykkää öisin?

Pinja: Yöpöydällä.
Roosa: Tyynyllä sängyn vieressä.
Apollo: Lattialla sängyn vieressä.

Vilkuiletko kännykkää kesken unien?

Pinja: Jos katson kelloa ja huomaan, että olen saanut viestin, luen sen ja vastaan heti. Muuten vastaaminen unohtuisi helposti.
Roosa: Jos herään yöllä, saatan selata Instagramin läpi.
Apollo: Pidän puhelimen hiljaisella, jos jollakin on tärkeää asiaa minulle. Joskus herään viestin ääneen ja luen sen.

Missä tilanteessa et silmäile kännykkää?

Pinja: Isovanhempieni seurassa. En näe heitä kovin usein, joten haluan viettää ajan heidän kanssaan, eivätkä he ymmärrä puhelimen käyttöä samalla tavalla kuin nuoret.
Roosa: Töissä. Jos vien mummon aamupesulle, mieleeni ei tulisi siinä tilanteessa käyttää puhelinta. Se olisi tosi epäkunnioittavaa.
Apollo: Koulussa tai töissä, kun haluan oikeasti keskittyä, tai jos joku ihminen puhuu minulle.

Milloin muiden kännykänkäyttö ottaa päähän?

Roosa: Jos juttelen kaverin kanssa ja hän on samalla puhelimellaan. On ärsyttävä huomata, että toinen ei kuuntelekaan.
Apollo: Yksi kaverini selaa usein Instagramia samalla, kun puhumme puhelimessa. On rasittavaa kertoa sama juttu uudelleen. Mielestäni puhelimen käyttö ei ole ongelma, jos on tilannetajua, missä puhelinta käyttää. Kun tapaa muita ihmisiä livenä, kannattaa aika käyttää sen ihmisen kanssa eikä puhelimella.

 

Roosa Hyppölä, 18, Kärkölä. Opiskelee lähi­hoitajaksi Riihi­mäellä Hyriassa. 
Apollo da Costa Doria, 17, Helsinki. Opiskelee Alppilan lukiossa. 
Pinja Perholehto, 19, Hyvinkää. Työskentelee tarjoilijana Helsingissä. Valmistui keväällä Riihimäen Hyriasta.

Teksti: Jenni Uusilehto

Kuvat: Antti Vettenranta

Kysymys & vastaus

Moikka!

On ihan normaalia, että joskus vaikka olisi kuinka väsynyt, tuntuu ettei kuitenkaan saa unta. Joskus tälle on vaikea löytää mitään sen kummempaa syytä. Nukahtamista voivat kuitenkin häiritä esimerkiksi mieltä painavat asiat. Itseä mietityttävistä asioista olisikin hyvä keskustella esimerkiksi vanhempien kanssa ennen nukkumaanmenoa, jotta ne eivät ainakaan häiritsisi unta. Joillakin saattaa auttaa myös asioiden kirjoittaminen ylös paperille. Myös esimerkiksi television katsominen tai puhelimen selaaminen voivat häiritä nukahtamista, joten laitteet kannattaa laittaa kiinni hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Muita vinkkejä hyvään uneen löydät Fressiksen tietopankista.

Mikäli vaikeudet nukkumisessa jatkuvat pidempään, on sen taustalla olevat syyt hyvä selvittää. Tilanteesta kannattaa kertoa ensiksi vaikka vanhemmille ja voitte sitten yhdessä olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Kivaa alkanutta vuotta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Normaalisti ihmiset nukahtavat noin puolessa tunnissa. Kertomasi 1-2 tunnin nukahtamisaika voi viitata siihen, että kärsit unettomuudesta. Pitkän nukahtamisajan vuoksi yöunet voivat jäädä riittämättömiksi, kun aamulla on herättävä tiettyyn aikaan esimerkiksi kouluun. Unen tarve on yksilöllistä, mutta nuoren olisi hyvä saada unta noin 8-9 tuntia yössä. Riittävä uni on tärkeää kasvun ja kehityksen kannalta, ja jatkuva unenpuute heikentää usein jaksamista koulussa ja esimerkiksi harrastuksissa.

