Seksi
Nimimerkki: Pikkumyy

Koska kuukautiseni alkavat?

Voiko mulla alkaa menkat lähiaikoina, koska mua sattuu alavatsaan ja mun äidillä on alkanu sen kuukautiset mun iässä ja mul on myös ollu jo 1v valkovuoto ja ne on alkanu tulee jo kauheen runsaasti.

Moikka! Kiitos viestistäsi!

Pohdit sitä, voivatko kuukautisesi alkaa lähiaikoina, koska äitisi kuukautiset ovat alkaneet samanikäisenä ja sinulla tulee jo valkovuotoa ja välillä on kipujakin.

On totta, että kuukautisten alkamisen ajankohtaan voi saada vihiä siitä, milloin omalla äidillä kuukautiset alkoivat. Suoraan asiaa ei kuitenkaan voi tästä päätellä, koska jokaisen kehitys etenee yksilöllisesti omaan tahtiin, vaikka perintötekijöilläkin on asiassa vaikutusta. Kuukautiset alkavat yleensä 10-16 ikävuoden välillä. Ne voivat siis alkaa myös aiemmin tai myöhemmin kuin äidilläsi.

Valkovuodon alkaminen kertoo siitä, että kehosi on alkanut valmistautumaan kuukautisten alkamiseen. Siitä voisi päätellä, että kuukautiset voivat alkaa pian, mutta toisaalta joillain kuukautiset saattavat alkaa vielä useamman vuodenkin kuluttua siitä, kun valkovuotoa on alkanut tulemaan. Mainitsemasi kivut voivat liittyä kuukautisiin, mutta tästäkään ei voi olla täysin varma.

Valitettavasti en siis pysty antamaan sinulle kysymykseesi selkeää vastausta. Joka tapauksessa kuulostaa siltä, että murrosikäsi etenee hyvään tahtiin, eikä sinun tarvitse olla kuukautisten alkamisesta huolissasi. Kyllä ne sieltä vielä aivan varmasti alkavat. 😊 Ymmärrän, että odottaminen voi tuntua vaikealta, etenkin silloin, jos omilla ystävillä tai luokkakavereilla menkat ovat jo alkaneet. Vertailu toisiin ei kuitenkaan kannata. Voit odottaessasi tutustua Fressiksen vastauksiin muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisista. Löydät niitä täältä.

Kun kuukautiset alkavat, voi ensimmäinen vuoto olla rusehtavaa valkovuotoa/ pientä tuhrua pikkareissa. Kuukautiset eivät siis välttämättä ala selkeästi verenpunaisella vuodolla. Kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautisvuodot saattavat hakea muotoaan usean vuoden ajan niiden alkamisesta. Joskus vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ja tulla harvemmin. Voit varautua kuukautisten alkamiseen kantamalla repussa mukanasi esimerkiksi sidettä tai pikkuhousunsuojaa.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Lue lisää kuukautisista Fressiksen artikkeleista.

Oliko vastauksesta hyötyä?