Yksittäisinä öinä ilmenevä tilapäinen unettomuus on ihan normaalia, mutta pidemmän unettomuuden taustalla voi olla esimerkiksi jatkuvasti stressaava elämäntilanne. Joskus voi olla kyse myös ns. primaarisesta unettomuudesta, jolloin jo lapsuudesta lähtien on vaikea saada unta. Tälle ei ole olemassa mitään selkeää syytä, vaan se on rakenteellinen ominaisuus. Murrosiässä joskus myös kasvuun ja kehitykseen liittyvät tekijät voivat vaikuttaa uneen. Osaatko sanoa, miksi nukahtaminen on sinulle hankalaa? Onko sinulla esimerkiksi stressiä joistain asioista ja pyörittelet niitä mielessäsi ennen nukkumaanmenoa?

Kertomasi perusteella nukahtamisen vaikeus on jatkunut jo pidemmän aikaa. Oletkohan kertonut siitä jo vanhemmillesi? Jos et, niin suosittelen, että pohtisit asiaa yhdessä vanhempiesi kanssa. Voisitte yhdessä miettiä, löytyykö sille jotain syitä, miksi sinun on vaikea nukahtaa ja voisiko nukahtamista helpottaa joillain keinoilla. Tarvittaessa voisitte olla myös yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan ja keskustella tilanteesta hänen kanssaan. Vinkkejä hyvään uneen löydät myös Fressiksestä.

Tsemppiä alkaneeseen vuoteen!

Fressis
Kysymys & vastaus

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot, että olet epävarma painostasi ja asiasta puhuminen jollekin tuntuu vaikealta. Hienoa, että rohkaistuit laittamaan meille viestiä!

Yleisesti suositellaan, että nuori liikkuisi vähintään tunnin päivässä ja sinullahan liikettä näyttäisi tulevan päivittäin ja monipuolisesti. Joukkuevoimistelu onkin fyysisesti vaativa laji ja on tosi hyvä, että sen rinnalla liikkumiseesi sisältyy koululiikuntaa ja kevyttä liikettä, kuten koulumatkat kävellen.

Pohdit kysymyksessäsi, että pitäisikö sinun huolestua painostasi. Sinun ei missään nimessä tarvitse olla huolissaan eikä sinulla ole tarvetta ryhtyä laihduttamaan. Tärkeää on huolehtia, että liikkumisen ja urheilun lisäksi saat riittävästi ja monipuolisesti perusruokaa ja lepoa. Mitä enemmän liikkuu, sitä enemmän keho tarvitsee ravintoa ja rakennusaineita. Kun syö riittävästi ja monipuolisesti, niin kroppa jaksaa, eikä painosta tarvitse olla huolissaan. Myös keho ja mieli rasittuu päivän aikana, oli se sitten treeniä tai normi koulupäivä. Siksi onkin hyvä muistaa, että aikaa jäisi myös ihan vaan olemiselle ja riittäville yöunille.

Urheilijan terveellisistä elintavoista ja ravitsemuksesta voit lukaista Terve urheilija -sivuilta tai voimisteluliiton sivuilta. Jos tuntuu, että ajatukset pyörivät liikaa painon ympärillä, niin siitä on hyvä mennä juttelemaan vaikka kouluterveydenhoitajalle.

Tsemppiä loppuvuoteen!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Nopea hengästyminen voi johtua pelkästään siitä, että on harrastanut vähän liikuntaa ja kunto on huono. Minkälaiset ovat sinun liikuntatottumuksesi? Jos et pahemmin harrasta liikuntaa tai aktiivisuutesi on muutenkin vähäistä, voi hengästyminen johtua siis huonosta kunnosta. Jos näin on, kannustan sinua pohtimaan ja etsimään itsellesi mieluisia tapoja liikkua, ja lisätä aktiivisuutta päiviisi pikkuhiljaa, niin kuntokin kasvaa 😊 Fressiksen Liike-kanavalta voit käydä hakemassa vinkkejä liikuntaan.

Jos nopea hengästyminen on sinulle uutta ja tullut yhtäkkiä, tai koet vähäisessäkin rasituksessa kovaa hengenahdistusta, kannattaa asiaa ehkä käydä selvittelemässä lääkärin vastaanotolla.

Kysyit myös, oletko ylipainoinen. Et kuitenkaan kerro ikääsi. Nuorilla etenkin murrosiässä keho on vielä muuttuvassa tilassa. Nuorille onkin vaikea asettaa mitään tarkkaa normaalipainoa, kun pituuden ja painon suhde on vasta tasoittumassa. Pelkästään mittojesi perusteella eli painoindeksisi mukaan kyseessä on lievä ylipaino. Mittarit ovat kuitenkin vain suuntaa antavia, eivätkä yleensä kerro esimerkiksi hyvinvoinnista mitään. Pieni pyöreys ei ole haitallista, ja vaakaa parempi mittari on aina oma hyvinvointi ja jaksaminen sekä se, että viihtyy kehossaan. Normaalin kasvun ja kehityksen sekä yleisen hyvinvointisi kannalta sinun kannattaa vaa’an lukemien seuraamisen sijaan panostaa terveelliseen ja säännölliseen syömiseen, riittävään aktiivisuuteen ja liikuntaan sekä hyvään nukkumiseen.😉

Kivaa loppuvuotta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuulostaapa ikävältä tilanteelta. Murrosiässä joskus ihan kasvuun ja kehitykseen liittyvät tekijät voivat vaikuttaa uneen. Mutta kuten arvelit, myös stressi voi olla nukahtamisvaikeuksien takana. Myös positiivinen stressi ja positiivisetkin ajatukset voivat joskus pitää hereillä. Tähän voisi auttaa, että juttelet ennen nukkumaan menoa vanhempiesi kanssa päivän asioista, niin positiivisista kuin stressaavista asioista, jotta saat ne pois mielen päältä 😊

Uni on erittäin tärkeää kasvun ja kehityksen kannalta. Lyhytaikaiset univaikeudet ovat kuitenkin tavallisia ja on ihan normaalia, jos nukahtaminen joskus viivästyy. Useimmiten muutamien huonosti nukuttujen öiden jälkeen uni tulee jo helpommin. Jos nukahtamisvaikeutesi toistuvat useina iltoina viikossa ja tilanne jatkuu pidempään, kannattaa sinun kertoa siitä vanhemmillesi ja voisitte olla yhteydessä kouluterveydenhoitajaan.

Tsemppiä, ja toivottavasti saat pian helpommin unen päästä kiinni!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos viestistäsi!

Pohdit ilmeisesti syitä kuvailemillesi oireille. Jatkuva levottomuus ja unen puute voivat olla merkkejä stressistä. Stressi voi vaikuttaa ruokahaluun ja yksi stressin aiheuttamista fyysisistä oireista on hikoilu. Minkälainen sinun tilanteesi on, koetko että sinulla on stressiä tai huolia?

Hikoilu on kuitenkin myös ihan täysin normaali ilmiö, ja jotkut hikoilevat luonnostaan enemmän kuin toiset. Jatkuva nälkä voi myös johtua yksinkertaisesti siitä, että säännöllinenkin ruoka on yksipuolista tai ravintoköyhää. Syöthän monipuolisesti, terveellisesti ja riittävästi?

On hankala arvioida tilannettasi tietämättä arjestasi, elintavoistasi tai terveydentilastasi enempää. Jatkuva levottomuus ja huono nukkuminen ovat kuitenkin asioita, jotka on syytä selvittää. Jos olet koululainen tai opiskelija, kouluterveydenhuollosta saat helpoiten tukea.

Voisit tutustua myös Sekasin-chattiin. Siellä voit keskustella mieltäsi askarruttavasta kysymyksistä tai aiheista nimettömänä ja luottamuksellisesti. Chatissa päivystävät järjestöjen ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset, jotka välittävät sinusta ja siitä mitä sinulle kuuluu.

Tsemppiä loppusyksyyn!

Fressis